Kek Neden Lastik Gibi Olur?

Yumuşacık olması gerekirken sert ve lastik gibi bir kek olursa sorun değil. Bazı ipuçlarına dikkat ederek istediğiniz lezzette ve kıvamda kek elde edebilirsiniz. Peki; kek neden lastik gibi olur? İşte detaylı yanıtı.
Kek Neden Lastik Gibi Olur?
07 Mayıs 2025, 13:27

Kek yapmak, mutfağa yeni adım atanlar için olduğu kadar deneyimli olanlar için de zaman zaman sürprizlerle dolu olabilir. Tam da "mis gibi kabaracak" diye beklerken fırından çıkan kekin lastik gibi bir kıvamda olması hayal kırıklığı yaratabilir. Peki; kek neden lastik gibi olur? İşte yanıtı.

kek

Fazla Un Kullanımı

Hamura gereğinden fazla un eklemek, kekin sert ve elastik bir dokuya sahip olmasına neden olur.

Fazla Karıştırmak

Hamur uzun süre veya yüksek hızda karıştırıldığında glüten çok fazla gelişir ve bu da keki sertleştirir.

Yanlış Un Seçimi

Ekmeklik un gibi protein oranı yüksek unlar kekte kullanıldığında, elastik ve lastik gibi bir yapı oluşabilir.

kek

Yeterince Kabartılmaması

Kabartma tozu ya da karbonatın az kullanılması veya bayat olması, kekin kabarmamasına ve yoğun, lastiksi bir yapıya sahip olmasına yol açar.

Pişirme Süresinin Uzun Olması

Kek fırında fazla kalırsa kurur ve iç yapısı elastikleşir.

Şunlara da göz atın:

  1. Kekin Güzel Kabarması İçin Ne Yapmalıyım?
  2. Kekin Sünger Gibi Olması İçin Ne Yapmalı?
  3. Zebra Kekin Malzemeleri Nelerdir?
  4. Yumuşak Kek Yapmanın 7 Püf Noktası
  5. Keki En Çok Ne Kabartır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo