ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER ÇORBA İÇMENİN FAYDALARI NELERDİR? KIŞ AYLARINDA İÇİNİZİ ISITACAK 6 NEFİS ÇORBA TARİFİ

ÇORBA İÇMENİN FAYDALARI NELERDİR? KIŞ AYLARINDA İÇİNİZİ ISITACAK 6 NEFİS ÇORBA TARİFİ

Gribe ve soğuk algınlığa karşı en etkili çorba tarifleri...
Bu çorbalar içinizi ısıtacak

Yapım ve styling: Lezzet MutfakStudio
Fotoğraflar: Sezer Alçınkaya, Melis Kayacık

Kış Aylarında Hasta Olmamanın En Lezzetli Formülü!

Soğuk kış günlerinin en güzel ilacıdır çorbalar. Kökeni yüzyıllar öncesine dayanan bu besin, ilk zamanlarda sadece ekmek, su ve tuz ile hazırlanırdı. 17. yüzyılda ise farklı malzemelerle karıştırılarak günümüzdeki halini almaya başlamıştır. Kelime anlamı 'iyi beslenmek' olan çorba; et, sebze ve tahıl ürünleri ile birlikte hazırlanır.

Türk mutfağının demirbaşı haline gelen çorbaların birçoğu Osmanlı'dan miras kalmıştır. Saray kültüründe yemeklerden önce ikram edilen çorbalar, en başta tahıl ürünleri ile hazırlanırdı. Buğday, yulaf gibi malzemelerin yanı sıra domates, biber, kabak gibi sebzeler kullanılarak yeni tatlara yer verilmiştir. Çorba yapımında aromatik bir tat elde etmek için, pişirme işlemi et veya tavuk suyu ile yapılırdı. Daha sonradan kuş başı veya didiklenmiş et parçaları da eklenerek işkembe, paça, beyran gibi çeşitlere yer verilmeye başlanmıştır.

Sitemizden sağlıklı ve pratik bir şekilde sunulan en lezzetli çorba tariflerine ulaşabilirsiniz.


Çorba İçmenin Faydaları Nelerdir?

  • Yemeğe başlamadan önce çorba içmek, doygunluk hissi verir ve daha küçük porsiyonlar tüketilmesini sağlar.
  • Çorbalar midenin gerilmesini sağladığı için yemeğin daha az yenilmesini sağlar.
  • Özellikle kilo kontrolünde olanların mutlaka çorba tüketmesi gerekir. Kış aylarında çorba içmek, vücudun ısısını arttırır ve üşümeyi azaltır.
  • Isınmanın yanı sıra vücudun serotonin seviyesini arttırır ve mutluluk verir.
  • Yemek öncesinde içilen bir porsiyon çorba, vücudun ihtiyaç duyduğu sıvı miktarını dengeler.
  • Yemek öncesinde çorba içmek, ana öğünlerin daha kolay bir şekilde sindirilmesini sağlar.
  • Özellikle sebze ve et ile hazırlanan çorbalar vücudun hastalık direncini arttırarak, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürür.

Sofraları Ziyafete Çevirecek 6 Lezzetli Çorba Tarifi!

Kolesterol ve tansiyonu normal seviyede tutan tavuk eti, protein kaynağı olarak da bilinir. Düzenli olarak tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olan besinler arasındadır. Demir bakımından zengin olan kinoa ise, mideyi rahatlatarak sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Tavuk ve kinoa çorba yapımında kullanılarak bağışıklığı güçlendirir.

Diyet listelerinin baş tacı Tavuk Etli ve Kinoalı Çorba;



Metabolizmayı hızlandıran buğday, temel besin kaynaklarından biridir. Özellikle ekmek ve çorba yapımında kullanılarak sindirim sisteminin düzene girmesini sağlar. İçeriğindeki demir, kalsiyum ve çinko mineralleri sayesinde fiziksel yorgunluğun giderilmesinde etkilidir.

Oldukça kolay ve lezzetli mi lezzetli Buğdaylı Sebzeli Yoğurt Çorbası tarifi;


Kalp dostu olarak bilinen yeşil mercimek; salata, ana yemek ve çorbaların içerisinde kullanılır. Kas yapısını güçlendirirken, stres ve halsizlik gibi sorunların giderilmesini de sağlar. Zengin besin değerlerine sahip olan yeşil mercimek çorbası, özellikle kalp ve diyabet hastalarının tüketmesi önerilir.

Kırmızı etle eşdeğer olan yeşil mercimekle içinizi ısıtacak bir tarif, Yeşil Mercimek Çorbası;



Kemik sağlığını koruyan pırasa çorbası, damar sertliğini önler. İçeriğinde diyet lifleri olduğu için düşük kalorili besinler arasındadır. Özellikle bağırsakların çalışmasını sağlar ve sindirimi kolaylaştırır. Antioksidan özelliği sayesinde kronik hastalıklara karşı direnci arttırır.

Hem pratik, hem de lezzeti bol Kremalı Pırasa Çorbası;



Hazmı kolaylaştıran pirinç çorbası, hipertansiyonu düşürmesiyle bilinir. Vücuttaki toksinlerin ve zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Magnezyum, demir ve fosfor bakımından zengin olan bu besin, kansızlığın giderilmesinde de etkilidir. 

Doğal bir antioksidan kaynağı Pirinç Çorbası;



Kalp, damar ve beyin sağlığını korumasıyla bilinen ıspanak, vücudun gereksinim duyduğu demir miktarını karşılar. Sindirimi düzenleyen buğday ile birlikte tüketildiğinde; boğaz ve göğüs ağrılarını azaltır. Vücutta oluşan enfeksiyonların kısa sürede giderilmesini sağlar.

Mevsimin en taze sebzelerinden vitamini yüksek Ispanaklı Buğday Çorbası tarifi;