Neden Nohut Pişirirken Üzerine Karbonat Eklemeliyiz?

Nohut en hızlı nasıl yumuşar? Neden nohut pişirirken üzerine karbonat eklenir? İşte, nohut pişirirken üzerine karbonat eklenmesinin sebepleri..
Neden Nohut Pişirirken Üzerine Karbonat Eklemeliyiz?
21 Temmuz 2022, 13:27

Nohut, kuru fasulye gibi bakliyatları doyurucu ve protein dolu yapısıyla Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Ancak bu bakliyatları pişirirken hemen herkesin yaşadığı sorunların başında, bakliyatların yeterince yumuşamaması gelir. Ocakta saatlerce kaynamasına rağmen hala sert kalan ve tam olarak pişmeyen nohutlar için aslında çok kolay bir püf noktası var.


nohut

Nohuda Karbonat Eklemek Ne İşe Yarıyor?

Nohutları bir gece önce suya koyun ve ıslama suyunun içerisine yarım çay kaşığı karbonat ekleyin. Karbonat, nohutların pişerken daha çabuk yumuşamasını sağlar. Ayrıca nohudun üzerindeki zarın çıkmasını da sağladığı için pişirme süresi kısalacaktır. Karbonat, nohut yedikten sonra ortaya çıkan gaz sorununun da önüne geçer. Ancak karbonat nohudun tam kıvamında pişmesine yardımcı olsa da, içindeki vitamin ve minerallerin yok olmasına yol açtığı söylenmektedir. Bu yöntemde karbonatı çok az miktarda eklediğiniz ve sonrasında bu suyu süzdüğünüz için karbonatın bu etkisi daha az görülebilir. 


nohut

Nohut Nasıl Yumuşatılır?

  1. Karbonat, hem nohut, hem de kuru fasulyeyi pişirirken daha çabuk yumuşamasını sağlar.
  2. Haşlama suyuna eklenen birkaç damla limon da nohutların hızlı yumuşamasını sağlar. Ancak limon asidik bir yapıda olduğu için yemeğin taşmasına sebep olabilir.
  3. Nohudu ıslama suyuna koyduğunuzda içerisine karbonat yerine 1 çay kaşığı toz şeker veya bir adet küp şeker de ekleyebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Nohut yemeği yanına ne gider?
  2. Ev yoğurdu neden çabuk ekşir?
  3. Neden şekeri bırakmalıyız?
  4. Neden vücudumuza lahana yaprağı sarmalıyız?
  5. Neden baş ucuna limon koymalıyız?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo