Bal Mantarı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Bal mantarı nedir, nerede yetişir? Bal mantarı nasıl tüketilir? Bal mantarının özellikleri nelerdir? İşte, dünyanın en büyük canlı kolonisi olarak bilinen bal mantarının özellikleri:
Bal Mantarı Nedir, Özellikleri Nelerdir?
24 Nisan 2023, 13:01

Amerika'nın Oregon Bölgesi'nde yaygın olarak yetiştirilen bal mantarı, hem toprağın altını, hem de ağaçları saran bir yapıdadır. Yaklaşık 3 metre yerin altına inebilen bu mantar, en büyük canlı kolonisi olarak nitelendirilir. 2400 yıldır büyüdüğü saptanan bu mantar, ağaçlara parazit olarak yerleşmiştir. Ticari olarak çok önemli bir ere sahip olan bal mantarı, biyokimyasal aktivite sayesinde meşrubat, sikolosporin ve antibiyotik üretiminde kullanılır. 

bal mantarı

Bal Mantarının Özellikleri Nelerdir?

  1. Bal mantarı, ismini kendine has sarı renginden alır. Dalgalı kenarlara sahiptir. Saman, kirli sarı veya koyu kahverengi renge sahiptir.
  2. Ağaçlarda parazit bir şekilde yaşamını sürdürür.
  3. Bilimsel adı 'Armillaria ostoyae' olan bal mantarı, olgunlaştıkça mor renge dönüşür. Çok değişken bir yapıya sahiptir. 
  4. Bal mantarının üzerine balık puluna benzeyen yapılar bulunur. Sap uzunluğu 6-15 cm arasındadır. 
  5. Sap kısmındaki halkaları, yaş aldıkça koyu lekeli beneklere dönüşür.
  6. Kökleri siyah uzun ipliklere benzediği için, hızlı ve kolayca yayılır. Çürüyen ağaçları ahtapot gibi sarmalar. 
  7. Zararlı etkileri nedeniyle ormanları yok edebilen bir canlıdır. 
  8. Kendine has aromasıyla yemeklerin yanında garnitür olarak kullanılır. 

bal mantarı

Bal Mantarı Nerede Yetişir?

Hemen hemen tüm ormanlık alanlarda yetişen bal mantarı, çürümüş odun bulunan bölgelerde daha fazla görülür. Amerika'nın Oregon Bölgesi'ndeki Blue Mountains bölgesinin ormanlık alanlarında çok sayıda bulunur. İğne ve geniş yapraklı ağaçlarda parazit olarak yetişebilir. Kesilmiş bir ağaç kütüğünde bile yetişebilen bu mantar, özel olarak yetiştirilemez. Ülkemizde Belgrat Ormanı'nda doğal olarak ağaçların ve toprağın üzerinde yetişir.

Bal Mantarı Yenir Mi?

Yoğun bir aromaya sahip olan bal mantarı, kıvam verici olarak çorba ve soslarda kullanılır. Çiğ bal mantarı zehir içerdiği için, yenmeden önce mutlaka haşlanması gerekir. Haşlanma suyu dökülmeli ve yemeklerde kullanılmamalıdır. Sapları kullanılmaz. Şapkaları ızgara şeklinde pişirilebilir. 

Bal mantarının şapkası, omlet, sebze yemekleri ve et yemeklerinde de kullanılabilir. Kaşar peyniriyle birlikte makarnalara da eklenebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Porçini mantarı nedir?
  2. Cincile mantarı nasıl pişirilir?
  3. Sarı kız mantarı nasıl yenir?
  4. Trüf mantarı nasıl yenir?
  5. Kanlıca mantarı nasıl pişirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo