ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER KOKUSUYLA AKILLARDA

KOKUSUYLA AKILLARDA

Kokusuyla akıllarda
Kokusuyla akıllarda

Yazı: Seray Baykan

Maydanozgiller familyasının keskin kokulu ve aromatik üyesi anason… Ortadoğu ve Akdeniz bölgesine ait olan bitki, bin 500 yıldır bizimle.
Eski Mısırlılar’dan miras kalan bitkinin yüzde 87’si İç Ege, yüzde 12’si ise Akdeniz Bölgesi’nde üretilir. Her yıl yaklaşık 8 ile 15 bin ton hasat elde edilir. Anason sıcak ve güneşli iklimi sever bu nedenle ülkemizde; Denizli, Burdur, Muğla ve Antalya’da, bir kısmı da Bursa, Balıkesir, Afyon, Uşak ve İzmir’de yetiştirilir. Ülkemizde üretilen anasonun bir kısmı Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere farklı farklı ülkelere ihraç edilmektedir. Anasonun yurt dışında tarımının yapıldığı bazı ülkeler ise; Hindistan, Güney Rusya, Meksika, Çin, Afganistan ve Güney Amerika’dır. Bu benzersiz ve bambaşka kokuya sahip bitki büyük oranda içki yapımında kullanılır. Bunun yanında vücut ısısını artırıcı, solunumu kolaylaştırıcı, uyku getirici ve ağrı dindirici özelliklerinden dolayı da eczacılıkta kullanılmaktadır. Kek ve çörek gibi gıda maddelerinde tat ve koku vermesi için kullanılan anason, diş macunu yapımı gibi bazı sanayi kollarında da kullanılmaktadır.


Anasonun faydaları
•Solunum sistemine fayda sağlar. Balgam söktürücü özelliği vardır. Öksürüğü yatıştırır.

• Acı, yakıcı tadı ve kokusu sebebiyle iştah açıcı, mideyi rahatlatıcı, yatıştırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı olarak kullanılabilir.

• Uykusuzluğa iyi gelir.

• Anason çayı, yeterli olmayan anne sütünü artırır.

• Migren ağrılarını kesmeye yardımcı olur.

• Kalbi kuvvetlendirir.

• Kan dolaşımını düzenler.

• Astım, nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir.

• Mide bulantısı, ishal, mide ve bağırsak gazları ile karın ağrısına iyi gelir.

• Katarakt rahatsızlığına fayda sağlar.

• Antioksidan özelliğe sahiptir.

• Şeker hastalığına yakalanma oranını azaltır.

• Romatizma gibi eklem ağrılarını azaltır. Özellikle anason yağının spazm giderici özelliği vardır.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!