Doğal Mavi Gıda Boyası Nasıl Yapılır?

Gıda boyaları yaptığınız yemekleri renklendiren, görsellerini güzelleştiren ürünlerdir. Peki doğal olarak mavi gıda boyası nasıl yapılır? Sizler için anlattık. İşte, doğal mavi gıda boyası nasıl yapılır:
Doğal Mavi Gıda Boyası Nasıl Yapılır?
27 Ekim 2022, 11:57

Gıda boyaları yaptığınız yemekleri renklendiren, görsellerini güzelleştiren ürünlerdir. Genellikle tatlı ürünlerinde gıda boyası daha sık kullanılır. Hazır gıda boyası kullanmak istemiyorsanız doğal mavi gıda boyası nasıl yapılır sizler için anlattık. Yapay mavi gıda boyası satın almak her zaman bir seçenektir, ancak daha sağlıklı ve doğal bir alternatif için kendi ev yapımı gıda boyanızı da yapabilirsiniz. Buzlanma, kokteyller, sanat projeleri ve daha fazlası için mavi gıda boyası oluşturmak için ihtiyacınız olan tek şey kırmızı lahana ve biraz karbonat. İşte, doğal mavi gıda boyası nasıl yapılır:

Malzemeler:

  1. 1 baş kırmızı lahana
  2. 2 Litre su
  3. ½ çay kaşığı (2.4 gr) kabartma tozu

Yapılışı:

  1. Lahanayı küçük parçalar halinde doğrayın. Bir kesme tahtası üzerine kırmızı lahananın tamamını koyun. Sapını kesin ve atın. Lahanayı bir elinizle sabit tutun ve büyük bir şef bıçağıyla kabaca küçük parçalar halinde doğrayın. Kesimlerinizde çok hassas olma konusunda endişelenmeyin, ancak lahanadan daha fazla renk elde edebileceğiniz için daha küçük parçalar daha iyidir.
  2. Lahanayı 20 dakika kaynatın. Lahanayı haşlamak suya rengini verir. Lahanayı büyük bir tencereye aktarın. Bu tencereyi, yaklaşık 2 litre olması gereken lahanayı kaplayacak kadar suyla doldurun. Kapağı kapatın ve suyu orta-yüksek ateşte kaynatın. Su kaynayınca altını orta dereceye düşürün ve 20 dakika daha kaynatmaya devam edin. Lahana kaynarken, antosiyanin suya sızacak ve mora dönecektir. Lahana suyunu süzün.
  3. Renkli su, boyanızın temelidir, bu yüzden onu lahanadan ayırın. Tencereyi ısıdan çıkarın. Büyük bir cam veya metal karıştırma kabının üzerine bir kevgir yerleştirin. Lahanayı ve mor suyu kevgir içine dökün. Kevgir lahanayı yakalayacak ve mor su aşağıdaki kaseye akacaktır.
  4. Bonus olarak, artık pişmiş ve yemeye hazır bir lahananız var. Soğuması için bir kenara koyun ve ardından çorbalarda, yahnilerde, patates kızartmasında ve diğer yemeklerde kullanın.
  5. Karışımı kalınlaştırmak için 30 dakika pişirin. Fazla suyu kaynatmak daha canlı bir boya oluşturur. Toplanan mor suyu orta boy bir tencereye dökün. Suyu yüksek ateşte kaynatın ve ardından ısıyı orta-yüksek seviyeye indirin. Mor suyu azaltmak için yaklaşık 30 dakika kapağı kapalı olarak suyu kaynatmaya devam edin. Sıvı piştikçe su buharlaşacak ve sıvı azalarak geride daha konsantre ve daha canlı mor bir su bırakacaktır.
  6. Karışımı oda sıcaklığına soğumaya bırakın. Denemeden önce karışıma soğuması için bir şans verin. Suyu azaldığında tencereyi ocaktan alın. Tavayı oda sıcaklığına soğuması için bir kenara koyun. Bu 30 dakika daha sürebilir. Mor konsantre soğuduğunda, temiz bir cam kavanoza veya başka bir şeffaf kaba dökün.
  7. Boyayı bir kavanoza dökün ve kabartma tozu ekleyin. Rengi kontrol edebilmek için kabartma tozunu küçük miktarlarda ekleyin. Kabartma tozu ölçün ve mor konsantreli kavanoza dökün. Karışımı karıştırarak kabartma tozunu suda çözün ve gerekirse kabarcıkların azalmasına izin verin.
  8. Rengi test etmek için süt ve şeffaf bir bardak kullanın. Beyaz sıvıyla dolu şeffaf bir bardak, boyanızın ne kadar mavi olduğunu gösterir. Süt, soya sütü veya hindistancevizi sütü gibi beyaz bir sıvının içerisine ekleyerek rengi test edin.
  9. Renk sizin için yeterince mavi değilse, bir seferde ⅛-çay kaşığı (0,6 g)'dan fazla olmayacak şekilde az miktarda kabartma tozu ekleyerek karıştırmaya devam edin. Çok fazla kabartma tozu, gıda boyanızın tadını etkiler, bu yüzden aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

dondurma

Mavi Gıda Boyası Nasıl Kullanılır?

İkramlara renk eklemek için boyayı kullanın. Bu boya size zengin bir pastel renk tonu sağlar. Bu boyayı uygulayabileceğiniz her türlü yer var ve deneyler yoluyla her zaman favori kullanımlarınızı bulabilirsiniz. Başlamak için bir yer arıyorsanız burada size harika önerilerimiz var:

  1. Mavi krema: Bir yığın vanilyalı krema veya en sevdiğiniz beyaz kremayı yapın. İkramlarınızı dondurmadan önce, birkaç damla gıda boyası ekleyin ve birleştirmek için karıştırın.
  2. Mavi dondurma: Ev yapımı dondurma, eğlenceli ve lezzetli bir projedir. Dondurma tabanını dondurma makinesine aktarın, makineyi açın ve istediğiniz yoğunluğa ulaşana kadar mavi gıda boyasını bir seferde birkaç damla ekleyin. Bu boyayı mağazadan satın alınan dondurmalarda da kullanabilirsiniz.

Hava geçirmez bir kapta kalan boyayı soğutun. Hemen doğal gıda boyası kullanmaya çalışın, ancak arta kalanlar 2 gün boyunca devam edecektir. Herhangi bir mavi gıda boyanız varsa, hava geçirmez bir kaba aktarın ve buzdolabında soğutun. Gıda boyası birkaç gün dayanır, ancak genellikle bu gıda boyasını yaptığınız gün kullanmak en iyisidir.


Şunlara da göz atın;

  1. Nohut mayası nasıl yapılır?
  2. Tereyağı ile yoğurt nasıl mayalanır?
  3. Limon yağı nasıl yapılır?
  4. Şekersiz elma püresi nasıl yapılır?
  5. Lady grey çayı nasıl demlenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo