Küf hemen hemen her yerdedir. Çok çeşitli bir mantar kategorisi olan küfler, su, yiyecek ve oksijenin olduğu hemen hemen her yere inip gelişebilen tohum benzeri parçacıklar olan mikroskobik spor bulutları salarak çoğalır. Nemli koşullar ve sürekli yiyecek akışı düşünüldüğü takdirde mutfaklar, küflerin üremesi için en uygun ortamlardır. Bazı küfler alerjik reaksiyonlara neden olabilir veya aşırı durumlarda akut toksik etkilere yol açabilir.
Küflerin büyüyemeyeceği hiçbir yüzey yoktur. Biraz su olduğu takdirde plastik, ahşap ve çelik gibi alanlarda hızla büyüyebilir. Yine de bazı noktalar, küf oluşumu için daha elverişlidir. Örneğin kahve makinesi ve blender contası gibi alanlar, düzenli olarak çalıştırılmasına rağmen yeterince iyi temizlenmiyorsa, bu alanlarda küf oluşumu daha fazla gözlenir. Öte yandan buzdolabı da küf oluşumu için en elverişli alanlardan biridir. Buzdolabı contası iyi bir contadır çünkü nem biriktirebilir. Özellikle buzdolabının alt rafları, sos çekmeceleri ve taze ürünlerin bulunduğu yerler küf oluşumunu hızlandırabilir.
Yiyecekler mutfaktaki en büyük küf kaynağıdır. Taze meyve, yumuşak peynir ve ekmek somunları gibi ürünler küf oluşumu için ideal zeminler olsa da, mikroskobik miktarda yiyecek bile (kahve dökülmeleri, sızdıran reçel kavanozlarının kalıntıları gibi) kolonileri sürdürebilir. Aynı şekilde ıslak bırakılan ve uzun süre çalıştırılmayan bulaşık makineleri de küf oluşumuna zemin hazırlar.
Küf oluşumuna yatkın olan sadece katı yüzeyler değildir; bulaşık havluları ve yer paspasları da küf oluşumuna yatkındır. Tehlikenin bir kısmı, beyaz bir duvar veya plastik rafta olduğu gibi, yer paspaslarındaki küfün fark edilmesinin zor olmasıdır. Benzer şekilde, sık kullanılırsa ve nemli bir şekilde dışarıda bırakılırsa, bulaşık havluları küf, maya ve bakteri kolonileri yetiştirebilir. Yayınlanmış araştırmalara dayanarak, mutfağın muhtemelen en kirli yerlerinden birinin mutfak süngeri olduğunu biliyoruz. Bu yüzden bulaşık süngerinin düzenli aralıklarla değiştirilmesi çok önemlidir.
Kuru bir yüzeyde küf oluşmaz, bu yüzden mutfağın nemi düşürülmeli, herhangi bir yere dökülen yiyecek artıkları hemen silinmelidir. Aynı şekilde mutfak eşyaları temizlendikten sonra mutlaka kurulanmalı ve dolaplara kaldırılmalıdır. Havlular ve süngerler için en önemli şey nem birikimini azaltmak ve bunları sık sık değiştirmektir. Tezgahlar ve buzdolabı rafları gibi küflü yüzeyler söz konusu olduğunda, bu alanı önce sabunlu suyla yıkamak, ardından daha derinlemesine bir temizleyici kullanmak işinizi görecektir. Mutfakta tüm yüzeyler temizlendikten sonra tamamen kurulanmalı, küf işaretleri düzenli olarak gözlemlenmelidir.
Şunlara da göz atın;