ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER ÇİKOLATANIN FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR? 6 NEFİS ÇİKOLATALI TARİF

ÇİKOLATANIN FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR? 6 NEFİS ÇİKOLATALI TARİF

Çikolatanın tarihçesi, ham maddesi, faydaları ve zararları nelerdir? Pratik ve nefis çikolatalı tatlı tarifleri
Çikolatanın tarihi, yararları ve zararları

Çikolatanın tarihi, ham maddesi, yararları ve zararları hakkında merak edilen soruların yanıtları... Çikolatanın içinde neler var? Gelin birlikte öğrenelim.

Çikolata olağanüstü bir aroma... Peki çikolatanın tarihi hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? Çikolatanın ham maddesi nedir? Zararları ve yararları nelerdir? Çikolatanın yapım aşamaları, içinde neler olduğu ve tüm detaylı bilgiyi anlatıyoruz. Tatlı yapımında ihtiyaç duyacağınız çikolata temperleme nasıl yapılır yazımıza da mutlaka göz atın.

İnsana en fazla mutluluk veren yiyeceklerin başında gelen çikolata, sıcakken çevreye yaydığı o muhteşem kokuyla büyülüyor. Aşık olma duygusuna benzer bir duygu veren bu tat, efsanevi Maya kültürünün bir mirası. 

ÇİKOLATA'NIN FAYDALARI NELERDİR?

  • Kakao, içeriğindeki ‘anandamine’ adlı madde sayesinde sinir sistemini uyararak gevşeme ve rahatlama sağlıyor, pozitif düşünmeye yönlendiriyor.
  • Ayrıca aşık olduğumuz zaman beynin salgıladığı moleküle çok benzeyen bir madde üreterek, mutluluk veriyor.  
  • Çikolatanın ana maddesi olan kakao, flavonoid kaynağı. Antioksidan etkili  bu madde, yaşlanmayı geciktiriyor.
  • Çikolatada bulunan bir madde damarlardaki duvar içi sertleşmeyi önleyerek damar tıkanıklığını en aza indirgiyor.
  • Diyet uzmanlarının yaptığı bir araştırmaya göre günde 16 gram çikolata yemek bu hastalıklara yakalanma riskini ortadan kaldırıyor. 
  • Çikolatanın içeriğindeki kateşin adlı madde güçlü antioksidanlar içeriyor. Harvard Üniversitesi araştırmacılarına göre çok sık çikolata yiyenler, yemeyenlere oranla ortalama bir yıl daha fazla yaşıyor.
  • Çikolatada bulunan tanin, flor ve fosfat gibi maddeler dişlerin çürümesini önlüyor. Japonya’da Osaka Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre kakao, diş çürüklerini önlemede en yetenekli diş macunlarından bile daha etkili. 
  • Çikolata potasyum ile tansiyonu dengeliyor, fosfor ile sinir sistemini uyarıyor, demir ile anemi riskini azaltıyor.
  • Çikolatada bulunan bioflavonoid adlı madde kan dolaşımını hızlandırarak damar içi duvarlarının elastik olmasını sağlıyor ve kılcal damarların çatlamasını önlüyor.
  • Çikolatada bulunan az miktar kolesterol, sağlığımız için zararlı değil. Aksine kakao yağı kötü kolesterolü düşürüyor. Bitter çikolata kolesterol içermiyor. 
  • Çikolatanın insana moral vermesinin, insanı mutlu etmesinin bir başka nedeni de, ‘endorfinler’in salgılanmasına neden olması. ‘Endorfinler’, beyinde bulunan doğal uyutuculardır. Dolayısıyla ağrıyı da azaltma etkisi var.
  • Çikolata depresyonu hafifleten mutluluk hormonu ‘serotonin’in düzeyini de yükseltiyor. Adet dönemine yakın, kadınlarda ‘serotonin’ hormonunun düzeyi oldukça düşüyor. Çikolata bu hormonun düzeyini yükselttiği için depresyona da iyi geliyor. Bu nedenle doktorların reçetelerinde de yer alıyor. 

ÇİKOLATANIN TARİHİ

7’ den 70’e hemen herkeste tutku derecesinde bir yeme isteği uyandıran  çikolatanın yolculuğu balta girmemiş tropik ormanlarda başlıyor. Çikolatanın hammaddesi olan kakao ağacı, boğucu sıcakların ve nemli ortamlarda büyüyen ağaçların gölgesinde, denizden 500-800 metre yükseklikteki yerlerde yetişiyor. 

ÇİKOLATAYI KİM BULDU?

Yenilebilir çikolatayı kimin bulduğu bilinmiyor. Ancak 1848 yılında J.S. Fry adlı birinin ‘chocolat delicieux e manager’ markasıyla piyasaya bugünkü çikolatanın ilk örneğini çıkardığı biliniyor. İsviçreli fabrikatörler Daniel ve Henry Nestle ilk sütlü çikolatayı ise bundan 25 yıl sonra üretti.

ÇİKOLATANIN İÇERİĞİNDE NE VAR?

Kaliteli bir çikolatanın içeriğinde en az % 30 kakao bulunmalı. Bu miktar yükseldikçe çikolatanın da kalitesi artıyor. 100 gr bitter çikolata 515 kalori, sütlü çikolata 545 kalori, fındıklı çikolata 543 kalori, beyaz çikolata (içeriğinde kakao bulunmuyor, sadece kakao yağı içeriyor) 537 kalori içeriyor. 100 gr sütlü çikolata 262 mg kalsiyum içeriyor. Aynı miktar bitter çikolatada 300 magnezyum ve 10 gramında 3,3 gr yağ bulunuyor.  Sütlü çikolatanın yüzde 44.5’i şeker, yüzde 22’si süt tozu, yüzde 15’i kakao kütlesi, 18’i kakao yağı, yüzde 0.47’si lesitin, yüzde 0.03’ü ise etil vanilindir. 

Çikolata yapımı için yalnızca kakaonun kaliteli olması yeterli değil. Üretimde çeşitli kakao cinslerinin harmanlanması, içine katılacak şeker, süt veya vanilya, kuruyemiş ve kuru meyve gibi diğer katkı maddelerinin kalitesi ve oranı da önemli rol oynuyor. 


ÇİKOLATA ZARARLI MI?

Uzun yıllar içerdiği yağ miktarı ile kilo aldırdığı, kalp-damar hastalıklarına davetiye çıkardığı şeklinde suçlanan çikolata artık aklandı. Bilim adamlarının mutluluk aşılayan besin olarak adlandırdıkları bu çok sevilen lezzet, sağlığımıza sağlık katıyor.

ÇİKOLATA TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Daima iyi marka çikolataları tüketin.
  • Satın aldığınız çikolatanın etiketini mutlaka okuyun.
  • Çikolatayı ısı ve ışıktan uzak tutmak için daima alüminyum folyoya sararak koruyun.
  • Sütlü çikolatanın dayanma süresi 6-8 ay, bitter çikolatanın ki ise 18 aydır.

ADETA BİR TUTKU

Yapılan bilimsel araştırmalarda, dünyanın hemen her yerinde özel günlerde ‘tatlı’ya ağırlık verilmesinin boşuna olmadığı anlaşılıyor. İngiltere’de Reading Üniversitesi’nin öğretim üyelerinden Psikobiyolojist Dr. Peter Rogers, değişik yiyeceklerin ruh haline farklı etkileri olduğunu, bu yüzden insanların karbohhidratlı yiyecekleri çok sevdiğini, çünkü bunların duygularımız üzerinde olumlu etkiler yaptığını belirtiyor. A.B.D. ve İngiltere’de ‘İnsan davranışları ve yiyecekler’ üzerine yapılan araştırmalarda özellikle çikolata üzerinde duruldu. Batı Avrupa’da yılda 2 milyon ton çikolata tüketildiği saptandı. Bu tüketimin dörtte birinin bayram ve benzeri günlerde gerçekleştiği belirlendi. Gene araştırmalarda çikolatanın içinde bulunan ‘Phenylethymine’nin beyni etkilediği ve insanların ancak aşık oldukları zaman içine düştükleri duygu halini meydana getirdiği belirtiliyor. Gene çikolatada bulunan kafein, ‘theobromine trytophan’ın rahatlatıcı etkilerinin bulunduğu biliniyor. Özellikle trytophan, beynin serotonin salgılamasını artırıyor. Suni olarak üretilerek ilaç yapılan serotonin özellikle bunalımlı kişilerin gevşemesi için kullanılıyor.

KAKAO AĞACI NEDİR?

Çikolata kakao ağaçlarından elde ediliyor. Peki kakao ağacı nedir? Ağaçların yetiştiği bölge oldukça sınırlı bir alan. Ekvatorun kuzey ve güney enlemleri arasındaki kuşak dışında kakao ağacı yetişmiyor. Boyu 30 cm’i bulan, kavuna benzeyen meyveleri olan bu ağacı, bundan dört bin yıl önce güney ve orta Amerika yerlileri ehlileştirip kültür bitkisine dönüştürmüş. Bu meyvenin içindeki çekirdekler çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra kakao halini alıyor.  

KAKAONUN ANLAMI NEDİR?

Kakaonun adı eski Yunanca ‘theos’ ve ‘broma’ yani ‘tanrı’ ve ‘içecek’ sözcüklerinden türetilmiş. Mayalar, kendilerine bu ağacı cennetin mistik bahçıvanı, tanrı ‘Quetzalcoatl’ ın armağan ettiğine inanıyorlardı. Güney Amerika yerlilerinin ehlileştirdikleri bu bitkiyi Avrupa‘ya tanıtanlar ise İspanyollar. İspanyolların Avrupa‘yla ilk tanıştırdıkları kakao cinsi çok kaliteli bir çeşit olan ‘criollo’. 

KAKAO ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Kakao çeşitleri crillo, forastero ve trinitarios... İşte kakao çeşitleri hakkında detaylar...

CRİLLO NEDİR?

Çok kaliteli bir cins olan criollo, hafif acımsı bir tada sahip. Bu çeşit iyi çikolata hazırlayan firmaların çikolata harmanında mutlaka kullandıkları bir çeşit. 

FORASTERO NEDİR?

İkinci kalite kakaonun adı ise ‘forastero’. İspanyolca ‘yabancı’ sözcüğünden geliyor. Bu ağaç türü daha çok Yukarı Amazon havzasında yetişiyor. Bugün dünya kakao üretiminin yüzde 80’i bu ağaç türünün meyvelerinden elde ediliyor. Sert ve acılı bir aroması var. 

TRİNİTARİOS NEDİR?

‘Trinitarios’ cinsi kakao ise Venezuella‘nın batı kıyıları, orta ve güney Amerika, Sri Lanka ve Endonezya‘da yetiştiriliyor. Bu cins, dünya üretiminin yüzde 10-15’ ini oluşturuyor. Trinitarios’ un Madagaskar’ da üretilen tatlı, sert aromalı ‘Guayaquil’ ve çok hoş kokulu ‘Ecuador’ gibi çeşitleri de var. ‘Grand cru’ olarak adlandırılan çeşit ise Venezuella‘nın Chuao bölgesinde yetiştiriliyor. Grand cru, bu bölgenin son derece zarif aromalı ve çok ender bulunan bir kakao cinsi.


KAKAO AĞAÇLARI VE KAKAO MEYVESİ

Kakao ağaçları üzerinde ortalama 20-35 kakao meyvesi var. Meyvelerin olgunlaşıp istenilen büyüklüğe ulaşması için 5 ile 8 aya ihtiyacı var.   Her meyvenin içinde de ortalama 40 civarında kakao çekirdeği bulunuyor. Ağacın dalları çok kırılgan olduğundan, olgun kakao meyveleri ağaca çıkmadan, sopa yardımıyla düşürülüyor. Çekirdekler, dış kabuğuna zarar vermeden çok dikkatli bir şekilde satır yardımıyla kırılıyor. Bu aşamada yumuşak olan çekirdekler bildiğimiz anlamda kakaoya benzeyen bir tada sahip değil. Son derece acı bir tada sahip. Asıl kakao tadına bürünebilmesi için öncelikle kabuklarıyla birlikte kurutulması gerekiyor. 

KAKAO ÇEKİRDEKLERİNİN MAYALANMASI

İlk aşama çekirdeklerin açık havada mayalanma işlemi. Muz yaprakları üzerine dizilen ve üstleri tekrar muz yapraklarıyla kapatılan çekirdekler, sıcak ortamda etraflarını saran yumuşak dokunun mayalanmasıyla gerçek tat özelliklerini alıyor. Her tarafının eşit olarak havayla temas ederek mayalanması için arada bir harmanlanıyor. Mayalanma işlemi, bölgeye ve kakaonun cinsine göre 2 gün-1 hafta arasında gerçekleşiyor. Burada amaç çekirdeklerin içinde bulunan yüzde 60 civarındaki suyun yüzde 8’e indirilmesi. Bu işlemin çekirdekler çürümeyecek kadar kısa sürede, ancak aşırı asitli bir tat oluşmayacak kadar da uzun bir sürede yapılması gerekiyor. Başlangıçta sarımsı olan çekirdekleri rengi kuruduğunda kahve rengine dönüşüyor. Bu aşamada çekirdeklerin içerdiği yağ oranı da yüzde 50’ yi buluyor. Boylarına göre 7 kategoriye ayrılan kakao çekirdekleri cinslerine göre çeşitli alanlarda kullanılıyor. 

KAKAO NASIL ÇİKOLATA OLUYOR?

Kakao çekirdeği toplandıktan sonra özenle temizlenip kurutuluyor. Uygun sıcaklıktaki tablalarda kavrulan çekirdekler kırılıp kabuklarından ayrılıyor. Bu aşamadan sonra kakao çekirdekleri 2 kez öğütülüyor. Elde edilen kakao kitlesi, çikolata, kakao yağı ve toz kakao için ayrılıyor. Toz kakao işlemi için tekrar bir öğütme işlemi gerçekleşiyor. Kakao yağı için presleme işlemi yapılıp yağ, kakao zerreciklerinden ayrılıyor. Çikolata yapımı için ayrılan kakao ise öncelikle diğer kakao çeşitleri ile harmanlanıyor. Ardından tekrar öğütülüp inceltiliyor. Çeşidine göre ekstra malzemelerle karıştırılıp kalıplara dökülüyor. Katılaştırıldıktan sonra paketleniyor. 

KAKAO ÇEKİRDEKLERİNİN UZUN YOLCULUĞU

Eski Dünya‘ya kakao çekirdeklerini Hernando Cortez adında bir İspanyol getirmiş. 1519 yılında Meksika‘ya geldiğinde Aztek Kralı 2. Montezuma ona ‘Xocoltl’ adını verdikleri bir içecek ikram etmiş. Güzel kokulu ancak zehir gibi acı olan bu içeceği Avrupa‘ya götürmüş. Avrupalılar başlangıçta bu içeceği pek sevmemiş. Gerçi tatma şansına sahip olanlar saray mensupları ve saraya yakın olan kimseler. Çok daha sonraları kakaodan hazırladıkları bu içeceği süt, vanilya, tarçın ve balla tatlandırarak farklı bir içecek hazırlamışlar. Bu formülü ilk bulanlar ise keşişler. Uzun yıllar bunun formüllerini sır gibi sakladılar. Ancak iş bilir tüccarlar, Yeni Dünya‘dan getirdikleri kakaoyu Avrupa‘ya yaymak için seferber oldu. 

Çikolata dükkanları açılıp çoğalmaya başladı. Bunlardan ilki 1657 yılında Londra‘da açıldı. Onu kısa sürede Avrupa‘nın belli başlı merkezlerindeki benzerleri izledi. Bugün bildiğimiz çikolata ise Avrupa‘da endüstri devrimiyle birlikte, kakao çekirdeklerini öğüten makinelerin bulunmasından sonra üretilmeye başlandı. Hollandalı Van Houten firması 1828 yılında çekirdeklerden kakao yağını çıkarıp, hoş kokulu, tadı sert olmayan bir içecek yapmayı başardığında, çikolata konusunda gerçek bir devrim gerçekleşmiş oldu. 

6 NEFİS ÇİKOLATALI TARİF!

KAHVELİ TRUFFLE TARİFİ;



ÇİKOLATALI KEK NASIL YAPILIR?



KESTANELİ ÇİKOLATALI TERİNE NASIL YAPILIR?



SICAK ÇİKOLATALI KEK TARİFİ;