Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır ve Nasıl Saklanır?

Peynir altı suyu nedir, ne işe yarar? Evde peynir altı suyu nasıl yapılır? Peynir altı suyu nasıl saklanır? İşte, evde peynir altı suyu yapılışı ve saklama yöntemleri:
Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır ve Nasıl Saklanır?
24 Nisan 2024, 22:13

Peynir altı suyu, peynir yapılırken süzülen ve arta kalan sudur. Gıda endüstrisinde önemli bir yere sahip olan bu su, genellikle toz haline getirilerek satışa sunulur. Özellikle sporcular için önemli bir besin kaynağıdır. Peynir altı suyu, peynirin yapım aşamasında süzülmesiyle elde edilir. Protein bakımından çok zengin olan peynir altı suyu, gıda ürünlerinde, tıp çalışmalarında, kozmetik alanında, hasta diyetlerinde ve hayvan beslenmesinde kullanılır. 

Peynir Altı Suyunun Faydaları Nelerdir?

  1. Protein bakımından çok zengindir.
  2. Vücut direncini korur.
  3. Sindirimin daha hızlı gerçekleşmesine yardımcı olur, şişkinliği azaltır.
  4. Mideye iyi gelir.
  5. Doyurucudur ve tok tutma özelliği vardır.
  6. Cildi besler.
  7. Antioksidan özelliği vardır.
  8. Ödem atmanıza yardımcı olur.



Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Peynir altı suyunu elde etmek için, evde lor peyniri yapmanız gerekir.

  1. 1 litre sütü tencereye alın ve kaynatın.
  2. Süt kaynamaya başladığında üzerinde 2 yemek kaşığı sirke veya limon suyu ekleyin.
  3. Tenceredeki süt kesildikten sonra sıvı ve katı maddeler birbirinden ayrılacaktır.
  4. Lor peyniri kıvamını yakaladığınızda ocağın altını kapatın. Katı olan parçaları süzgeçten geçirin ve ayrı bir kaba alın.
  5. Tencerede kalan su, peynir altı suyudur.

Peynir Altı Suyu Nasıl Saklanır?

  1. Peynir altı suyu kısa sürede tüketilecekse, cam bir kavanoza konulur ve buzdolabında muhafaza edilir.
  2. Bu suyu saklarken ağzını kapalı tutmak oldukça önemlidir.
  3. Eğer 5 günden daha fazla saklamak istiyorsanız, dondurucuya atmanız gerekir.
  4. Peynir altı suyunu dondurmak için karton bardaklara bölebilir ve bu bardakları buzluğa yerleştirebilirsiniz.
  5. Diğer yöntem ise peynir altı suyunu buz kalıplarına dökerek derin dondurucuya atmaktır. 
  6. Sıcak ortamda bekletilen veya güneş alan süt ürünlerinin kısa sürede bozulduğunu unutmayın.
  7. Rengi değişen, kıvamı farklılaşan ve ağır kokuya sahip olan peynir altı suyunu tüketmeden çöpe atmanızı öneririz.

Peynir Altı Suyu Nasıl Kullanılır?

  1. Peynir altı suyu sade bir şekilde içerek tüketilebilir.
  2. Börek, çörek gibi hamur işlerine eklenerek tüketilebilir.
  3. Çorbalara su yerine eklenir. Böylece çorbanın daha kıvamlı olması sağlanır.
  4. Et marinasyon soslarına ilave edilebilir. 
  5. Eğer sade bir şekilde içilecekse, günlük 1 bardağı geçmemeli ve mutlaka taze olmalıdır.,


Şunlara da göz atın;

  1. En sağlıklı peynir çeşitleri
  2. Küflü peynir çeşitleri
  3. Peynir tabağı nasıl hazırlanır?
  4. Brie peyniri nasıl yenir?
  5. Kaliteli peynir nasıl anlaşılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo