Çiğ Balıktan Hangi Yemekler Yapılır: 8 Farklı Yemek

Çiğ balık yemek, parazit enfeksiyonları riskini artırabilir. Ancak doğru koşullarda saklanan çiğ balıklar, tüketim için uygun hale getirilir. Peki, çiğ balıktan hangi yemekler yapılır? İşte, çiğ balıkla yapılan yemekler:
Çiğ Balıktan Hangi Yemekler Yapılır: 8 Farklı Yemek
25 Aralık 2023, 16:56

Çiğ balık yemek, parazit enfeksiyonları ve gıda zehirlenmesi riskiyle ilişkilendirilir. Ancak bir hafta boyunca -20 derecede balıkları dondurmak, parazitleri öldürmenin en temel yoludur. İnsanların balığı çiğ olarak servis etmek yerine, yemeden önce pişirmesinin birkaç pratik nedeni vardır. En önemlisi, yemek pişirmek hastalığa neden olabilecek bakteri ve parazitleri öldürür. Ancak bazı insanlar çiğ balığın dokusunu ve tadını tercih ediyor. Özellikle Japonya'da suşi ve sashimi gibi yemeklerin bir parçası olarak popülerdir.

Çiğ Balıkla Hangi Yemekler Yapılır?

  1. Suşi

sushi

Japon mutfağıyla özdeşleşen sushi, farklı sebzelerin pirinç ve nori ile kaplanmasıyla hazırlanır. Sushi yapımında hem çiğ balık, hem de çiğ deniz ürünleri kullanılır. Bu yemeğin yapımında sirkeli pirinç kullanılır. En çok somon, yılan balığı, kalamar, sarı kuyruk, ton balığı ve yengeç tercih edilir. Sushinin birçok farklı çeşidi vardır. Özel bir teknikle sarılan sushi, rulo haline getirilir ve dilimlenerek servis edilir. Yanında soya sosu, wasabi ve gari ikram edilir. En popüler, çiğ balık yemeğidir. 

Bakınız; Sushi çeşitleri nelerdir?

  1. Sashimi

sashimi

Japon mutfağından bir yemek olan sashimi, ince dilimlenmiş çiğ balık veya çiğ etten oluşur. Sushiden farklı olarak yapımında pirinç ve yosun kullanılmaz. Sashiminin en popüler çeşidi somon olsa da, kalamar, karides, ton balığı, uskumru, ahtapot, istavrit, deniz kestanesi gibi farklı çeşitleri mevcuttur. İnce ince dilimlenen çiğ balık, wasabi ve soya sosu ile birlikte sunulur. 

Bakınız; Sashimi

  1. Poke

poke

Geleneksel bir Hawaii salatası olan poke, balıkçıların yakaladığı çiğ balıkların, yosun, tuz ve kukui fındığı ile marine edilmesiyle hazırlanır. Kuzey Amerika'da da yaygın olan poke, bağırsakları çıkarılmış, derisi yüzülmüş ve kemikleri alınmış balıklarla hazırlanır. Baharat ve sebze ile zenginleştirilen poke, genellikle kurutulmuş ahtapot, çiğ ton balığı, çiğ somon ve kabuklu deniz ürünleri ile hazırlanır. Derin bir kasede havuç, turp, salatalık gibi sebzelerle birlikte sunulur.

Bakınız; Poke nasıl yapılır?

  1. Ceviche

ceviche

Narenciye ve baharatlarla marine edilen balık ile hazırlanan ceviche, Peru'nun geleneksel yemeğidir. Latin Amerika ülkelerinde çok popüler olan bu yemek, balıkların limon veya portakal suyunda marine edilmesiyle hazırlanır. Meksika'da domates ve avokado, diğer ülkelerde ise domates sosu eklenerek tüketilir. Ceviche, muz, tuzlu kraker, kızarmış ekmek, tatlı patates, manyok, avokado, biber ve mango gibi farklı besinlerle servis edilir. Ceviche yapımında en çok levrek ve somon balığı tercih edilir. Ancak karides, kalamar gibi kabuklu deniz ürünleriyle de hazırlanabilir.

Bakınız; Ceviche

  1. Carpaccio

carpaccio

İtalya mutfağında yaygın olan carpaccio, orijinalinde ince ince dilimlenmiş ve dövülmüş çiğ sığır etinden oluşur. Ancak günümüzde, çiğ dana eti, geyik eti veya çiğ balıktan yapılan türleri de mevcuttur. Ordövr olarak servis edilen carpaccio, limon, zeytinyağı ve parmesan peyniri ile zenginleştirilebilir. Eğer çiğ balıkla yapılacaksa, limon, sirke, tuz, karabiber ve mango kullanılır. Carpaccio yapımında en çok somon balığı tercih edilir.

Bakınız; Carpaccio tarifleri

  1. Koi Pla

koi pla

Laos, Isan ve Tayland mutfağında popüler olan bu yemek, limon suyunun asidi ve çiğ balıktan oluşur. Bir salata çeşidi olarak bilinir. Koi pla yapımında, çiğ balık asit suyunda uzun süre bekletilmez ve hazırlandıktan sonra hemen tüketilir. Koi pla, çiğ balık, balık sosu, kırmızı biber, sarımsak ve çeşitli sebzeler ile karıştırılarak servis edilir. Ancak karaciğer parazitlerine neden olduğu bilindiği için, fazla tercih edilmez. 

  1. Soused Ringa Balığı

soused ringa balığı

Hollanda'da yaygın olarak tüketilen bu yemek, çiğ ringanın koruyucu bir sıvıya batırılmasıyla hazırlanır. Sosun yapımında çay, şeker, ot, defne yaprağı ve baharatlar kullanılır. Ringa balığı, genellikle sirke turşusunda marine edilir ve soğuk bir şekilde servis edilir. Özellikle İskoçya, Galler ve İrlanda'da bu şekilde tüketilir. Hollanda'da ise, çiğ ringa balığı meşe fıçılarda yaklaşık 5 gün boyunca salamura edilir. Fileto ve deri çıkarıldıktan sonra, ince dilimlenmiş soğan ve turşuyla birlikte servis edilir. 

  1. Gravlaks

gravlaks

İskandinav mutfağında çiğ somon ile hazırlanan gravlax, fermente edilmiş bir yiyecektir. En çok somon kullanılsa da, bazı bölgelerde ringa ve köpek balığı gibi yağlı balıklar tercih edilir. Gravlaks, eskiden huş ağacı kabuğu ve taşlarla kaplanarak 4-6 gün arası fermente edilmeye bırakılırdı. Ancak günümüzde modern bir şekilde, çiğ balığın dereotu, tuz, şeker ve beyaz biberin içerisinde yerleştirilerek marine edilmesiyle hazırlanır. Balığın üzerine ağır bir tahta parçası yerleştirilir ve balık 2 saatte bir çevrilir. 3 gün içinde yenilmesi gereken gravlaks, hardal sosu, dereotu ve patates salatası eşliğinde servis edilir. 

Bakınız; Somon gravlaks

Şunlara da göz atın;

  1. Deniz tarağı nasıl yenir?
  2. Kabuklu deniz ürünleri nelerdir?
  3. Havyar nasıl yenir?
  4. Deniz kestanesi nasıl yenir?
  5. Deniz hıyarı yenir mi?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo