Karbon Çelik ve Döküm Demir Tavalar: Farkları ve Kullanım Alanları Nedir?

Çoğu insan bu iki tava türüne de aşinadır. Tam olarak farklarını bilemiyor ya da kullanım alanlarını merak ediyorsanız bu yazı tam size göre. İşte, karbon çelik ve döküm demir tavalar: farkları ve kullanım alanları nedir?
Karbon Çelik ve Döküm Demir Tavalar: Farkları ve Kullanım Alanları Nedir?
08 Ağustos 2023, 13:57

Çoğu insan bu iki tava türüne de aşinadır. Döküm tavalar, çok yönlü, neredeyse yok edilemez ve biftek kızartmaktan mısır ekmeği pişirmeye kadar her şey için harika tavalardır.

Öte yandan, karbon çeliği tavalar, döküm demirin faydalarının çoğunu (tümü olmasa da) sunmasına rağmen daha az popülerdir - daha az para için değil, belki de daha az güçlükle.

İkisine bir göz atalım, farklılıkları ve ne işe yarayıp nelere yaramadıklarını inceleyelim.

Döküm Demir Nedir?

Döküm demirin saf demirden yapıldığını düşünebilirsiniz, ama öyle değil. Dökme demir aslında tıpkı çelik gibi bir demir ve karbon alaşımıdır, temel fark, dökme demirin içinde daha fazla karbon olmasıdır. Çelik yüzde 2'den fazla olmayan bir karbon içeriği gerektirirken, dökme demir genellikle yüzde 2 ila 3,5 karbon içerir.

Döküm demire pürüzlü, hafif inişli çıkışlı bir his veren karbon içeriğidir. Daha yüksek karbon içeriği, dökme demiri çelikten daha kırılgan hale getirir.

Karbon Çelik Tava Nasıl Temizlenir?

Karbon Çelik Nedir?

Çelik aynı zamanda bir demir ve karbon alaşımıdır, ancak çelik olarak kabul edilmesi için yüzde 2'den az karbona sahip olması gerekir. Paslanmaz çelik yüzde 1,2 karbon içerir (korozyonu önleyen kromla birlikte), karbon çeliği yüzde 2 içerir.

Karbon çeliği, parlak olan paslanmaz çeliğe kıyasla mat bir yüzeye sahiptir. Karbon çeliği, paslanmaz çelikten çok daha serttir (bu, keskin kalan ancak aynı şekilde keskinleştirilmesi daha zor olan bıçaklar yapmak için idealdir), ancak paslanabilir ve paslanabilir, oysa paslanmaz çelik yapmaz. Karbon çeliği ayrıca dökme demirden daha pahalıdır.

Döküm Tava ve Tencere Kullanım Rehberi

Döküm Demir Tavalarla Yemek Pişirme

Döküm demir tavalar, dayanıklılıkları, çok yönlülükleri, ısı tutmaları ve satın alınabilirlikleri nedeniyle mutfakta olması harikadır. Çok ısındıkları için bir bifteği dakikalar içinde kızartabilirler ve ocakta ve fırında eşit derecede güvenli oldukları için onlarla birlikte kavurabilir, pişirebilir, buğulayabilir ve kızartabilirsiniz; hatta ızgarada veya piliç altında.

Ve uygun şekilde tatlandırıldıklarında, yapışmaz bir yüzey geliştirirler. Yine de yumurta pişirmek için asla en iyi seçim olmayacaklar ve genellikle sotelemek için çok ağırlar. Ayrıca, örneğin domates bazlı bir sos gibi asidik bir sıvıyı döküm demirde kaynatmaya çalışırsanız, asit hem yapışmaz çeşniyi parçalayacak hem de yemeğinize metalik bir tat verecektir.

Döküm Demir Tavaların Bakımı

Bugünlerde çoğu dökme demir tava önceden hazırlanmış olarak geliyor. Döküm tavalarda, tavanın yüzeyine yapışmış, tavayı pastan koruyan ve aynı zamanda yapışmazlık özellikleri kazandıran, yağsız bir yağ tabakasıdır. Ve tavanın kendisi son derece dayanıklı olsa da, bu çeşni metal bir spatula ile çizilirse kazınabilir.

Bu nedenle, döküm demirin bakımı esasen bu yağ tabakasının korunmasına bağlıdır, bu da onu yıkadıktan hemen sonra kurutmaktan geçer. Tavanızı bulaşık makinesinden uzak tutun ve sabun ve suyla elde yıkayın

Emaye Döküm Tavalar

Bazı dökme demir tavalar, emaye yüzeyi pas ve korozyona karşı koruduğu için bakımını kolaylaştıran bir emaye kaplamaya sahiptir. Dezavantajı, emaye kaplamanın 200 dereceye kadar düşük sıcaklıklarda çatlayabilmesidir, bu da dökme demirin amacını bir şekilde bozar. Yeterince sert vurulduğunda kırılabilir ve temizlenmesi normal dökme demirden daha kolay olsa da asla yapışmaz olmaz çünkü emayenin herhangi bir çeşni oluşturması mümkün değildir.

karbon

Karbon Çelik Tavalarla Yemek Pişirme

Karbon çeliğinin döküm demire göre en büyük avantajı, karbon çeliği tavaların çok daha hızlı ısınmasıdır. Döküm demirden daha iletken olduğu için daha az sıcak noktayla daha eşit ısıtır. Ancak bununla bile, bir bifteği iyice kızartmak için yeterince yüksek sıcaklıklara ulaşabilir ve aynı şekilde ocakta ve fırında da kullanılabilir.

Ancak, döküm demirden farklı olarak, karbon çeliği tavalar, yapışmasıyla ünlü balıkların yanı sıra yumurta, omlet ve krep pişirmek için mükemmeldir.

Ve daha hafif olduğu için sotelemede rahatlıkla kullanabilirsiniz. Aslında, asitli yiyeceklerin tıpkı dökme demirde olduğu gibi çeşniyi ortadan kaldıracağı (ayrıca tatsız bir tat vereceği) gerçeği için değilse, tüm paslanmaz çelik tavalarınızı karbon çeliği ile değiştirmek isteyebilirsiniz.

Karbon Çelik Tavaların Bakımı

Bununla birlikte, paslanmaya eğilimli olan karbon çeliğinin bakımı, paslanmaz çeliğin bakımından daha karmaşıktır. Ancak döküm demirin bakımından çok daha karmaşık değildir.

Yine temizlemek, nazikçe yıkamak, iyice kurutmak gerekir.

Şunlara da göz atın;

  1. Karbon çelik tava nasıl temizlenir?
  2. Döküm tencere, tava nasıl kullanılır?
  3. Wok tava nedir?
  4. Gözleme tavası nasıl olmalıdır?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo