Taze Makarna ve Erişteyi Buzdolabında Ne Kadar Süre Saklayabilirsiniz?

Taze makarna, erişte en sevilen lezzetlerden biridir. Hızlıca pişer, ister sade ister sosla birlikte mükemmel bir öğün olarak tüketilebilir. Peki taze olarak hazırladığınız makarna, erişte türevi besinler ne kadar süre buzdolabında saklanır?
Taze Makarna ve Erişteyi Buzdolabında Ne Kadar Süre Saklayabilirsiniz?
07 Mart 2023, 14:21

Taze makarna, erişte en sevilen lezzetlerden biridir. Hızlıca pişer, ister sade ister sosla birlikte mükemmel bir öğün olarak tüketilebilir. Kuru makarna ve eriştelerin tercih edildiği durumlar olsa da, taze makarna ve erişteler daha derin bir tada ve daha yumuşak bir dokuya sahiptir.

Kurutulmuş makarna ya da erişte dolabınızda görünüşte sonsuza kadar kalabilir. Açılmamış kuru makarna için en fazla iki yıl, açık yumurtasız makarna için bir yıl ve açık yumurtalı erişte için bir ila iki ay saklamanızı öneririz. Taze makarna ve erişte tamamen farklı bir hikaye. Genel nem içeriği ve genellikle yumurta içermeleri, onları kontaminasyona karşı çok daha duyarlı hale getirir ve bunun sonucunda, uygun şekilde saklanmamış veya işlenmemiş taze makarna yiyen herkes için gıda kaynaklı hastalık potansiyeli oluşturur.

makarna

Peki, taze erişteleri buzdolabında ne kadar süre güvenle saklayabilirsiniz?

Evde sıfırdan makarna yapmak için zamanınız veya eğiliminiz yoksa, yine de bir sonraki en iyi şeyin tadını çıkarabilirsiniz - mağazadan satın alınan taze makarna. Ancak süpermarkete gitmeden önce, hangi markaların iyi puan aldığı ve hangilerinden kaçınılması gerektiği konusunda biraz araştırma yapmak isteyebilirsiniz.

Mağazadan satın alınan taze makarna ile kurutulmuş makarna arasındaki temel fark, birincisinin yumurta içermesi, ikincisinin içermemesidir. Yumurtanın varlığı ve getirdiği ilave nem, onu bozulabilir kılan şeydir, ancak taze mağazadan satın alınan makarna, raf ömrünü biraz uzatmak için yarı pişirilerek, içinde saklanmasına izin verilir. Açılmamış kap bozulana kadar 2-3 gün buzdolabında bekletin. Ancak taze makarnanızın sağlıklılığını korumak söz konusu olduğunda genel kural, onu daha sonra değil, optimum lezzet ve dokuya izin verecek şekilde bir an önce pişirmektir.

makarna

Taze Ev Yapımı Makarna ve Eriştelerin Saklanması

Ev yapımı erişteler en üst sıralarda yer alır, ancak bu taze tadın bir bedeli vardır - çok daha kısa bir raf ömrü. Bu erişteler buzdolabında bir gün saklanabilirken, ideal olarak ilk 18 saat içinde tüketilmeleri en iyisidir. Bundan sonra, o güzel sarımsı beyazdan iştah açıcı olmayan yeşilimsi griye dönüşerek oksitlenmeye başlarlar.

Pasta Evangelistleri'nin baş makarna şefi Roberta D'Elia, ev yapımı makarnanızı en iyi nasıl saklayacağınızı açıklıyor: "Birkaç saat içinde yemek yemeniz gerekiyorsa, [onu] tahta bir tahtanın üzerine bırakacağım . . . kurutmak için..." Kendinizde pişmemiş erişte artığı bulursanız veya önceden taze makarna yapmayı planlıyorsanız, D'Elia " . . . düz bir tepsi üzerinde doğrudan dondurucuya, " birkaç saat için." Cook's Illustrated, "dondurmanın kimyasal reaksiyonları yavaşlattığını" ve ev yapımı makarnanızı 4 haftaya kadar taze tutmanızı sağlayacağını belirterek aynı fikirde. D'Elia, birkaç uyarıda bulunarak donmuş eriştelerinizi pişirmeden önce çözmemenizi tavsiye ediyor. Aksi takdirde, duygusal bir karmaşaya dönüşme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Ev yapımı veya mağazadan satın alınmış taze erişteler söz konusu olduğunda küf, mantar ve bakterileri uzak tutmak ve sınırlarını aşan veya sümüksü, yapışkan veya kötü kokan her şeyi eriştelerinizi pişirmeden önce atmak için saklama kurallarına dolaylı olarak uyduğunuzdan emin olun.

Şunlara da göz atın;

  1. Taze makarna nasıl saklanır?
  2. Makarna ve erişte hazırlanırken yapılan hatalar nelerdir?
  3. Erişte nasıl yapılır?
  4. Noodle nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo