ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER ŞAPKALILARIN DÜNYASI

ŞAPKALILARIN DÜNYASI

Şapkalıların dünyası
Şapkalıların dünyası

Çocukken pizza üzerinde yiyerek yavaş yavaş sevdiğimiz, çok çeşitli ve çok şekilli olmasından ötürü zehirli, zehirsiz, yenir, yenmez tartışmalarını sıkça duyduğumuz mantarlar soframızın, yemek kültürümüzün bir parçası. Pişirmesi çok pratik, yemesi de bir o kadar lezzetli olan mantarlar; bu özellikleri sebebiyle bazen kalabalık aile sofralarında, bazen sohbeti bol arkadaş sofralarında, romantik akşam yemeklerinde ya da tek kişilik sofralarımızda bize eşlik ediyor.

Yazı: İrem Şahinler

Adeta ruh ikizi: et ve mantar
Mantarlı yemekler et ile buluştuğunda herkesi memnun edebilecek nefis bir şölene dönüşüyor. Tat ve besin değeri olarak et ile büyük benzerlik gösteren mantarı; ister et ile birlikte, ister et yerine ana yemeklerinizde, makarnalarda, pizzalarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Türkiye mantar cenneti

Ülkemizde yetişebilen yaklaşık 40 farklı mantar türü var. Ancak marketlerde görebildiğimiz ve mutfağımıza girenler sadece birkaç çeşitten ibaret. Mantar her ne kadar bir orman yürüyüşünde görebileceğimiz kadar çok olsa bile, eğer bir uzman değilseniz rastgele toplayıp yememeniz gerekiyor. Çünkü bazı mantar çeşitleri ölüme bile sebep olacak kadar zehirli olabiliyor.

Leziz, pratik hem de çok sağlıklı

Bir yiyecekten beklediğimiz şeyler nelerdir? Kolay hazırlansın, lezzetli olsun, sağlıklı olsun… İşte mantarlar bu üç özelliğe de sahip. Yüksek oranda protein ve demir içermeleri sebebiyle aynı zamanda birer vitamin ve mineral deposu hepsi. Gelin bu güzelliklerin bize olan faydalarına yakından bakalım.




Kültür mantarı
B ve C vitaminleri yönünden zengin olması sebebiyle vücut bağışıklığının güçlenmesine yardımcı olur. İçerdiği folik asit kansızlığın düşmanıdır. Ayrıca, vücut için gerekli proteinleri bol miktarda, sağlıklı beslenmede uzak durmak istediğimiz karbonhidrat ve yağları az miktarda içerir. Yani küçük, sevimli şapkalı bir mantar vücudumuzu çok mutlu edebilir. Marketlerde, pazarlarda sık rastladığınız kültür mantarını et yemeklerinde, sotelerde ve ızgarada tercih edebilirsiniz.



İstiridye mantarı
Tadı ete en yakın besindir. Tıpkı et gibi tam bir protein deposudur. Yüksek oranda demir içerir. Kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Et yiyemeyen kişiler istiridye mantarını tüketerek ihtiyaçları olan protein ve demirin büyük bir bölümünü almış olurlar. Doğal antibiyotik etkisi göstererek vücutta hastalığa sebep olan bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur. Biraz tereyağı, kaşar peyniri ve istiridye mantarı ile tavada 5 dakikada harikalar yaratabilirsiniz.



Kuzu göbeği mantar
1 adet kuzu göbeği mantarı yaklaşık 1 kilo etin taşıdığı proteine eşit miktarda protein içerir. E vitamini ve potasyum sayesinde kalp sağlığını destekler. Bol miktarda D vitamini içerir. Diğer mantar türleri gibi demir açısından zengindir. Kan basıncını düzenler. Görme bozukluklarını gidermeye yardımcı olur. Tereyağında birkaç dakika kızartabilir veya sebzelerle soteleyebilirsiniz.