TasteAtlas “Dünyanın En İyi 100 Yemek Bölgesi”ni Açıkladı: Türkiye’den 5 Bölge Listede

12 Aralık 2025, 14:01 tarihinde güncellendi.
TasteAtlas, veri tabanındaki 18.912 gıda için toplanan 590.228 geçerli derecelendirmeye dayanarak hazırladığı "Dünyanın En İyi 100 Yemek Bölgesi" listesini yayımladı. Bölgelerin mutfakları, ortalama puanlarına göre sıralandı.
TasteAtlas “Dünyanın En İyi 100 Yemek Bölgesi”ni Açıkladı: Türkiye’den 5 Bölge Listede

TasteAtlas tarafından yayımlanan "Dünyanın En İyi 100 Yemek Bölgesi" listesi, uluslararası mutfak sahnesindeki dikkat çekici başarıları ortaya koydu. Bu kapsamlı sıralamada İtalya ve Yunanistan bölgelerinin zirveyi paylaştığını gösteriyor. Listede, Türkiye'den Marmara, Ege ve Karadeniz bölgeleri dahil olmak üzere, Asya ve Amerika kıtalarından da çeşitli mutfaklar yer alarak dünya üzerindeki lezzet çeşitliliğini gözler önüne seriyor.

TasteAtlas “Dünyanın En İyi 100 Yemek Bölgesi”ni Açıkladı: Türkiye’den 5 Bölge Listede

Zirvede İtalya ve Yunanistan Bölgeleri

Listenin üst sıralarında, en fazla bölgeyle temsil edilen ülkelerden olan İtalya ve Yunanistan'ın lezzet durakları yer aldı. İlk 10 sıranın dağılımı şu şekildedir:

  1. Campania, İtalya (4.47 puan): Napoli Pizzası, Pizza Margherita ve Mozzarella di Bufala Campana gibi popüler ürünlerle en yüksek ortalamaya ulaştı.
  2. Emilia-Romagna, İtalya (4.45 puan): Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma ve Geleneksel Modena Balsamik Sirkesi gibi ürünleriyle ikinci sırada yer aldı.

Yunanistan, listede üst sıralarda yer alan bir diğer ülke oldu. Girit (Crete, 4.42 puan), Makedonya (4.41 puan), Kiklad Adaları (Cyclades, 4.41 puan), Mora Yarımadası (Peloponnese, 4.40 puan) ve Kuzey Ege (North Aegean, 4.38 puan) ilk 10'da yer alan Yunanistan bölgeleri oldu.

Türkiye'den Sıralamaya Giren Bölgeler

Türkiye'den Marmara, Ege ve Karadeniz bölgeleri de listede yer buldu:

  1. Marmara Bölgesi (4.22 puan - 33. sıra): Döner kebab (4.5), Hünkar beğendi (4.5), İskender kebap (4.5), Paçanga böreği (4.4), Beyti kebab (4.4) yemeklerle sıralamaya girdi.
  2. Ege Bölgesi (4.16 puan - 60. sıra): Çökertme kebabı (4.5), Çöp şiş (4.4), Afyon Sucuġu (4.4), Aydın İnciri (4.4), Manisa kebap (4.2) gibi lezzetler listede yer aldı.
  3. Karadeniz Bölgesi (4.15 puan - 65. sıra): Samsun Pidesi (4.6), Çarşamba pidesi (4.5), Trabzon Butter (4.5), Hamsi tava (4.3), Terme Pidesi (4.3) gibi yöresel ürünlerle temsil edildi.
  4. Gaziantep Bölgesi (4.13 puan - 78. sıra): Antep fıstığı (4.7), Beyran çorbası (4.5), Katmer (4.5), Gaziantep baklavası (4.5), Alinazik kebab (4.4) lezzetler listede yer aldı.
  5. İç Anadolu Bölgesi (4.12 puan - 80. sıra):

Asya ve Amerika Kıtalarından Öne Çıkanlar

Avrupa dışından listeye giren ve üst sıralarda yer alan bazı bölgeler şunlardır:

  1. Java, Endonezya (4.37 puan - 11. sıra): Soto Betawi ve Sate Madura gibi yemeklerle dikkat çekti.
  2. Siçuan (Sichuan), Çin (4.32 puan - 18. sıra): Siçuan mutfağının temsilcileri arasında Shuizhu ve Dàndànmiàn yer aldı.
  3. Lima Bölgesi, Peru (4.24 puan - 26. sıra): Pollo a la Brasa ve Butifarra ile sıralamada yer aldı.
  4. Louisiana, ABD (4.20 puan - 43. sıra): Gumbo ve Étouffée gibi Creole yemekleriyle listeye girdi.

Listeden Diğer Detaylar

Listedeki bölgeler, aynı zamanda "Mutlaka Denenmesi Gerekenler" (Must Try) başlığı altında en yüksek puana sahip beş gıdaları ve "En İyi Gurme Üreticiler" ile "İkonik Geleneksel Restoranlar" listeleriyle de belirtilmiştir. Bu listeler, her bölgenin gıda kültürü hakkında detaylı bilgi sağlamaktadır.

Şunlara da göz atın:

Taste Atlas'a Göre Dünyanın En İyi 100 Yemeği Belli Oldu: Türkiye'den 10 Tarif Var!

TasteAtlas Dünya Yemek Ödüllerinde Türkiye, Dünyanın En İyi 100 Yemek Şehri Arasında!

TasteAtlas Listesinde Türk Mutfağı 7. Sırada

Taste Atlas'a Göre Dünyanın En Efsanevi 100 Restoranı: Listede Türkiye'den 8 Restoran Var

Taste Atlas Dünyanın En İyi Tavuk Yemeklerini Açıkladı: İlk Sırada Türkiye Var!

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo