ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER SAĞLIKLI SALATA TARİFLERİ: 10 FARKLI SALATA TARİFİ

SAĞLIKLI SALATA TARİFLERİ: 10 FARKLI SALATA TARİFİ

Salata çeşitleri nelerdir? Salata nasıl yapılır? İşte, kalabalık sofralara renk katacak birbirinden pratik ve doyurucu 10 nefis salata tarifi:
Sağlıklı Salata Tarifleri: 10 Farklı Salata Tarifi

Yemeklerin yanında sunulan salatalar, birçok farklı çeşide sahiptir. Genelde yeşil sebzelerle hazırlanan salatalar, tavuk, hindi eti, ton balığı gibi malzemelerle zenginleştirilir. Düşük kalorili salatalarda ise kinoa ve haşhaş tohumu kullanılır. Özel soslarla marine edilen salatalar hem sebze, hem et yemeklerinin yanında yerini alır. İşte, yemeğin lezzetini ikiye katlayacak 10 sağlıklı salata tarifi:



Malzemeler;

  • Sos için:
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 15 gr (5dal) taze fesleğen yaprağı
  • 15 g taze maydanoz
  • 2 yemek kaşığı taze tarhun
  • 2 adet limon suyu
  • 50 ml zeytinyağı
  • 4 yeşil soğan, kabaca doğranmış
  • 1 diş sarımsak, soyulmuş
  • Tuz ve taze çekilmiş karabiber
  • 1 adet portakal suyu
  • 1 demet kale bitkisi, şeritler halinde dilimlenmiş
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 20 adet  ikiye bölünmüş çeri domates
  • 2 adet salatalık
  • 1 avokado, çekirdeksiz, soyulmuş ve dilimlenmiş
  • Dilerseniz mikrofiliz sebzeler ile besleyiciliğini arttırabilirsiniz.
  • 2 yemek kaşığı ayçiçeği tohumu 


Yapılışı: Sosu yapmak için bir kaba yoğurt, fesleğen, maydanoz, tarhun, limon suyu, zeytinyağı, yeşil soğan ve sarımsağı ekleyin. Pürüzsüz olana kadar karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Kenara koyun. Lahanayı kaseler arasında bölün. Nohutları, domatesleri ve salatalığı üstüne koyun. Avokado dilimlerini düzenleyin ve ayçiçeği tohumlarını serpin. Biraz sosla harmanlayın ve servis yapın. 



Malzemeler;

  • ½ su bardağı arpa şehriye
  • Tuz ve karabiber
  • ¼ su bardağı kurutulmuş kızılcık ya da yaban mersini
  • ¼ su bardağı taze portakal suyu
  • 2 çay kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
  • 2 su bardağı marul
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 4 çay kaşığı elma sirkesi
  • 1 adet doğranmış, pişmiş hindi göğsü
  • ½ fincan ceviz
  • 2 yeşil soğan, ince dilimlenmiş 


Yapılışı: Küçük bir tencerede arpa şehriyeyi haşlayın soğutun ve süzün. Küçük bir kapta, kurutulmuş yaban mersini ve portakal suyunu karıştırın ve yaban mersini yaklaşık 10 dakika bekletin. Büyük bir kasede marul, zeytinyağı, sirke ve birkaç tutam tuzu ekleyin. Karışımı marul yapraklarına harmanlayın. Soğutulmuş arpa şehriye, portakal suyu ve kabuğu rendesi, hindi, ceviz, kereviz ve yeşil soğanı ilave edin. Biberle tatlandırın ve harmanlayın.



Malzemeler;

  • 300 gr çimçim karides
  • 3 su bardağı karışık yeşillik
  • 2 adet salatalık
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 8 adet çeri domates
  • 1 yeşil soğan, çapraz olarak dilimlenmiş
  • 1 çorba kaşığı taze maydanoz, ince doğranmış
  • ½ çay kaşığı taze frenk soğanı, doğranmış
  • 1 çay kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • ¼ tatlı kaşığı acı sos
  • ½ kıyılmış diş sarımsak 


Yapılışı: Küçük bir tencere suyu kaynatın ve karidesi opak olana kadar yaklaşık 2 dakika pişirin. Boşaltın ve bir kenara koyun. Küçük bir kapta yeşil soğan, maydanoz, frenk soğanı, sirke, zeytinyağı, acı sos ve sarımsağı çırpın. Karidesleri sosla kaplayın ve 2 dakika bekletin. Ayrı bir kapta karışık yeşillikleri, salatalığı, dolmalık biberleri ve domatesi karıştırın. Karidesleri ve sosları ekleyin ve hafifçe harmanlayıp servis edin.  



Malzemeler;

  • 300 gr lahana, ince dilimlenmiş
  • ⅓ bardak kuru üzüm
  • 1 su bardağı kırmızı üzüm, ikiye bölünmüş
  • 5 adet ince dilimlenmiş çilek
  • 100 gr badem 
  • ½ bardak yassı yaprak maydanoz, kabaca doğranmış
  • Haşhaş Tohumu Sosu:
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 2 çay kaşığı Dijon hardalı
  • 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı  elma sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 küçük diş sarımsak
  • Karabiber
  • 1 çorba kaşığı haşhaş tohumu


Yapılışı: Tüm lahana salatası malzemelerini geniş bir kaseye ekleyin. İyice birleştirmek için harmanlayın. Küçük bir karıştırıcıda haşhaş tohumu dışındaki tüm sos malzemelerini ekleyin. Pürüzsüz olana kadar karıştır. Haşhaş tohumlarını karıştırın ve sosu salatanın üzerine dökün. Üzerine kaplayın ve üstü kapalı olarak buzdolabında 1 saat bekletin. Servis yapın.  



Malzemeler;

  • 500 g soyulmuş balkabağı
  • 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kıyılmış taze adaçayı
  • Tuz
  • Karabiber
  • 3 yemek kaşığı kabak çekirdeği
  • 150 gr Brüksel lahanası, kesilmiş ve ince dilimlenmiş
  • Roka veya karışık bebek yeşillikleri
  • 1 adet yeşil elma doğranmış 
  • Sos için :
  • 1 çorba kaşığı elma sirkesi
  • 1 çorba kaşığı saf akçaağaç şurubu ya da bal
  • 2 tatlı kaşığı hardal
  • 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • İnce dilimlenmiş arpacık soğan 


Yapılışı: Fırını 220 dereceye kadar önceden ısıtın. Kabağı küçük, ağız kenarlı bir fırın tepsisine koyun ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı, adaçayı, ½ tatlı kaşığı tuz ve ¼ tatlı kaşığı karabiber ekleyin. Kabağı 10 dakika fırınlayın. Kabak çekirdeklerini üzerine serpip ikinci kez fırına alın. Bir çatalla delindiğinde kabak yumuşayana kadar yaklaşık 10 dakika pişirmeye devam edin. Karışımı en az 45 dakika tamamen soğumaya bırakın. (İsterseniz kabakları önceden hazırlayıp hava geçirmez bir kaba aktarın ve buzdolabında saklayın.) Sosu yapmak için küçük bir kapta soğan, sirke, akçaağaç şurubu ve hardalı karıştırın. 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile yavaşça çırpın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Büyük bir kapta Brüksel lahanası, roka ve elmayı karıştırın. Sosla harmanlayın. Salatayı tabaklara koyun, üzerine kabakları koyun ve servis yapın. 



Malzemeler;

  • 2 büyük portakal
  • 2 greyfurt
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Tuz ve karabiber
  • 250 gr bebek ıspanak
  • 1 küçük kırmızı soğan, ince dilimlenmiş
  • Haşlanmış buğday (isteğe göre)
  • Taze nane yaprakları,
  • ½ avokado, çekirdeksiz, soyulmuş ve küp küp doğranmış
  • ¼ fincan (1½ oz/45 g) nar taneleri 


Yapılışı: Portakallardan birinin kabuğunu rendeleyin ve kenara koyun. Portakalları ve greyfurtları hazırlamak için, sadece eti olacak şekilde kesin. Portakal ve greyfurtları bir kenara koyun. Ayrı bir kapta sirke, zeytinyağı, ¼ çay kaşığı tuz, birkaç öğütülmüş karabiber ve portakal kabuğu rendesini çırpın. Sirkenin yarısını geniş bir kaseye dökün. Ispanağı, soğanı ve yarım bardak naneyi ekleyin ve kaplayın. Avokadoyu yavaşça ekleyin. Salatayı tabaklayın. Portakal ve greyfurtları hafifçe üst üste gelecek şekilde doldurun. Kalan salata sosu üzerine serpiştirin. Nar taneleri ve ilave nane yaprakları serpin ve servis yapın.