Sütlü Çay İçmenin Faydaları Nelerdir?

Çay, dünyadaki en popüler içeceklerden biridir. Türkiye’de de oldukça sık tüketilir. Özellikle sütlü çay İngiltere'de ve Dünya'da popülerdir. Sizler için sütlü çay içmenin faydalarından bahsettik. İşte, sütlü çay içmenin faydaları:
Sütlü Çay İçmenin Faydaları Nelerdir?
10 Kasım 2022, 14:27

Çay, dünyadaki en popüler içeceklerden biridir. Türkiye’de de oldukça sık tüketilir. Çay içmenin çeşitli sağlık yararları sağladığı düşünülmektedir. Dünya’nın her yerinde çay tüketilir. Özellikle Büyük Britanya'da ve dünyanın diğer bazı bölgelerinde çay genellikle sütle birlikte tüketilir. Bununla birlikte, çaya süt eklemenin ek faydalar sağlayıp sağlamadığı veya bunun yerine vücudunuzdaki çay bileşiklerinin aktivitesine müdahale edip etmediği açık değildir. Bu yazıda sizlere çay ile sütü beraber tüketmenin faydalarından bahsettik. İşte, çayı sütle içmenin faydaları:

Hem Çay Hem de Sütün Faydalarını Sunar

Birkaç çeşit çay sağlığa fayda sağlayabilirken, yeşil ve siyah çaylar en çok araştırılanlardır. Her ikisi de Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından yapılır ancak farklı işleme yöntemlerinden geçer. Yeşil ve siyah çaylar, flavonoidler adı verilen bitki bileşikleri açısından zengindir. Bu bileşikler, serbest radikaller olarak bilinen reaktif moleküllerin neden olduğu altta yatan hücre hasarıyla savaşmaya yardımcı olmak için antioksidan görevi görür. Yüksek düzeyde serbest radikaller kalp hastalığına, kansere ve diğer sorunlara katkıda bulunur. Özellikle yeşil çaylar, kateşin adı verilen flavonoidler açısından zenginken siyah çaylar yüksek miktarda theaflavin içerir. Bu bileşikler nedeniyle yeşil ve siyah çay içmek, hem hayvan hem de insan çalışmalarında daha düşük kan basıncı, antikanser etkileri ve düşük kolesterol seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Öte yandan süt, optimal büyüme, vücut kompozisyonu ve kemik sağlığı için hayati önem taşıyan protein, kalsiyum ve potasyum gibi besinler açısından zengindir.

Süt Proteinleri Çay Bileşiklerine Müdahale Edebilir

Hem çay hem de sütün sağlığı geliştirici bileşikler ve besinler içerdiği göz önüne alındığında, ikisini taramak faydalı görünebilir. Yine de bazı araştırmalar, sütteki proteinlerin çay bileşiklerinin emilimini ve antioksidan aktivitesini engelleyebileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar, sütte bulunan bir protein türü olan kazeinin çaydaki flavonoidlere bağlanabileceği ve bunların vücuttaki aktivitelerini engelleyebileceği sonucuna vardı. İlginç bir şekilde araştırmacılar, daha uzun demleme sürelerinin, süt ilavesinden bağımsız olarak çaydaki antioksidanların daha iyi emilmesine yol açabileceğini öne sürdüler. Bu çalışmaların çelişkili sonuçlarına dayanarak, süt, çaylardaki antioksidanların aktivitesine bir dereceye kadar müdahale edebilir, ancak uzun süre demlenmiş çaylarla aynı etkiye sahip olmayabilir. Bununla birlikte, çaya süt eklemenin potansiyel yararlarını ve olumsuz yanlarını daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Çayın Türü Fark Yaratabilir

Çaya süt eklemenin etkisi çayın türüne de bağlı olabilir, ancak bu konudaki az sayıda çalışma çoğunlukla siyah çaya odaklanmıştır. Yeşil çaylar flavonoidler açısından da zengin olduğundan, süt teorik olarak yeşil çaydaki bileşikleri siyah çaydaki bileşikleri nasıl etkilediğine benzer şekilde etkileyebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Neden çayı limonla içmeliyiz?
  2. Nane çayı nasıl yapılır?
  3. Çayınızı tatlandırmanın yolları 
  4. Neden saçımızı çayla durulamalıyız?
  5. Yanmış çaydanlık nasıl temizlenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo