ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER TARİF LİSTELERİ ÇİKOLATA NASIL ERİTİLİR VE NASIL SAKLANIR?

ÇİKOLATA NASIL ERİTİLİR VE NASIL SAKLANIR?

Çikolata nasıl eritilir? Çikolata nasıl rendelenir ve saklanır? Kahvaltılık çikolata eritilir mi? Eritilen çikolata nasıl sıvılaştırılır? Eritilen çikolatanın donmaması için ne yapmalıyız?
Çikolata Nasıl Eritilir ve Nasıl Saklanır?

Çikolatayı parçalama aşamalarından, eritme yöntemlerine, lezzetli ganaj yapımından çikolata yongaları hazırlamaya kadar incelikli yöntemlerle çikolatadan şahaserler yaratmak sizin elinizde. Küçük büyük demeden herkesin severek tükettiği çikolata, hem sade bir şekilde tüketilir, hem de tatlı yapımında kullanılır. Aynı zamanda uygun yöntemlerle eritilerek ganaj, sos ve fondü olarak sunulabilir. Peki, çikolata nasıl eritilir, çikolata eritme yöntemleri nelerdir? Eriyen çikolata nasıl saklanır? Çikolata nasıl rendelenir? İşte, çikolata eritme ve saklama yöntemleri:


Çikolata Nasıl Rendelenir?

Rendenin kalın yüzeyine çikolata kalıbını sürtün. Çikolatanın rendelenirken eriyip yapışmaması için buzdolabında bekletilmiş çikolata kullanmalısınız. Rendelediğiniz çikolatayı tezgahın üzerinde biriktirin. Erimeden bir spatula yardımı ile toplayıp eriteceğiniz kabın içine aktarın.




Çikolata rendelemenin püf noktaları: Çikolatayı rendelemek için el rendesi kullanabilirsiniz. Çikolata parçalarının rendenin arkasına yapışmasını önlemek için çikolatayı hızlı hareketlerle rendelemelisiniz. Veya çikolatayı küçük parçalara ayırıp rendelemelisiniz. Eğer fazla miktarda çikolata rendeleyecekseniz bu işlemi blender’da da yapabilirsiniz. Ancak çikolataları blender’a eklerken parçalamaya özen gösterin.


Çikolata Nasıl Kıyılır?




Kıyılmış çikolata yapabilmek için öncelikle keskin bir bıçağa ihtiyacınız olacak. Çikolata kalıbı bir elinizle sıkıca tutup bıçakla küçük parçalar kesebilirsiniz. Parçalara ayırdığınız çikolatanın çok daha iyi bir şekilde eriyebilmesi için yine bıçağı kullanarak daha küçük parçalar şeklinde kesmelisiniz.


Çikolata Nasıl Eritilir?




Çikolatayı eritirken kullandığınız tüm malzemelerin; elleriniz de dahil olmak üzere kuru olması gerekiyor. Eritme işlemi direkt ateş üzerinde olmamalı. Hangi yöntemi seçerseniz seçin tek yapmanız gereken kuralları takip etmek ve acele etmemektir.


  • Mikrodalgada eritme yöntemi: Eriteceğiniz çikolataları doğradıktan sonra ısıya dayanıklı mikrodalga kabına alın ve fırının ısısını orta seviyeye ayarlayın. İşlemin süresi 15-20 dakika olmalıdır ve çikolata tamamen eridikten sonra mikrodalgadan çıkarılmalı ve 12 dakika bekletilmelidir.


  • Benmari usulü eritme yöntemi: Küçük bir sos tenceresine bir miktar su doldurun. Ancak su eklediğiniz kabın ağız kısmı içine çikolata koyacağınız kabın tabanından daha küçük olmalıdır. Üstte kalan kap su ile temas etmemelidir. Tenceredeki suyu kaynatın. Diğer kabın içine eritmek istediğiniz çikolatayı ekleyin. İçinde çikolata olan kabı kaynar su olan kabın üzerine yerleştirin ve çikolata eriyene kadar arasıra karıştırarak bekletin. Çikolata eridiğinde su dolu kabın üzerinden dikkatlice alın. Kabın üzerini kağıt havlu ile kapatıp bir süre bekletin.


Çikolatadan Yonga Nasıl Yapılır?

Bitter veya sütlü çikolata kalıbını birkaç dakika avucunuzda ısıtıp yumuşatın. Bir elinizle tuttuğunuz çikolata kalıbının üzerinden sebze soyucuyu geçirerek 4-5 cm uzunluğunda çikolata yongaları çıkarın. Çikolata kalıbını çevire çevire her tarafından yongalar çıkarın. Yongaların bozulmaması için fırın kağıdı koyacağınız tepsinin üzerine yayın.


Çikolata Nasıl Saklanır?

Çikolatayı serin ve kuru yerde saklamak en doğru yöntemdir. Eğer çikolatayı buzdolabında yada buzlukta saklıyorsanız kullanmadan önce çıkarıp oda ısısında bir süre bekletmelisiniz. Çikolata ısıdan hemen etkilenen bir yiyecektir. Bu yüzden ısısının oda sıcaklığına yakın seviyelerde olmasına dikkat etmelisiniz. Hatta kullanmadan önce elinizin ısısından bile etkilenebilir. Bu yüzden çok fazla elinizde bekletmemelisiniz.


Eritilen Çikolatanın Donmaması İçin Ne Yapılır?

Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir. Fakat çikolatayı eritme ve karıştırma esnasında mutlaka tahta veya plastik spatula kullanılmalıdır.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!