Sosyal Medyada Viral Olan 10 Nefis Tarif

Şef Başak Öngel Demirkale, sosyal medyada viral olan ve büyük bir ilgi toplayan tarifleri yazımızda derledi. Yoksa, siz hala denemediniz mi?
Sosyal Medyada Viral Olan 10 Nefis Tarif
19 Ekim 2023, 17:52

TikTok, Instagram gibi sosyal medyada gördüğünüz meşhur tarifleri evde kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Son dönemlerde sık sık videosunu gördüğünüz ‘limonlu tatlı’, ‘Meksika usulü big mac taco’, yazın ferahlatıcı içeceği ‘cool lime’ ya da sağlıklı bir atıştırmalık olan ‘yoğurt bar’. Bakalım sizin favoriniz hangisi olacak?

  1. Yoğurt Bar

yoğurt bar

Malzemeler;

  1. 5-6 yemek kaşığı süzme yoğurt
  2. 3 yemek kaşığı bal
  3. 1 büyük kase çilek
  4. 5-6 yemek kaşığı yulaflı granola

Yapılışı: Bal ve yoğurt bir kapta karıştırılır. Yağlı kağıt serili tepsi üzerine yayılır. Çilekler büyüklüklerine göre iki ya da üç parçaya bölünür. Yoğurdun üzerine koyulur. Granola serpilir. Buzdolabında, donana kadar bekletilir. Soğuk servis edilir.

  1. Big Mac Taco

big mac taco

Malzemeler;

  1. 500 gr kıyma
  2. 12 adet mini tortilla
  3. 1 yemek kaşığı yağ
  4. 12 dilim cheddar peyniri
  5. 2 su bardağı rendelenmiş marul
  6. 12 dilim salatalık turşusu
  7. 1 adet soğan (ince doğranmış)
  8. 1/4 soğan (doğranmış)
  9. Big Mac Sosu:
  10. 1/4 su bardağı mayonez
  11. 2 yemek kaşığı ketçap
  12. 1 yemek kaşığı tatlı sos
  13. 1 tatlı kaşığı sarı hardal
  14. 1 çay kaşığı sirke
  15. 1/2 çay kaşığı şeker
  16. 1/4 çay kaşığı kırmızı biber
  17. 1/4 çay kaşığı sarımsak tozu
  18. 1/4 çay kaşığı soğan tozu

Yapılışı: Küçük bir kasede sos için mayonez, ketçap, çeşni, hardal, sirke, şeker, kırmızı biber, sarımsak tozu ve soğan tozunu karıştırın. Tatların karışması için üzeri örtülerek taco’lar hazırlanana kadar buzdolabında saklanır. Kıyma top şeklinde 12 eşit parçaya bölünür. Her tortilla’nın üzerine bir top kıyma koyulur. Kıyma tortilla’nın üzerine yayılır. Tuz ve karabiber ile baharatlanır. Orta ateşte ısınmış tavaya bir miktar yağ eklenir. Tortilla’nın kıymalı kısmı tavaya denk gelecek şekilde pişirilir. Köfteler hazır olduğunda ters çevrilir. Kıymanın üzerine cheddar peyniri eklenir. Peynir eriyene kadar pişirilir. Taco’yu bitirmek için turşu, sos, rendelenmiş marul, doğranmış soğan ile servis edilir.

  1. Limon Tatlısı

limon tatlısı

Malzemeler;

  1. 6-7 adet limon
  2. 200 ml krema
  3. 100 gr şeker
  4. 5 gr vanilin
  5. 1 kaşık nişasta

Yapılışı: Limon dikey şekilde ortadan ikiye bölünür ve iç kısmı kaşıkla alınır. Ardından limon suları sıkılır. Krema, şeker ve vanilin limon suyunun içerisine eklenerek karıştırılır. Orta ateşte limon kabuğu rendesi, su ve nişasta karışımı ilave edilerek kıvam alana kadar pişirilir. Limon kabuklarının içerisine koyduktan sonra soğutulur. Soğuk servis edilir.

  1. Corn Dog

corn dog

Malzemeler;

  1. 70 gr mısır unu
  2. 100 gr sade un
  3. 1 yumurta (hafifçe çırpılmış)
  4. 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
  5. ½ çay kaşığı tuz
  6. 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  7. 150 ml tam yağlı süt
  8. 8 sosis
  9. Bitkisel yağ (derin kızartma için)

Yapılışı: Mısır unu, un, yumurta, pudra şekeri, tuz, kabartma tozu ve sütü bir kaba alıp pürüzsüz, topaksız bir hamur elde edene kadar çırpılır. Hamur dikkatlice uzun bir sürahiye veya bardağa dökülür. Her sosisin uzunluğu boyunca tahta bir şişe geçirilir. Tava yağ ile doldurulur, 180 dereceye kadar ısıtılır. Her sosis hamurun bulunduğu kaba daldırılarak hamura bulanır. Yağın içerisine alınır, her yanı kızarana kadar kızartılır. Dilerseniz hardal, ketçap ya da mayonez ile servis edilir.

  1. Date Bars

date bar

Malzemeler;

  1. 100 gr bitter çikolata
  2. 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı
  3. 12 adet hurma 
  4. Badem 
  5. Kaju 
  6. Fındık 

Yapılışı: Hurmalara dikey çizgi atılarak çekirdekleri çıkartılır. Çekirdek yerine badem, kaju ya da iki adet fındık yerleştirilir. Benmaride ya da mikrodalgada bitter çikolata, hindistancevizi yağı ile eritilir. Hurmalar çikolataya bulanarak soğutulur. Buzdolabında saklanması önerilir. Soğuk olarak servis edilir.

  1. Susamlı Yumurta

susamlı yumurta

Malzemeler;

  1. 3 yemek kaşığı susam
  2. 3 yemek kaşığı çeçil peyniri
  3. 1 tatlı kaşığı tereyağı
  4. 2 adet yumurta

Yapılışı: Susamlar yapışmaz tavada kavrulur. Renk alan susamlar tavanın kenarına halka şeklinde dizilir. Susamların üzerine peynir serpilir ve eritilir. Orta kısmına tereyağı koyulur. Eridikten sonra yumurta göz şeklinde kırılır. Yumurta piştikten sonra sıcak şekilde servis edilir.

  1. Mısır Kaburga

mısır kaburga

Malzemeler;

  1. 4 adet bütün mısır
  2. 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  3. 2 yemek kaşığı maydanoz veya kişniş kabaca doğranmış (isteğe bağlı garnitür)
  4. Baharatlar:
  5. 1.5 çay kaşığı sarımsak tozu
  6. 2.5 çay kaşığı kırmızı biber 
  7. 2 çay kaşığı tuz
  8. 2 çay kaşığı karabiber
  9. Sarımsak yağı için:
  10. 50 gr tereyağı 
  11. 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)

Yapılışı: Keskin bir bıçak ve kaymaz bir kesme tahtası kullanarak mısırın tabanı ve sivri ucu kesilir. Mısır dik konuma getirilir, ardından mısır ikiye bölünür ve çeyrek yapmak için tekrar ikiye bölünür. Bir kapta baharatlar harmanlanır. Mısırların üzerine zeytinyağı gezdirilir, baharat eklenir. Çekirdek tarafları yukarı bakacak şekilde fırın tepsisine yerleştirilir. 180 derecede, 25 dakika kontrollü şekilde pişirilir. Sarımsak yağı için tereyağı ve sarımsak karıştırılır. Fırından çıkan mısırlara sürülerek servis edilir.

  1. Cool Lime

cool lime

Malzemeler;

  1. 1 adet limon 
  2. 2 adet lime
  3. 1/3 demet nane
  4. 5 su bardağı su 
  5. 4 yemek kaşığı şeker
  6. Buz parçaları 

Yapılışı: Nane yaprakları bir kaba ayıklanır. Limon ve lime kabukları nanelerin üzerine rendelenir. Şeker ilave edilerek ovalanır. Üzerine su eklenir ve 1 saat kadar bekletilir. Süzülür, buzlu bardağa alınır. Lime dilimleri ve nane yaprakları ile servis edilir.

  1. Çılbır

çılbır

Malzemeler;

  1. 2 adet yumurta
  2. 1 yemek kaşığı sirke 
  3. 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  4. 1 diş sarımsak 
  5. 1 yemek kaşığı tereyağı
  6.  Toz kırmızı biber 
  7. Tuz 

Yapılışı: Tencereye su alınır, sirke eklenir ve kaynatılır. Su içerisinde bir girdap oluşturulur ve yumurta su içerisine kırılır. İkinci yumurta için aynı işlem tekrarlanır. Süzme yoğurt içerisine sarımsak ezilir ya da rendelenir. Tuz ilave edildikten sonra karıştırılır ve servis tabağına yoğurt alınır. Yoğurt üzerine yumurta eklenir. Tavada tereyağı kızdırılır ve üzerine toz kırmızıbiber eklenir. Yumurtaların üzerine dökülerek servis edilir. Maydanoz ve dereotu serperek servis edebilirsiniz.

  1. Milföy Katkat

milföy katkat

Malzemeler;

  1. 3 adet milföy yaprağı 
  2. 1 adet yumurta sarısı 
  3. 2 yemek kaşığı şeker
  4. Sürülebilir çikolata

Yapılışı: Milföy yaprakları ortadan ikiye bölünür. Yumuşayan milföy hamurlarının yarısına çikolata sürülür. Diğer tarafı üzerine katlanır. Bıçak ile derin ve verev çizgiler atılır. Yumurta sarısı sürülür. Şeker serpilerek 180 derecede 15 - 20 dakika kontrollü şekilde pişirilir.

Yazar:

Şef Başak Öngel Demirkale

Şunlara da göz atın;

  1. Şef Murat Alpboğa'dan balık tarifleri
  2. Şef Yıldız Özsamaha'dan sonbahar tarifleri
  3. Şef Emircan Canatar'dan tarifler
  4. Şef Ramazan Kurt'tan meze tarifleri
  5. Şef İsmet Saz'dan et yemekleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo