Patates oturtma, ince dilimlenmiş patateslerin taban olarak kullanıldığı, üzerine kıymalı harç (soğan, salça, baharatlarla pişmiş) yerleştirilip tekrar patatesle kapatılan ve fırında pişirilen geleneksel bir ana yemektir. Özellikle kalabalık sofraların vazgeçilmezi olan patates oturtma, yanında farklı lezzetlerle birlikte sunulduğunda oldukça doyurucu bir menüye dönüşür. İşte, patates oturtmanın yanında sunabileceğiniz 6 tarif:
Ana yemek patatesli olsa da, hafif bir pilav yanına çok yakışır. Sade pirinç pilavı ile yemeğinizi daha doyurucu bir hale getirebilirsiniz. Dilerseniz, domatesli pirinç pilavını da deneyebilirsiniz.
Yemek yağlı ve sıcak olduğundan, soğuk ve taze bir salata denge kurar. Domates, salatalık, soğan, limon, zeytinyağıyla yapılan çoban salatası en klasik eşlikçisidir. Alternatif olarak marullu mevsim salata ya da roka-domates-beyaz peynir üçlüsünü de deneyebilirsiniz.
Yoğurt hem serinletici, hem dengeleyici bir garnitürdür. Sarımsaklı yoğurt veya bol dereotlu cacık çok yakışır. Özellikle yaz sofraları için birebirdir.
Salatalık, lahana ya da karışık turşu; patates oturtma gibi fırın yemeklerinin lezzetini artırır. Asidik tatlar, kıymalı yemeklerin ağırlığını dengeler.
Ev yapımı, hafif tuzlu bir ayran, patates oturtmanın yanına çok yakışır. Ayranı nane ile lezzetlendirmek, yaz aylarında ferahlamanıza yardımcı olabilir.
Menünüzü tatlı bir sonla bitirmek istiyorsanız, hafif bir tatlı seçmeniz daha doğru olacaktır. Pirinç, sübye ve süt ile hazırlanan sütlaç tatlısı, patates oturtmanın ardından sunabileceğiniz lezzetlerden biridir.