Yaz Sofralarına Yakışır 15 Bayram Lezzeti

Kurban Bayramı bu yıl sıcak yaz günlerine denk geliyor. Hem et ağırl��klı hem de ferahlatıcı tariflerle bayram sofralarınızı lezzet ve dengeyle donatmanın tam zamanı! İşte yaz sofralarına yakışır Kurban Bayramı’na özel 15 nefis ve lezzetli bayram yemeği tarifleri!
Yaz Sofralarına Yakışır 15 Bayram Lezzeti
05 Haziran 2025, 10:53

Kurban Bayramı’nın bereketi, yaz mevsiminin taptaze sebzeleri ve hafiflik arayan sofralarıyla buluşuyor. Bu özel günlerde, hem klasik et yemeklerine yer vermek hem de sıcak havalara uygun, ferahlatıcı yan lezzetlerle menüyü dengelemek önemli. Izgaralardan soğuk mezelere, fırın yemeklerinden serinletici salatalara kadar 15 nefis tarif sayesinde Kurban Bayramı sofraları renklenecek. İşte Kurban Bayramı için 15 özel tarif.

  1. Izgara Kuzu Pirzola

ızgara kuzu pirzola

Malzemeler:

  1. 1 kg kuzu pirzola
  2. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  3. 1 tatlı kaşığı kekik
  4. 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  5. Tuz, karabiber

Yapılışı: Pirzolaları zeytinyağı, sarımsak ve baharatlarla marine edip ızgarada 5-6 dakika pişirin. Yanında közlenmiş sebzeyle servis edin.

  1. Fırında Sebzeli Kuzu But

fırında sebzeli but

Malzemeler:

  1. 1 adet kuzu but
  2. 3 patates, 2 havuç
  3. 1 baş sarımsak
  4. 1 dal biberiye
  5. Zeytinyağı, tuz, karabiber

Yapılışı: Kuzu budu sebzelerle fırın tepsisine yerleştirin. Baharatlayıp 180°C fırında 2-2,5 saat pişirin.

Sodalı Et Kavurma tarifi için tıklayınız

  1. Şeftalili Et Güveç

şeftalili et güveç

Malzemeler:

  1. 500 g kuşbaşı kuzu/dana eti
  2. 2 olgun şeftali (doğranmış)
  3. 1 soğan, 1 domates
  4. Zeytinyağı, tuz, karabiber, tarçın

Yapılışı: Eti ve soğanı soteleyin. Domates ve şeftaliyi ekleyin. Baharatlayıp güveçte kısık ateşte 1 saat pişirin.

  1. Zeytinyağlı Taze Fasulye

zeytinyağlı taze fasulye

Malzemeler:

  1. 500 g taze fasulye
  2. 1 soğan
  3. 2 domates
  4. 1 çay bardağı zeytinyağı
  5. Tuz, şeker

Yapılışı: Soğanı kavurun, doğranmış fasulye ve domatesleri ekleyin. Tuz, şeker ekleyip kısık ateşte pişirin. Soğuk servis edilir.

Fırında Kuru Patlıcan Dolması tarifi için tıklayınız

  1. Patlıcanlı Kebap

patlıcanlı kebap

Malzemeler:

  1. 500 g kıyma
  2. 3 patlıcan
  3. 1 soğan, baharatlar

Yapılışı: Kıymayı baharatlarla yoğurun. Dilimlenmiş patlıcanlarla sırayla şişe dizin. Fırında ya da ızgarada pişirin.

  1. Yoğurtlu Semizotu Salatası

yoğurtlu semizotu salatası

Malzemeler:

  1. 1 demet semizotu
  2. 1 su bardağı yoğurt
  3. 1 diş sarımsak
  4. Tuz

Yapılışı: Semizotunu ayıklayıp yoğurt, sarımsak ve tuzla karıştırın. Soğuk servis edin.

Beğendili Köfte (Videolu) tarifi için tıklayınız

  1. Domatesli Bulgur Pilavı

domatesli bulgur pilavı

Malzemeler:

  1. 1 su bardağı pilavlık bulgur
  2. 2 domates
  3. 1 soğan
  4. 2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı: Soğanı kavurun, domatesi ekleyin. Bulguru katıp suyla pişirin.

  1. Etli Kabak Dolması

etli kabak dolması

Malzemeler:

  1. 6 kabak
  2. 300 g kıyma
  3. 1 çay bardağı pirinç
  4. Soğan, salça, baharatlar

Yapılışı: İç harcı hazırlayıp kabaklara doldurun. Tencereye dizip sos ekleyerek pişirin.

  1. Fırında Biber Dolması

biber dolması

Malzemeler:

  1. 8 dolmalık biber
  2. 300 g kıyma
  3. 1 çay bardağı pirinç
  4. Domates, soğan, baharatlar

Yapılışı: İç harcı hazırlayıp biberleri doldurun. Fırında sosla birlikte pişirin.

  1. Yoğurtlu Köz Patlıcan

yoğurtlu köz patlıcan

Malzemeler:

  1. 2 patlıcan
  2. 1 su bardağı yoğurt
  3. 1 diş sarımsak
  4. Tuz, zeytinyağı

Yapılışı: Patlıcanları közleyip doğrayın. Yoğurt, sarımsak ve tuzla karıştırın. Üzerine zeytinyağı gezdirin.

  1. Kuzu Kavurma

kuzu kavurma

Malzemeler:

  1. 500 g kuşbaşı kuzu eti
  2. 1 yemek kaşığı tereyağı
  3. Tuz, karabiber, kekik

Yapılışı: Eti kavurun, tereyağını ve baharatları ekleyin. Kendi suyuyla pişirin.

  1. Şehriyeli Pilav

şehriyeli pilav

Malzemeler:

  1. 1 su bardağı pirinç
  2. 1/4 su bardağı arpa şehriye
  3. 2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı: Şehriyeyi kavurun, yıkanmış pirinci ekleyin. Suyunu verip pilav gibi pişirin.

  1. Ayran Aşı Çorbası (Soğuk Çorba)

ayran aşı çorbası

Malzemeler:

  1. 1 su bardağı yoğurt
  2. 1/2 su bardağı haşlanmış buğday
  3. Nane, tuz, su

Yapılışı: Yoğurdu sulandırın, buğday ve baharatları ekleyin. Soğuk servis edin.

  1. Cızlak (Ege Usulü Otlu Pişi)

otlu pişi

Malzemeler:

  1. 2 su bardağı un
  2. 1 su bardağı su
  3. Yarım demet taze ot (dereotu, nane vb.)
  4. Tuz

Yapılışı: Hamuru karıştırın, kaşıkla kızgın yağa dökün. Altın rengi alınca çıkarın.

  1. Fırında Yoğurtlu Kızartma (Bayram Mezesi)

yoğurtlu kızartma

Malzemeler:

  1. 2 patlıcan
  2. 2 kabak
  3. 2 patates
  4. 1 su bardağı yoğurt
  5. 1 diş sarımsak
  6. Zeytinyağı, tuz

Yapılışı: Sebzeleri küp doğrayıp fırında 180°C'de zeytinyağıyla kızartın. Soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırın. Üzerine pul biber ve nane serpip servis edin.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo