Ispanak, beta karoten, lutein ve flavonoidler bakımından zengindir. Bunlar, serbest radikallerle savaşma ve iltihabı azaltma konusunda çok etkili olan antioksidanlardır. Ispanak sağlık açısından çok faydalı olsa da, bazı besinler en az onun kadar anti-inflamatuar olabilir. Bu besinleri diyetinize eklemek ise, bağışıklığınızı güçlendirmeye, iltihaplarla savaşmaya ve hücre hasarını korumaya yardımcı olur. İşte, diyetinize eklemeniz gereken anti-inflamatuar faydaları olan 7 besin:
Brüksel lahanası, brokoli ve karnabahar gibi turpgiller familyasına ait bir sebzedir. Bu sebzeler, lif, C vitamini, flavonoid ve glukozinolatlar gibi anti-inflamatuar etkilidir. Ayrıca kan şekeri ve kan basıncını düzenlemeye ve ruh halini iyileştirmeye de yardımcı olurlar.
Lahana, glukozinolatlar sunan bir diğer turpgiller sebzesidir. Aynı zamanda antosiyanin içeriği ile antioksidan sağlar. Bu bileşenler kardiyovasküler hastalık riskini azaltırken, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi kırmızı meyveler, anti-inflamatuar özelliktedir. Meyvelerdeki bu bileşiklerin iltihap belirteçlerinin seviyelerini azalttığı ve daha iyi kolesterol ve kan basıncı için lipit seviyelerini ve kan damarı işlevini iyileştirdiği gösterilmiştir. Sadece antioksidanları da değil. Meyveler ayrıca iltihap yollarının aktivitesini azaltan ve sağlıklı bağışıklık sistemi işlevini destekleyen lif, vitamin ve minerallere sahiptir.
Kahve, antioksidan potansiyeli olan bileşiklerle doludur. Kafeik asit ve klorojenik asit bunlardan yalnızca birkaçıdır. Ancak yine de genel ruh hali ve sağlık için günde 400 mg'dan fazla kahve tüketilmemelidir
Araştırmalar, kakao tüketmenin CRP ve IL-6 gibi daha düşük iltihaplı proteinlerle ilişkili olduğunu göstermektedir. Bitter çikolata, daha düşük kakao yüzdesine sahip sütlü çikolataya kıyasla kateşin, prosiyanidinler ve teobromin gibi antioksidan polifenollerin daha yüksek bir kaynağıdır. Çikolatada ayrıca bir antioksidan olan biraz kafein de bulunur.
Meyve ve sebzelerin iltihabı bastırabilen antioksidanlarla dolu olduğunu düşünmek yaygındır. Ancak fıstık gibi kuruyemişler, ürünlerde bulunan aynı türdeki fitokimyasalların birçoğunun kaynağını sağlar. İyi haber şu ki, araştırmalar, fıstıklarınızı çiğ veya kavrulmuş olarak tüketmenizden bağımsız olarak her iki çeşidinin de iltihap giderici antioksidanlarla dolu olduğunu gösteriyor.
Keten tohumları küçük olabilir, ancak iltihaplanmaya karşı güçlü bir darbe indirir. Bir meta-analiz ve inceleme, kişinin diyetine keten tohumu eklemenin iltihaplı proteinler CRP ve IL-6 seviyelerini azalttığı sonucuna vardı.