Fındık lahmacun yapımında en çok merak edilen konulardan biri hamurun mayalı mı yoksa mayasız mı hazırlandığıdır. Çünkü hamurun yapısı; lahmacunun çıtırlığını, inceliğini ve fırındaki pişme şeklini doğrudan etkiler. Geleneksel fındık lahmacun ile evde yapılan versiyonlar arasında bu konuda bazı farklılıklar görülebilir.
Geleneksel usulde fındık lahmacun hamuru mayasızdır. Özellikle Gaziantep ve çevresinde yapılan gerçek fındık lahmacun: Un, su ve tuz ile hazırlanır. Bu hamur kısa süre dinlendirilir ancak kabarması beklenmez. Amaç; hamurun şişmeden, incecik açılabilmesi ve fırında kabarıp ekmek gibi olmamasıdır. Mayasız yapılmasının sebepleri şu şekildedir;
Bazı ev tariflerinde ya da farklı yöresel denemelerde çok az mayalı hamur kullanıldığı görülebilir. Ancak bu, klasik fındık lahmacun anlayışından uzaktır. Mayalı hamur kullanıldığında:
Bu nedenle ustalar, özellikle taş fırında pişirilecek fındık lahmacun için mayalı hamuru tercih etmez.
Mayasız olmasına rağmen hamurun sert olmaması için:
Bu yöntemlerle hazırlanan mayasız hamur, hem kolay açılır hem de pişince çıtır olur.
Şunlara da göz atın;