Nar Kabuğu Kullanmanın 9 Yaratıcı Yolu

Nar, sonbahar ve kış ayların lezzetli meyvelerinden biridir. Aynı zamanda bereketi temsil eden bu meyve sevilerek tüketilir. Peki narın kabukları ile ne yapılır? İşte, nar kabuğu kullanmanın 9 yaratıcı yolu:
Nar Kabuğu Kullanmanın 9 Yaratıcı Yolu
02 Ocak 2024, 16:00

Nar, sonbahar ve kış ayların lezzetli meyvelerinden biridir. Aynı zamanda bereketi temsil eden bu meyve sevilerek tüketilir. Nar büyük bir meyvedir. Kabuğu tüketilmez. İçerisinde bulunan yüzlerce minik, sulu tohum tüketilir.

Narlar antioksidanlar açısından zengin olmakla ünlüdür, asıl heyecan verici olan, kabuğunun meyve suyundan daha fazlasını içermesidir. Ancak nar kabukları, insanlar tarafından yenilmez olduğuna inanıldığı için sıklıkla atılır. Her ne kadar bu onların doğal halleri için geçerli olsa da, sadece birkaç kolay adımda bunların tadını çıkarabilirsiniz.

Sakinleştirici içeceklerden meyveli karışımlara, yüksek kaliteli pişirme ve aromatik yemeklere kadar nar kabuğu lezzetli ve besleyicidir. İşte nar kabuklarını kullanmanın yaratıcı yollarının bir listesi.

nar taneleri

  1. Nar Kabukları Ve Limon Suyuyla Cildinize Peeling Yapın

Nar tozunun nasıl yapıldığını öğrenmek, yepyeni bir faydalı olasılıklar dünyasının kapılarını açacaktır. Çay, yapabileceğiniz birkaç harika şeyden sadece biridir. Biraz suyu nar tozuyla karıştırmak cildiniz için güçlü bir eksfoliyant oluşturabilir.

Peeling macununu oluşturmak yalnızca birkaç dakika sürer. Nar tozunu biraz su ile küçük bir kaseye dökün. Kıvam macun kıvamına gelinceye ve hala grenli hale gelinceye kadar malzemeleri karıştırın. Peeling amacının yanı sıra yüz maskesi olarak da kullanılabilir. Daha derin ve kapsamlı bir temizlik için karışıma biraz limon suyu ekleyin. Meyve suyu doğal bir asitliğe sahiptir ve ölü cilt hücrelerini temizlemede iyi bir iş çıkarır.

  1. Mide Rahatsızlığını Hafifletin Ve İyileştirin

Çalkantılı karınlar en kötüsüdür. Buna "iç burkan" demeleri şaşılacak bir şey değil; kötü bir el, öfkeyle karnınızı sıkıyormuş gibi hissedilebilir. Neyse ki doğa, midenizdeki fırtınayı dindirecek ilaçlarla doludur ve nar da bu işi yapabilir.  Narların bağırsak iltihabını azaltan ve inflamatuar bağırsak hastalığını (IBD) hafifleten Urolithin A adı verilen mikrobiyal bir metabolit içerdiğini buldu. IBD, diğer şeylerin yanı sıra karın ağrısı, ishal, ateş ve kilo kaybı gibi semptomları içerebilen bir şemsiye terimdir. Frontiers in Nutrition dergisindeki daha ileri araştırmalar, nar kabuklarının bu bileşik açısından özellikle zengin olduğunu doğrulamaktadır.

Hint kültüründe nar, nesiller boyunca temel bir tıbbi içerik olarak Ayurveda uygulamalarının bir parçası olmuştur. Binlerce yıldır mide ağrılarını hafiflettiği iddia ediliyorsa, bunda bir şeyler olmalı. Bu, çay kullanımından elde edilen nar kabuklarının başka bir yaratıcı kullanımıdır. Nar kabuğu tozu çayı tüketmek semptomları azaltmanın bir yolu olsa da, vaktiniz kısıtlıysa başka bir seçenek daha var. Toz ayrıca kapsül formunda da satın alınıp tüketilebilir.

  1. Nar Kabuklarını Sağlam Bir Köri Sosuna Dönüştürün

Hint mutfağının dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul edilmesinin bir nedeni var; genellikle şifalı otlar ve baharatlar içermesi de dahil. Örneğin körinin Healthline'a göre iç iltihabı azaltabileceği, kalp sağlığını iyileştirebileceği ve sindirim sağlığını artırabileceği iddia ediliyor. Ve hepsi bu, açlık sancılarınıza tatmin edici bir son verirken. Dalimba solla khadi'nin, Hindistan'ın batı kıyısında yer alan Konkan topraklarından gelen, sağlığı güçlendiren özel bir köri olduğu iddia ediliyor. Genellikle amipli dizanteri, kronik ishal ve diğer sindirim sorunları için evde çare olarak tüketilir.

nar smoothie

  1. Sabah smoothie'lerinizi zenginleştirin

İster canlandırıcı bir kahve karışımını ister rahatlatıcı bir bitki çayını tercih edin, sabaha doğru içecekle başlamak gününüzü güzelleştirebilir de, bozabilir de. Smoothieler, günlük rutininize hızlı bir başlangıç yapmanız için lezzetli ve çok yönlü yöntemlerdir. Harmanlanmış içeceğinizi tatlı ve keskin nar kabuğu tozuyla karıştırmak için bir neden daha var. Nar, bitki çayları ve kapsül vitaminlerine lezzetli bir alternatif olmasının yanı sıra, çok sayıda fayda sağlayan antioksidanlarla yüklü olduğundan "süper meyve" olarak kabul edilir. Smoothie'nize nar taneleri eklemek yeni bir şey değil, ancak kabuğunu attığınızda meyvenin %50'sini kaybedersiniz.

  1. Depolanan Gıdaların Raf Ömrünü Uzatmak İçin Nar Kabuklarını Kullanın

Yiyecekleri nasıl düzgün bir şekilde saklayacağınızı bilmek, sizi markete gereksiz yere gitmekten kurtarabilir. Buzdolapları icat edilmeden önce yiyecekleri saklamanın en iyi yolu ile boğuşuyorduk. Neyse ki, son kullanma tarihi olmayan bir gerçekliğe doğru önemli ilerlemeler kaydettik ve çeşitli depolama seçenekleri, herhangi bir yönde bir taş atımı uzaklıkta hazır durumda.

Buzdolabınız ister mükemmel bir organizasyona sahip olsun ister alüminyum ve plastik ambalajın rastgele bir karışımı olsun, nar kabuğu tozu veya ekstraktının koruma gücünden yararlanabilirsiniz. Birçok çalışma, nar kabuklarının bakteri üremesini azaltan antimikrobiyal özellikler içerdiğini doğrulamıştır. Bir araştırma da, meyve salatalarının, nar kabuğu tozuyla birlikte 5 derecede 28 gün boyunca saklandığında daha yavaş çürüme belirtileri gösterdiğini buldu.

Araştırmalar meyve ve etlerin ötesinde, nar kabuğu tozunun koruma gücünden yararlanabilecek çok çeşitli gıdaları kapsıyor. İçi ve hamuru nar tozu olan mantı, tozu olmayan kontrol mantısına göre buzdolabında üç ila sekiz gün daha uzun süre dayandı. İkincisi yalnızca iki günden biraz daha az sürdü.

  1. Nar kabuğuyla unlu mamullerin besin değerlerini artırın

Sağlıklı beslenmeyi düşündüğünüzde muhtemelen akla gelen son şey unlu mamullerdir. Tereyağı, karbonhidrat ve şeker, fırıncılık dünyasının üçlüsüdür. Ancak pişmiş bir ürün de besleyici olabilir; nar kabuklarından yapılan toz, kurabiyelerinize mükemmel bir katkı maddesidir. Gıda Bilimi ve Teknolojisi Dergisi'nde 2022 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, kurabiye hamuruna bu özel bileşenin eklenmesi, kaliteyi etkilemeden besin içeriğini artırıyor.

Çalışma ayrıca nar kabuğu tozunun, buğday unundan daha fazla lif, yağ ve protein içermesi nedeniyle unlu mamulleri zenginleştirmek için uygun olduğunu buldu. Lif açısından zengin bileşenlerin LDL ("kötü") kolesterolü, hipertansiyonu ve hiperlipidemiyi azaltabildiğini belirtti. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi'ne göre ikincisi kalp krizi, felç ve periferik arter hastalığı riskini artırabilir. Bununla birlikte, çalışma, nar kabuğu tozunun ölçülü kullanılması gerektiği sonucuna varmıştır; çünkü çok fazla ilave etmek sadece görünümü koyulaştırmakla kalmaz, aynı zamanda nem içeriğini de arttırır, böylece pişmiş ürünlere sakızımsı bir kıvam verir.

nar

  1. Salatalara Biraz Ekşi Lezzet Sürün

Salatalar her türlü mutfak olanağına kapıyı açık bırakıyor. Seçtiğiniz yeşillik türlerinden sonsuz sayıdaki tuzlu, tatlı veya otlu soslara kadar, mutfakta deney yapmanın en heyecan verici yollarından biridir. Ekstra dozda antioksidan için bir sonraki salata tasarımınıza nar kabuğu tozuyla tatlı ve keskin bir dokunuş katın. Nar taneleri yerine eşleştirin veya kullanın. İlk kez kullanacaklar için, miktarı istediğiniz gibi artırmadan önce sadece 1 çay kaşığı tozla başlamanızı öneririz.

  1. Nar Kabuklarıyla Meyve Kaselerine Daha Da Şıklık Katın

Sıcak bir yaz gününde, özellikle de tatlı, ekşi ve narenciye meyvelerinin uyumlu bir birleşimini içerdiğinde, size serinletici bir olgun meyve salatası kadar hayat veren çok az şey vardır. Meyve kasesi malzemelerini seçerken listeye nar kabuğu tozunu da eklemenizi önemle tavsiye ederiz. Bunu tanelerin yerine kullanmak, daha fazla besin içeren, besleyici olduğu iddia edilen bir ikramı güçlendirecektir. Elma ve narenciye çeşitlerinin yanı sıra yaban mersini, ahududu ve çilek gibi meyvelerle en iyi şekilde eşleşen güçlü bir ekşi tada sahiptir.

Kombinasyonlar hiç bitmiyor; mango, armut ve ananasın üzerine de serpebilirsiniz. Bahsettiğimiz gibi nar kabuğu tozu koruyucu bir madde olduğundan meyvenizin nem tutma oranını arttırarak raf ömrünü de uzatacaktır. Faydaları yenmek gerçekten zor. Bununla birlikte, ne kadar kullandığınıza dikkat edin. Güçlü tadı nedeniyle diğer malzemeleri kolayca bastırabilir. Dengeli bir salataya sahip olduğunuzdan emin olmak için başlangıçta 1 çay kaşığı tozla deneme yapmanızı öneririz.

  1. Nar Kabuğu Tozundan Diş Macunu Yapın

Nar kabuklarının sunduğu potansiyel faydalar arasında diş çürümesinin önlenmesi de yer almaktadır. Meyve kabuğu özü, gargara ve diş macununda yaygın olarak kullanılan bir içeriktir. Tozun plak oluşumuna, diş ve diş eti hastalıklarına ve diğer diş rahatsızlıklarına karşı etkili bir savunma olabileceği belirtiliyor. Nar kabuğu çayını yaptığınız gibi, tozunu da suyla karıştırıp gargara yapmak için kullanabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey 2 yemek kaşığı, bir tencere kaynar su ve tozu filtrelemek için bir süzgeç. Aynı derecede şaşırtıcı olan, tozu doğrudan diş etlerinize sürmek muhtemelen iltihaplanma, şişme ve kanama semptomlarını azaltabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Nar nasıl temizlenir?
  2. Nar çekirdeği yenir mi?
  3. En etkili yöntemle nar nasıl seçilir?
  4. Nar buzdolabına ne kadar dayanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo