Rezene, mutfaklarda yemek üzerine kullanılan, şifalı bir bitkidir. Rezene bitkileri yeşil ve beyaz olup, tüylü yaprakları ve sarı çiçekleri vardır. Bitkinin aromatik yaprakları, sağlam sapları ve doyurucu ana sebzesi vardır. Sebze kısmını kavurarak, yapraklarını ve saplarını Akdeniz tariflerine tat vermeye kadar çok çeşitli uygulamalarda kullanılabilir. Bu kadar çok yönlü ve sağlıklı bir sebzenin ziyan olmasını istemezsiniz. Bu sebeple rezeneyi doğru saklamak önemlidir. Bunu yapmak taze rezenenizi 10 güne kadar iyi durumda tutacaktır, ancak önce biraz hazırlık yapılması gerekecektir.
Rezene bitkisinin farklı bileşenleri çok benzersiz olduğundan, bitkinin farklı öğelerini ayırmak ve bunları ayrı ayrı depolamak faydalı olur. Yeşil yapraklı sapları ana sebzeden ayırarak başlayın. Sebze kısmı doğrudan buzdolabınızın sebzelik çekmecesine saklanabilir, ancak hava geçirmez bir torba veya kapta saklamak raf ömrünü uzatacaktır. Saplarını ve yapraklarını ise birkaç gün içerisinde kullanmayı planlıyorsanız buzdolabı dışında suda saklayabilirsiniz. Aksi takdirde, yaprakları dilimleyin, sapları ampulle birlikte saklayın ve yaprakları kuru bir kapta saklayın. Yaprakları mümkün olduğu kadar kuru tutmak önemlidir, bu nedenle onları bir kağıt havluya sarmak faydalı bir ekstra adımdır.
Rezenenizi 10 günden daha uzun süre saklamak istiyorsanız her zaman dondurabilirsiniz. Yaprakları ve sapları ayırın. Temiz bir şekilde bir buzdolabı poşetine koyarak dondurucuda saklayın. Bu parçalar yaklaşık üç ay boyunca iyi kalmalıdır. Rezenenin kendisinin dondurulması biraz daha zordur - önce onları haşlamanız gerekir. Önce dörde bölerek kaynatın, ardından soğuk su içerisine alarak şoklayın. Daha sonra haşlanmış parçaları, dondurucuya dayanıklı bir torbada yarım yıla kadar dondurulabilir.
Soğutulmuş rezenenizin 10 güne kadar tamamen güvenli olması gerekirken, yine de bitkinin bozulduğuna dair herhangi bir işarete dikkat etmelisiniz. Kahverengi renk değişikliği, yumuşak lekeler ve kötü koku, rezenenin ömrünün dolduğunun ve atılması gerektiğinin göstergeleridir. Ancak başlangıçta taze rezene satın aldığınız ve uygun saklama prosedürlerini takip ettiğiniz sürece, rezeneniz bir haftadan fazla bir süre boyunca yemeklere parlak, meyankökü benzeri bir tat katacak kadar iyi olmalıdır.
Şunlara da göz atın;