Sosun Katılaşması İçin Ne Yapmalı?

Sosunuz çok sulu kaldıysa endişeye gerek yok! Mutfakta birkaç basit püf noktasıyla her türlü sosu ideal kıvama getirmeniz mümkün. Peki; sosun katılaşması için ne yapmalı?
Sosun Katılaşması İçin Ne Yapmalı?
03 Haziran 2025, 17:02

Lezzetli bir sos, yemeğin tüm havasını değiştirebilir ama kıvamı tutmadıysa işler zorlaşır. Ne kadar lezzetli olursa olsun, fazla sulu bir sos hem görüntüyü hem de tadı etkileyebilir. Peki; sosun katılaşması için ne yapmalı?

sos

Kaynatarak Buharını Uçurmak (Doğal Yoğunlaştırma)

Sosu kısık ateşte kapağı açık şekilde bir süre kaynatarak içindeki suyun buharlaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntem özellikle domatesli, etli ya da sebzeli soslarda işe yarar.

Nişasta ile Yoğunlaştırmak

1 tatlı kaşığı mısır nişastasını veya buğday nişastasını az miktarda soğuk suyla (ya da sütünle) karıştırın, sonra yavaşça sosun içine karıştırarak ekleyin. Karıştırmaya devam ederek birkaç dakika kaynatın. Sos hemen koyulaşır.

Un ile Terbiye Yapmak

Biraz tereyağı veya sıvı yağda 1-2 yemek kaşığı un kavurun. Ardından sosu ekleyin. Bu yöntem beşamel veya et bazlı soslar için uygundur. Sos hem koyulaşır hem de daha yoğun bir lezzet kazanır.

sos

Yumurta Sarısı ile Bağlamak (Emülsiyon)

Özellikle kremalı veya tatlı soslarda kullanılır. 1 yumurta sarısını biraz sıcak sosla ılıtın, sonra yavaşça tüm sosa ekleyin. Kesilmemesi için dikkatli ve sürekli karıştırarak pişirin.

Kremayla veya Peynirle Yoğunlaştırmak

Kremalı soslarda daha fazla krema eklemek, rendelenmiş kaşar/parmesan gibi peynirlerle karıştırmak da kıvamı koyulaştırır.

Püre Haline Getirilmiş Malzemeler

Sebzeli soslarda bir kısmını blenderdan geçirip tekrar sosa karıştırmak da güzel bir doğal koyulaştırma yöntemidir.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo