ANASAYFA SAĞLIK VE GÜZELLİK SAHUR ZAMANI

SAHUR ZAMANI

"Uyku daha tatlı" demeyin! Sahur için hazırlanan yemekler susuzluğu gideren, hafif, tok tutan, besleyici ve gün boyu enerji veren özellikler içermeli.

Dr. Ayça KAYA
Ramazan ayının başlaması ile insanların günlük alışkanlıkları birden değişir. Yemekler için toplu alışverişler yapılır. Buzdolapları doldurulur, hatta insanların normalde hergün yemedikleri gıdaların tüketiminde bile bir artış olur. Bütün gün aç kalınınca konuşulan konuların bile genelde odak noktası yemek-içmek olur. İftar olması ile hazırlanan o özenli ve çeşitli yiyeceklere birden bir saldırı olur. Kısa sürede ne var ne yok yenilir içilir ve arkasından midede hazım problemleri, şişkinlikler, ani uyku basmaları gibi şikayetler ortaya çıkar. İftarda aşırı yemenin getirdiği rahatsızlık ile kişiler gece uyumadan önce bir bardak su içer niyetlenir ve sahura kalkmadan tekrar oruç tutulmaya çalışılır. Durum böyle olunca herhangi sağlık problemi olmayan bir insanda bile çeşitli problemler ortaya çıkar.
Hangi durumlarda tutulmamalı
En başta oruç tutmaya başlamadan önce kendinizi bir kontrol edin. Bildiğiniz herhangi bir hastalığınız varmı, durumunuz nasıl? Eğer hamile iseniz veya süt veriyorsanız, aşırı zayıflık hastalığınız var ise, insülin kullanan şeker hastası iseniz veya Tip 2 şeker hastası olup çoklu ilaç tedavisi kullanıyor ve kan şekeri değeriniz 140 ve üzerinde seyrediyorsa, böbrek yetmezliği hastası iseniz, kontrolsüz bir tansiyon hastalığınız varsa, ruhsal açıdan bir rahatsızlığınız varsa, kortizon tedavisi görüyorsanız kesinlikle oruç tutmamanız gerekir. Ayrıca büyüme ve gelişme çağındaki çocukların oruç tutmaları oldukça sakıncalıdır. Oruç tutmak konusunda sağlık sorunlarınızın olabileceğini düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.
Alınabilecek önlemler
Aktif sporcu iseniz ve çok yoğun antrenmanlar yapıyorsanız orucun telafisinin mümkün olduğunu hatırlayarak özellikle antrenman ve müsabaka günlerindeki oruçları başka günlerde tutabilirsiniz. O günlerde vücuda çok fazla su ve elektrolit kaybettirir. Eğer bu yerine konulmaz ise istenmeyen sağlık problemleri oluşabilir. Hiç bir hastalığınız olmasada oruç tutarken bazı rahatsızlıklarla karşılaşa bilirsiniz. Bunları bilerek dikkatli olmakta fayda var. Eğer yanlış ve dengesiz beslenirseniz, lif oranı düşük yiyecekleritercih edip beraberinde de az su içerseniz kabızlıkla karşılaşa bilirsiniz. Durum bu şekilde devam ederse hemoroid probleminiz olabilir. Önlem için özellikle lifli ve posalı yiyecek tüketiminizi artırın. Örneğin beyaz ekmek pide yerine tam tahıl ekmeği, kepekli makarna, kuru baklagiller, taze meyve ve su tüketiminizi özellikle artırmanız iyi olur. Daha önceden mide de yanma ağrı şikayetleriniz var ise oruçlu iken boş mide de oluşan asit salgısı mide şikayetlerinizi artıra bilir. Mide şikayeti olanlar mutlaka doktorlarına danışarak oruç tutsunlar.
Sahura kalkmanın önemi
Bazı hastalarda birden aşırı ve ağır yeme sonucu reflü dediğimiz mide asidinin yemek borusuna kaçması durumu olabilir. Bu durumda hastada boğazında yanma, ağza acı su gelmesi gibi şikayetler olabilir. Bu tür yakınmaları olan hastaların azyemesi, yemekten sonra hemen yatmamaları gerekir. Ayrıca oruç tutanların kahve, çikolata ve çok yağlı yiyeceklerden uzak durmaları faydalı olur.
Kan şekerine dikkat!
Sahura kalkmadan oruç tutanlarda daha sık olarak görülen tansiyon düşmesi, halsizlik ve baş ağrısı gibi şikayetler olabilir. Bu durumlar genelde kan şekeri düşüklüğüne bağlı olarak gelişebilir. Bunu önlemek için mutlaka sahura kalkılmalı, sahurda bal, reçel, pekmez, tatlı gibi kan insülin düzeyini hızlı artıran yiyeceklerden uzak durulmalı bunun yerine tam tahıl ürünleri, süt, yoğurt, peynir, yumurta, taze meyve, sebze gibi yiyecekler tercih edilmeli.
Sağlıklı bir ramazan geçirmek için neler yapmalı?

  • Öncelikle mevcut sağlık durumunuzu bir gözden geçirin. Mevcut bir hastalığınız varsa doktorunuza muhakkak muayene olarak görüşlerini alın.
  • Oruç tutmaya karar verdiğiniz de mutlaka sahura kalkmayı alışkanlık haline getirin. Sahurda mümkün olduğu kadar imsak vaktine yakın yemeğinizi yiyin ve su içmeyi alışkanlık haline getirin.
  • Sahurda en iyi tercih kahvaltıdır. Bir tane domatesli peynirli tost, süt veya ayran, beraberinde de 2 porsiyon mevsim meyvesi seçmek çok iyi olur. Sahurda özellikle çay içmemeye dikkat etmek gerekir. Çünkü çay idrar söktürücü özellik gösterir. Günlük su ihtiyacını arttırır.
  • Ramazanda uzun süre aç kalmak, hareketlerin azalması, beslenme şeklinin ve içeriğinin değişmesi kilo almaya müsait kişilerde fazla kilo almaya neden olabilir. Kilo almamak için daha önceki beslenme içeriğini çok değiştirmeden oruç tutulabilir. Örneğin süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar az yağlı alınmalı, hamurlu-şerbetli tatlılardan, yağlı şarküteri ürünlerinden uzak durulmalı, bol taze sebze-meyve, kuru fasulye, nohut gibi bakliyatgiller tercih edilmelidir.
  • Oruç tutulan günlerde yemek saatlerinin ve içeriklerinin değişmesine rağmen biraz dikkat edilirse yine dengeli ve sağlıklı beslenilebilinir. Özellikle iftarı tek öğün gibi değerlendirip her şeyi birden yemektense, birkaç öğüne bölüştürüp yine az ve sık yemek uygun olur. İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içimi başta demir olmak üzere çeşitli vitaminlerin emilimini azaltacağından bu tür içecekleri yemekten bir kaç saat sonra tüketmek uygun olur. Kolesterolünüz yüksek ise yağlı kırmızı et, tereyağı, salam, sosis, sucuk gibi şarküterilerden özellikle uzak durmakta fayda var. Su içmek bağırsak ve böbrek çalışmasını artıracağından iftardan sonra bol su ve soda içmeye özen göstermek gerekir. Bu ayrıca tüm gün susuz kalmış olan vücudumuzun su ve mineral ihtiyacınıda karşılaması açısından önemlidir.
  • Ramazan ayı sigarayı bırakmak için bir fırsat olarak görülebilir. Bir çok sigara tiryakisi orucunu açmakla yemek yemeden sigara içer, bu insan sağlığına son derece zararlı bir davranıştır. Dikkatli olmak gerekir.
  •  

  •  

  • SAHUR İÇİN PRATİK YEMEKLER
  • Peynirli tost
  • 1 yumurta
  • Domates
  • Biber
  • Salatalık
  • 5 zeytin
  • 1 bardak süt
  • 2-3 dilim ekmek
  • 2 yumurta ile yapılmış menemen
  • 1 bardak ayran
  • 1 şeftali
  • 2 dilim börek
  • Söğüş salata
  • 4-5 kaşık etli sebze yemeği
  • 1 bardak yoğurt
  • 1 dilim karpuz

  • Yeniliklerden haberdar olun!

    Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!