Mangal Yaparken En Çok Tekrarlanan 14 Hata

Yaz aylarında keyifli hafta sonlarını değerlendirmek için tercih edilen mangal ve barbekü, sevdiklerimizle birlikte olmanın en lezzetli yoludur aslında. Ancak ufak tefek hatalar mangalın lezzetini söndürebilir. İşte, mangal yaparken en çok tekrarlanan hatalar:
Mangal Yaparken En Çok Tekrarlanan 14 Hata
25 Ağustos 2023, 15:45

Mangal ve barbekü, hafta sonlarını keyifli bir hale dönüştürmenin en çok tercih edilen yoludur. Hazırlanan biftekler, balıklar ve kanatlar, ızgarada ağır ağır pişirilir ve salatalar eşliğinde tüketilir. Ancak bazı hatalar, hem yaptığınız yemeğin lezzetini kötüleştirir, hem de mangal işlemini daha da zorlaştırır. İşte, mangal yaparken asla yapmamanız gereken hatalar:

mangal

  1. Ateşi jel/sıvı tutuşturucu ile yakmak

Piyasadaki jel ve sıvı tutuşturucular, mangalda pişirdiğiniz besinlerin lezzetini bozabilir. Bu yüzden tutuşturma küpleri kullanabilir veya çıraları çakmakla yakarak daha klasik bir yöntem deneyebilirsiniz.

mangal

  1. Izgarayı ısıtmamak

Ateşi yaktıktan sonra ızgarayı üzerine yerleştiriyor ve hemen etleri pişirmeye başlıyorsanız, yanlış yapıyorsunuz. Pişirme işlemine geçmeden önce ızgaranın en az 20 dakika ısınması gerekir. Bu sayede etler mühürlenir ve ızgaranın izleri çıkar. Ayrıca hijyen açısından da ızgarayı önceden ısıtmak gerekir.

  1. Izgarayı ateşe yakın yerleştirmek

Kömür ve et arasında en az 15 cm mesafe olması gerekir. Bu sayede etler yavaşça pişer ve içindeki suyu koruyabilir. Izgara ve ateş arasındaki mesafeyi kısa tutarsanız, etleriniz hızlıca yanar ve içi çiğ kalır.

mangalda pişen et

  1. Eti harlı ateşe temas ettirmek

Harlı ateş, etin dışını yakarken içinin çiğ kalmasına neden olur. Bu yüzden kömür kor haline geldikten sonra pişirme işlemine geçin.

  1. Izgarayı yağlamak

Izgarayı yağlamak, kömürün karbonlaşmasına ve ateşlenmesine neden olur. Bu yüzden ızgarayı yağlamak yerine soğan veya patates ile ıslatabilirsiniz. Ayrıca etleri marine ederseniz, daha lezzetli sonuçlar alabilirsiniz.

mangalda et

  1. Barbeküyü havalandırmamak

Barbekülerde alt ve üstte olmak üzere iki havalandırma deliği bulunur. Alttaki delik ne kadar açıksa, ateş o kadar yüksek ısıda olur. 

  1. Barbekü kapağını açıp kapamak

Barbekünün kapağını sık sık açmak, ısı dengesinin bozulmasına ve ısının düşmesine neden olur. Bu da etlerin alt kısımlarının fazla pişmesine, üzerinin ise çiğ kalmasına yol açabilir. Bu yüzden kapağı sık sık açmamaya özen gösterin.

  1. Izgaranın sıcaklığını kontrol etmemek

Izgaranın her kısmı eşit sıcaklıkta değildir. Bu yüzden ızgaradaki sıcak noktaları bulduktan sonra, pişirme işlemine bu noktalardan başlayın ve ılık kısmında devam ettirin. Bu sayede daha lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Sıcak noktaları bulmak için ızgaraya ekmek dilimleri dizin. En çok kızaran ekmeğin olduğu yer, en sıcak noktadır.

eti marine etmek

  1. Etleri marine etmemek

Etleri marine etmeden pişirirseniz, lezzetinin önemli ölçüde düştüğünü görürsünüz. Bu yüzden kırmızı et ve tavukları 2-24 saat marine edin, balıkları ise maksimum 15-30 dakika marine edebilirsiniz. 

  1. Sosu sona saklayın

Izgaradaki etleri teriyaki, barbekü sos gibi soslarla erkenden buluşturursanız, hem etiniz, hem de sosunuz kısa sürede yanacaktır. Bu yüzden etleri, ızgaradan almadan 1-2 dakika önce soslayın.

şişte et

  1. Şişleri ateşte yakmak

Eğer çöp şiş yapmayı seviyorsanız ve bambu şişler kullanıyorsanız, pişirme esnasında şişlerinizin yandığını görebilirsiniz. Bunu önlemek için, bambu şişleri 30 dakika suda beklettikten sonra kullanmanız gerekir. Dilerseniz, demir şişte kullanabilirsiniz.

ızgara enginar

  1. Sebzeleri doğru yerleştirmemek

Havuç, kuşkonmaz gibi ince sebzeleri ızgarada pişirirken düşürüyorsanız, ızgara sepeti veya kafesli ızgara kullanmayı deneyebilirsiniz.

ızgarada pişen köfte

  1. Hızlı servis

Etleri piştikten sonra hemen servis ediyorsanız, ne kadar sert olduklarını görebilirsiniz. Daha sulu ve yumuşak etler için, pişirme işleminden sonra 10 dakika dinlendirmek gerekiyor.

  1. Izgarayı temizlememek

Izgarayla işiniz bittikten sonra temizlemeye dikkat edin. Aksi takdirde gıda kalıntıları ızgaraya yapışır, yağ ve kömür lekeleri telde birikmeye başlar. Izgara ne kadar beklerse, temizlemesi de o kadar zor olur.

Şunlara da göz atın;

  1. Mangal nasıl yakılır?
  2. Mangalın yanına ne gider?
  3. Mangal sosları
  4. Barbekü tarifleri
  5. Mangalda pişen sebzeler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo