Mutfak Süngeri Temizlemenin ve Sterilize Etmenin En İyi 7 Yolu

Mutfaktaki döküntüleri silmek, bulaşıklarınızı yıkamak ve lavabonuzu temizlemek için kullandığınız sünger, evinizdeki en kirli şey olabilir. İşte, mutfak süngeri temizlemenin ve strelize etmenin en iyi 7 yolu:
Mutfak Süngeri Temizlemenin ve Sterilize Etmenin En İyi 7 Yolu
23 Ocak 2024, 16:03

Mutfaktaki döküntüleri silmek, bulaşıklarınızı yıkamak ve lavabonuzu temizlemek için kullandığınız sünger, evinizdeki en kirli şey olabilir. Ellerinizi yıkamak mutfaktaki standart çalışma prosedürüdür ve süngerinizi sterilize etmek ve sık sık değiştirmek, temizlik rutininizin düzenli bir parçası olması gereken eşit derecede önemli görevlerdir. Kirli bir sünger mutfağınızı kokutmaktan çok daha kötüsüne neden olabilir; bakteriler için üreme alanı olabilir.

Salmonella ve stafilokok gibi bakteriler süngerlerde yaşayabilir ve bu patojenler süngerinizin temas ettiği yüzeylere aktarılabilir ve potansiyel olarak gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilecek bir mikrop izi bırakabilir. Ancak süngerinizin topladığı bakteri miktarını en aza indirmenin yolları vardır. Dağınık döküntüleri silmek veya tezgahlarınızı temizlemek için süngerinizi kullanmamakla başlayabilirsiniz. Bu dökülmelerdeki bakteriler süngerinizde birikerek mutfak yüzeylerinize ve hatta yemeğinize bile yayılabilir. Mutfak süngerinizi yalnızca bulaşık yıkamak için kullanın ve en güvenli sonuçlar için sık sık değiştirin. Bakteri üremesini ve çapraz bulaşmayı en aza indirmek için mutfak süngerinizi de temizleyebilirsiniz.

mutfak süngeri

  1. Süngerinizi Limon Suyuna Batırın

Temizlik, limonun pratik ev kullanımıdır, özellikle de limondan birçok açıdan faydalanabilecek dağınık mutfaklarda. Limonun parlak, taze kokusu, buzdolabındaki kötü kokuları etkisiz hale getirebilir. Limon suyu ise mutfak lavabonuzu temizlemek için gereken önemli bir maddedir ve mutfak süngerinizi canlandırmaya yardımcı olabilir.

Saf limon suyu, ciddi karın rahatsızlıklarına neden olan E. coli de dahil olmak üzere bakteri üremesini engelleyen özellikler içerir. Süngerinizi en az bir dakika limon suyunda bekletmek mikropları yok etmenin ve süngerinizin kokusunu iyileştirmenin toksik olmayan bir yoludur.

  1. Süngerinizi Çamaşır Suyuyla Dezenfekte Edin

Yüzeyleri temizlemek, kir ve mikroplardan kurtulmak için sabun ve su yeterlidir; ancak yüzeyleri dezenfekte etmek ve tehlikeli bakterileri yok etmek istiyorsanız çamaşır suyu seçin. Süngerinizin mutfağınızda zararlı patojenler yaymasını önlemek için, muhtemelen temizlik cephanenizde bulunan çamaşır suyuna ulaşın.

Çamaşır suyu bakteri ve virüsleri yok eder. Özellikle hastalığa neden olabilecek mikropları öldürmede etkilidir. Bunu, mutfak süngerinizi sterilize etme ve mutfağınızı güvende tutma konusunda pek de gizli olmayan bir silahınız olarak düşünün. Mutfağınızı petri kabına çevirmediğinizden emin olmak için mutfak süngerinizi en az haftada bir kez çamaşır suyuna batırıp sterilize edin.

mutfak süngeri

  1. Süngerinizi Kaynar Suya Batırın

Kaynar su evin birçok yerinde kullanılmaktadır. Zorlu lekeleri çıkarmak, tıkanmış boruları temizlemek ve hatta yabani otları öldürmek için kullanabilirsiniz. Mutfakta yumurta, pilav ve makarnayı bu şekilde pişiriyoruz. Sıcak bir fincan çayın temelini oluşturur ve kirli mutfak süngerinizi temizlemenin kolay bir yolunu sunar.

Mutfak süngerinizi dezenfekte etmek için bir tencerede suyu kaynatın. Süngeri tamamen kaplayacak kadar su ile başladığınızdan emin olun. Süngeri dikkatlice suya bırakın ve maşa kullanarak yüzeyin altına itin. Süngerin tamamen suya batırılması zorunludur. Süngeri sıcak sudan çıkarmadan önce en az beş dakika en fazla yedi dakika kaynatın. Süngeri almak ve fazla suyu sıkmak için maşanızı kullanın.

Alternatif olarak süngerinizi bir kaseye yerleştirip üzerine kaynar su dökebilirsiniz. Süngeri kaplayacak kadar su ekleyin ve tamamen batırıldığından emin olun. Süngeri çıkarmadan önce en az beş dakika suda bekletin. Süngerinizi düzgün bir şekilde temizlemek ve içinde gizlenen mikropları öldürmek için suyun tamamen kaynama noktasına geldiğinden emin olmak önemlidir.

  1. Süngerinizi Mikrodalgaya Atın

Mutfak süngerinizi mikrodalgada pişirmenin mevcut bakterilerin %99,99999'unu öldürebileceğini biliyor muydunuz? Mutfak süngerlerinde en yaygın olarak bulunan bakterilerin E. coli, salmonella ve staphylococcus aureus gibi en tehlikeli bakterilerden bazılarını içerdiği göz önüne alındığında bu oldukça önemlidir. Bu bakteriler ishal, stafilokok enfeksiyonu ve gıda zehirlenmesi gibi bir dizi rahatsız edici ve kötü duruma neden olabilir.

Süngerinizi mikrodalgaya atmak, içinde barındırdığı bakteri miktarını önemli ölçüde azaltabilir. Aslında Çevre Koruma Ajansı, süngerlerinizi temiz tutmak için her gün iki dakika boyunca mikrodalgada pişirmenizi öneriyor. Süngerler %100 güçte mikrodalgaya tabi tutulduğunda E. Coli'yi öldürmek yalnızca 30 saniye sürer. Mikrodalgada iki dakika süreyle ısıtılan süngerlerde bakterilerde %99'luk bir azalma görülür.

sünger

  1. Süngerinizi Hidrojen Peroksitle Yenileyin

Mutfak süngerlerinizi temiz tutmak için evinizde bulunabilecek eşyaların listesine hidrojen peroksiti de ekleyin. Hidrojen peroksit, bir zamanlar kesikleri, sıyrıkları ve diğer yaraları temizlemek ve dezenfekte etmek için tedavi olarak kullanılan berrak bir sıvıdır. Günümüzde birçok uzman, hidrojen peroksitin yaralarda kullanıldığında yarardan çok zarara yol açabileceğine inanıyor. Ancak hidrojen peroksitin mikropları öldürme yeteneği konusunda hiçbir şüphe yoktur.

Mutfak süngerinizi sadece birkaç dakika içinde hidrojen peroksit ile temizleyebilirsiniz. Süngeri küçük bir kaba yerleştirin ve süngeri tamamen batırıncaya kadar eşit miktarda hidrojen peroksit ve su ekleyin. Süngeri en az 15 dakika bekletin, gerekirse çözeltinin her iki tarafta emildiğinden emin olmak için çevirin. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, en yaygın olarak bulunan tür olan %3'lük hidrojen peroksit, soğuk algınlığına neden olan virüsü altı ila sekiz dakika içinde öldürebilir. Bakteri ve küfleri öldürmede de etkilidir.

Hidrojen peroksit, granit ve mermer gibi yüzey tezgahlarının üzerinde veya yakınında kullanılmamalıdır. Taşın yüzeyine zarar verebilir ve renginin solmasına neden olabilir, bu nedenle dikkatli kullanın. Bu dezenfektanla doğrudan temas edilmesi halinde cildinize ve gözlerinize zarar verebilir, bu nedenle onunla çalışırken dikkatli olun.

  1. Süngerinizi Tuzlu Suya Batırın

Tuz lezzet arttırıcı olarak bilinir. Hemen hemen her yiyeceğin üzerine birkaç tahıl serpin; tadı kendisinin en iyi versiyonu gibi olacaktır. Aslında tuzun pek çok beklenmedik kullanım alanı vardır. Taze halı lekelerinin üzerine bolca serpin; tuz kumaştaki nemi ve lekeleri çıkaracaktır. Tencere ve tavalardaki sert lekeleri çıkarmak için aşındırıcı bir temizleyici olarak kaba koşer tuzu kullanın.

Tuz ayrıca bazı bakteri türlerini öldürmek için de uygundur. Tuz, yiyeceklerden ve kırmızı şarap lekelerinden nemi çektiği gibi bakterilerdeki nemi de çeker. Bu, bakteri hücrelerini öldürür çünkü su olmadan çalışamazlar. Tuz, E. coli gibi bakterileri yok edebilir ancak stafilokok gibi diğer mikroplar tuzlu ortamda hayatta kalabilir. Tuza dirençli bakterileri gidermek için süngerinizi temizlemenin ikinci bir yöntemini kullanın.

Mutfak süngerinizi temizlemek için çeyrek bardak tuzu bir litre ılık suda eritin. Süngeri eklemeden önce tuzun tamamen çözüldüğünden emin olun. Sofra tuzu gibi daha küçük tuz taneleri suya eklendiğinde daha hızlı çözülür. Süngeri gece boyunca tuzlu suda bekletin. Tuzlu sudan çıkarın ve kalan tuzu gidererek iyice durulayın. Mümkünse kullanmadan önce süngerin tamamen kurumasını bekleyin.

  1. Süngerinize Uçucu Yağları Püskürtün

Esansiyel yağlar bitkilerden elde edilir ve parfüm benzeri kokularıyla bilinir. Esansiyel yağların şifa amacıyla kullanıldığı aromaterapinin ana bileşenidirler. Birçok kişi iltihaplanma, baş ağrısı ve anksiyete gibi birçok tıbbi duruma yardımcı olmak için esansiyel yağlara güvenir. Bu yağlardan bazıları patojenleri öldürme veya büyümelerini engelleme yeteneğine de sahip olabilir, bu da onları kirli mutfak süngerinizi temizlemek için tamamen doğal bir seçim haline getirir.

Temizlik için kullanılan en yaygın esansiyel yağlar arasında nane ve lavanta çeşitleri bulunur. Çay ağacı yağı ve okaliptüs yağı, E. coli ve staphylococcus aureus'un büyümesini engelleyen antimikrobiyal özellikleriyle bilinir. Nane yağı ve limon yağı da antibakteriyel özellikleri nedeniyle tavsiye edilir. Esansiyel yağları seçerken, diğer bileşenlerle seyreltilmemiş, tıbbi kalitede esansiyel yağları satın almak çok önemlidir. Sağlıklı gıda mağazalarında kolayca bulunabilirler.

Süngerlerinizi öncelikle süngerinizi durulayıp fazla suyunu sıkarak uçucu yağlarla temizleyebilirsiniz. Kirli süngerinizin her iki tarafına da arıtılmış su ve mikroplarla mücadele eden esansiyel yağ karışımını püskürtün ve birkaç saat veya daha uzun bir süre bir kenara koyun. Konsantre esansiyel yağlar cildi tahriş edebilir, bu nedenle bunları dikkatli kullanmak önemlidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kirli mutfak süngerinizi ne sıklıkla değiştirmelisiniz?
  2. Makyaj süngeri ne sıklıkla temizlenmeli?
  3. Bulaşık süngeri mi, bulaşık fırçası mı?
  4. Mutfak süngerleri nasıl temizlenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo