Pizza, İtalya’nın Napoli şehrinde ortaya çıkan, ince veya kalın hamur üzerine domates sosu, peynir ve çeşitli malzemelerin eklenip yüksek ısıda pişirilmesiyle hazırlanan bir yemektir. Günümüzde dünya mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Temel olarak; un, su, maya, tuz ve az miktarda zeytinyağıyla hazırlanan hamur, dinlendirildikten sonra açılır. Üzerine domates sosu sürülür ve peynirle birlikte istenen malzemeler eklenerek taş tabanlı fırınlarda yüksek sıcaklıkta kısa sürede pişirilir. Pizza fırının orta rafında pişirilir. Bunun temel nedeni; hem tabanın hem de üzerindeki malzemelerin eşit şekilde ve aynı anda pişmesini sağlamaktır.
''Pizza yaparken malzemeler nasıl sıralanır, pizza sosuna ne koyulur ve klasik pizzanın içinde neler var?'' başlıklı haberlere de göz atın.
Çoğu pizza için ideal pişirme rafı orta raftır. Alt ve üst ısı dengeli gelir. Taban yeterince kızarır. Kaşar peynir tam kıvamında erir. Malzemeler yanmaz, hamur çiğ kalmaz. Bu nedenle ev tipi fırınlarda orta raf pizza için standarttır.
Bazı durumlarda pizzayı fırının alt rafına koymak daha iyi olabilir:
Taban çok kalınsa, tabanın daha çıtır olmasını istiyorsanız, fırınınız üstten fazla ısı veriyorsa. Ancak bu durumda kaşarın yanmaması için ısıyı biraz düşürmek veya pişirmenin son kısmında üst ısıyı kapatmak gerekebilir.
Üst raf, pizzanın malzemelerini ve kaşarını fazla hızlı kızartır, hatta yakabilir. Taban ise bu sırada tam pişmeyebilir. Bu yüzden genelde uzak durulur.
Eğer pizza taşı veya döküm tava kullanıyorsanız:
Taş/tava fırınla birlikte alt-orta rafa yerleştirilerek önceden iyice ısıtılmalıdır. Pizza, sıcak taşın üzerine konduğunda taban taş fırın etkisiyle daha hızlı ve çıtır pişer.