Havuç tarator, Türk mutfağının hem en sevilen, hem de en pratik mezelerinden biridir. Rendelenen havuçlar kavrulduktan sonra yoğurt ve sarımsak ile karıştırılır. Soğuk bir şekilde servis edilen havuç tarator mezesi, özellikle balık yemeklerinin yanında, meze tabaklarında ve davet sofralarında kendine yer bulur. Açık turuncu renge sahip olan havuç tarator, isteğe göre ceviz veya maydanoz ile süslenebilir. Hem ekonomik, hem de pratik bir tariftir.
Favanın püf noktaları, kısırın püf noktaları, mücverin püf noktaları ve tam kıvamında cacık yapmanın püf noktalarına göz atmayı unutmayın.
Havuç tarator yapmak için mutlaka taze ve ince kabuklu havuçlar kullanın. Ayrıca havucun sulu olmasına da dikkat edin. Bu sayede taratorun tatlımsı aromalara sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
Havuçları mutlaka rendenin iri tarafında rendeleyin. Rendeleme işleminden sonra havuçların suyunu sıkmayın. Bunun yerine yapışmaz bir tavaya alın ve zeytinyağında kısık ateşte kavurun. Ancak havuçları çok öldürmeyin, bunun yerine hafifçe diri kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlem, renginin ve lezzetinin korunmasına yardımcı olur.
Havuç tarator yapımında hem süzme yoğurt, hem de normal yoğurt kullanabilir. Eğer süzme yoğurt kullanacaksanız, havuç tarator daha yoğun ve su salmayan bir kıvamda olacaktır. Normal yoğurt kullanacaksanız, yoğurt ile havucu servisten yarım saat önce karıştırın. Ardından havuç taratoru süzgeçte bekleterek fazla suyunu süzmesini bekleyebilirsiniz. Havuç taratora lezzet katmanın bir diğer yolu da sarımsak eklemektir. Sarımsağı ezdikten sonra yoğurda ekleyin. Taratorun tadını bastırmamak için, en fazla 2 diş sarımsak kullanın.
Havuçları kavurduktan sonra soğumasını bekleyin. Eğer havuçlar sıcakken yoğurt ile karıştırırsanız, hem yoğurt kesilir, hem de havuçlar suyunu salmaya başlar. Bu da havuç taratorun sulanmasına ve kıvamını kaybetmesine neden olur. Havuç taratora lezzet katmak için, üzerine ceviz ekleyebilirsiniz. Ayrıca zeytinyağı gezdirip dereotu veya maydanoz serpiştirmek de aroma katmanın harika bir yoludur. Hazırladığınız havuç taratoru soğuk bir şekilde servis edin. Bunun için buzdolabında 10 dakika bekleyebilirsiniz.