Hindi Kıyması mı Yoksa Dana Kıyması mı Daha Sağlıklı?

İster köfte, hamburger, güveç veya kırmızı biber yapıyor olun, hem hindi kıyması hem de dana eti beslenme ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olabilecek çok yönlü protein kaynaklarıdır. Peki hangisi daha sağlıdır:
Hindi Kıyması mı Yoksa Dana Kıyması mı Daha Sağlıklı?
01 Kasım 2023, 16:55

İster köfte, hamburger, güveç veya kırmızı biber yapıyor olun, hem hindi kıyması hem de dana eti beslenme ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olabilecek çok yönlü protein kaynaklarıdır. Ayrıca önemli vitamin ve minerallerin yanı sıra yağ ve sodyum da içerirler. Her ikisi de besleyici olsa da genel olarak birinin diğerinden daha mı sağlıklı olduğunu, yoksa kilo kaybı veya kalp sağlığı açısından mı daha iyi olduğunu merak edebilirsiniz.

kıyma

Besin Değerlerinin Karşılaştırılması

Aynı oranda yağ içeren hindi kıyması ve sığır kıyması benzer beslenme profilleri sunar. Ancak farklı yağ yüzdeleri içerdiklerinde tartışılmaya değer farklılıklar ortaya çıkar. 85 gram başına farklı türdeki hindi ve sığır etinin besin açısından karşılaştırması yapılmıştır. 

Yan yana, hem %93 hem de %85 yağsız kıyma, aynı yağ yüzdesine ve yaklaşık aynı kalori sayısına sahip hindi kıymasından biraz daha fazla protein içerir. Sığır eti de daha az toplam yağa sahiptir ancak hindi, sığır etinden daha az doymuş yağ içerir.

Mevcut en yağsız kıyma %95 yağsız et ve %5 yağdan oluşurken, %99 yağsız hindi de mevcuttur. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, yağsız hindi, porsiyon başına %95 yağsız sığır etinden 45'ten fazla daha az kaloriye ve çok daha az yağ ve doymuş yağa sahiptir.

Mikro besinler söz konusu olduğunda, tüm hindi ve sığır eti kesimleri benzer miktarlarda sodyum içerir. Sodyum açısından yüksek olmasalar da sıklıkla tuzla tatlandırılırlar. Böylece pişirildikten sonra daha fazlasını sağlayabilirler.

Sığır eti, sağlıklı kan, bağışıklık ve sinir sistemi sağlığını destekleyen besinler olan demir, çinko ve B12 vitaminini hindiden daha fazla içerir. Öte yandan hindi, enerji metabolizması için gerekli olan bazı B vitaminlerini daha yüksek miktarda içerir.

hindi kıyma

Hangisi Daha İyi Bir Seçim?

Kıyma ve hindi kıyması besleyicidir. Görünüşte, benzer yağ yüzdelerine sahip kesimlerin protein ve kalori içerikleri karşılaştırıldığında biri diğerinden daha sağlıklı gibi görünmeyebilir. Ancak bazı durumlarda biri diğerini en iyi seçenek olarak gölgede bırakabilir.

dana kıyma

  1. Kilo Kaybı

Genel kalori alımınızı azaltmak ve protein alımınızı artırmak, kilo vermek için sıklıkla kullanılan iki taktiktir. Yüksek proteinli gıdaların olası faydalarından biri, tokluk hissini arttırması ve günlük kalori alımınızı azaltmanıza yardımcı olarak kilo kaybını teşvik edebilmesidir. Kıyma ve hindi protein açısından zengindir, ancak yağsız hindi, daha yüksek yağlı hindi kesimleriyle karşılaştırıldığında en az kaloriye ve en fazla proteine sahiptir. Ayrıca herhangi bir kıyma türünden eşit veya daha fazla miktarda protein içerir. Bu nedenle kilo vermeye çalışırken yağsız hindi kıyması en iyi seçim olabilir.

hindi kuyma

  1. Kalp Sağlığı

Araştırmalar, sığır eti gibi doymuş yağ oranı yüksek gıdaları yemenin kalp hastalığı risk faktörlerini artırdığını bulmuştur. Kalp hastalığınız varsa veya kalp rahatsızlığınız varsa, hindi kıyması sizin için kıymadan daha sağlıklı olabilir. Hindi, aynı yağ yüzdesine sahip sığır etiyle karşılaştırıldığında yaklaşık bir gram daha az doymuş yağa sahiptir.

Ek olarak, %93 yağsız ve %7 yağlı kıyma veya sığır eti gibi etlerden herhangi birinin yağsız kesimini seçin. Her ne kadar %99 yağsız hindi, 85 gram başına 1 gramdan az doymuş yağ ile en yağsız seçenek olsa da. Bununla birlikte, daha yeni inceleme çalışmalarının, bazı risk faktörlerini artırsa bile doymuş yağ alımının kalp hastalığıyla güçlü bir şekilde ilişkili olmadığını öne sürdüğünü belirtmek önemlidir.

Her iki durumda da etler arasındaki yağ içeriğinin ne kadar farklı olduğunun farkında olmak önemlidir. Ayrıca, diyetinizin diğer yönlerinin de kalp hastalığını önlemede rol oynadığını unutmayın. Meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet yemek, fındık ve zeytinyağı gibi kalp sağlığına uygun doymamış yağları seçmek ve sodyum alımınıza dikkat etmek kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Kıyma ve hindi sodyum açısından düşük olsa da bunları hazırlarken ne kadar tuz eklediğinize dikkat edin.

dana kıyma

  1. Mutfakta

Sığır eti ve hindi besin açısından benzer olabilir ancak lezzet profilleri biraz farklıdır. Çoğu insan sığır etinin lezzetinin hindiden daha güçlü olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte, tacos, güveç veya birçok malzeme ve baharat içeren diğer yemeklerde sığır eti yerine hindi kullanmak o kadar da fark edilmez.

Bu, özellikle tarifte belirtilen sığır etiyle aynı yağ içeriğine sahip hindi kullanıyorsanız geçerlidir. Kıyma baharatlarla boğulduktan sonra farkı anlamak zor olabilir. Yine de bazı aşçılar sığır eti yağının kendine özgü tadını veya aromasını ister. Kıyılmış hindi, sığır etiyle aynı miktarda yağa sahip olsa bile tadı hala daha yumuşak olabilir.

Sığır köftesi gibi lezzeti yağa dayanan yemeklerde kıymaya yapışmak ve daha yüksek bir yağ yüzdesi seçmek, mutfak açısından hindi yerine kullanmaktan daha iyidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kıymalı börek tarifleri
  2. Bozuk kıyma tarifleri
  3. Dondurulmuş kıyma nasıl çözülür?
  4. Kıymanın dondurulması nasıl kolaylaştırılır?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo