Artıklar Ne Kadar Süre Saklanır?

Artık yiyecekler gıda israfını önlerken gün içinde yemek yapılan vakitten de kazanç sağlarlar. Peki her gıda ürünü her zaman tüketilir mi ya da ne kadar süre saklanabilir. İşte, artıklar ne kadar süre saklanır:
Artıklar Ne Kadar Süre Saklanır?
02 Kasım 2023, 17:14

Artık yiyecekler hem bütçenize hem de zamanınıza bir fayda olabilir. Ayrıca gıda israfını azaltmanın da harika bir yoludur. Tutumlu olmak akıllıca olsa da, buzdolabının içinde veya dışında çok uzun süre bekleyen yemek artıklarını yemek sağlığınız için tehlike oluşturabilir. Bu gıdaların ne kadar süre güvenle saklanabileceğini merak edebilirsiniz. Bu yazıda, bir yiyeceğin bozulup bozulmadığının nasıl anlaşılacağı da dahil olmak üzere, artıkları yemenin ne kadar güvenli olduğunu inceliyor.


Artık Yiyecek Türleri

Gıdaların ne kadar süre güvende kalacağı, güvenli hazırlama, uygun saklama ve gıda türü gibi birkaç faktöre bağlıdır. Artıklarınızın sotelenmiş sebze veya balık köftesi olması, bunların buzdolabında ne kadar süre güvenle saklanabileceğini etkiler. Bunun nedeni, bazı gıdaların sizi hasta edebilecek bakteri veya toksin gibi patojenleri barındırmaya daha yatkın olmasıdır.

Ancak artıklar sıklıkla besin gruplarını karıştırır. Bu gibi durumlarda, iyi bir kural, yemekteki hangi malzemenin ilk önce bozulduğunu ortadan kaldırmaktır. Örneğin, deniz ürünlü bir pilav, aşağıda açıklandığı gibi, pirinçten daha yüksek riskli bir ürün olan deniz ürünleri kadar dayanır. Eğer emin değilseniz, kalanları 3 gün içinde çöpe atmak en güvenli yoldur.


Daha Düşük Riskli Gıdalar

ekmek

  1. Meyve Ve Sebzeler

Tüm çiğ meyve ve sebzeler tüketilmeden önce temiz suyla iyice yıkanmalıdır; bunları ne kadar erken yerseniz o kadar iyidir. İyice yıkanıp kesilen taze meyveler genellikle tazeliğini kaybetmeye başlayana kadar yaklaşık 3-5 gün kadar dayanır. Pişirildiğinde, hava geçirmez bir kapta saklanan kalan sebzeler genellikle buzdolabında 3-7 güne kadar dayanır. Fasulye veya diğer baklagiller gibi pişirilmiş konserve sebzeler, uygun depolamayla genellikle 7-10 gün dayanır. Domates, salatalık ve çilek gibi su içeriği yüksek meyve ve sebzeler, lahana, patates ve muz gibi su içeriği düşük olanlara göre tazeliğini daha çabuk kaybeder. Bu, yemeği yemeden önce ne kadar süre saklamak isteyebileceğinize bağlı olarak saati hızlandırabilir veya yavaşlatabilir.

  1. Ekmek

Bir diğer düşük riskli ürün ise ekmektir. Ev yapımı ekmek oda sıcaklığında yaklaşık 3 gün dayanabilirken, mağazadan satın alınan ekmeği küf görmediğiniz sürece yaklaşık 5-7 gün boyunca yemek güvenli olacaktır. Küflü ekmek kesinlikle tüketilmemelidir. Ekmekleri buzdolabında saklamak, raf ömrünün yaklaşık 3-5 gün uzamasına yardımcı olacaktır, ancak orada ne kadar uzun süre beklerse kalitesini kaybederler.

Orta Riskli Gıdalar

makarna

Pişmiş makarna ve arpa ve kinoa gibi tahıllar, uygun şekilde saklandığında 3 güne kadar saklanabilir. Bunları pişirdikten sonra dondurursanız genellikle tazeliğini kaybetmeye başlamadan 3 ay kadar dayanır. Tatlılar ve tatlılar genellikle buzdolabında yaklaşık 3-4 gün dayanır.

Daha Yüksek Riskli Gıdalar

Gıda zehirlenmesi riski daha yüksek olan gıdalar, belirli mikropların büyümesine izin veren iki özellik olan protein ve nem içeriği bakımından daha yüksek olan gıdalardır.

pilav

  1. Pişmiş Pirinç

Yukarıda açıklanan bu kuralın bir istisnası, Bacillus cereus sporlarını taşıyabilen pirinçtir. Bu bakteri gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilecek toksinler üretir. Pirinci pişirdikten sonra 1 saat içinde saklayıp soğutun ve 3 gün içinde tüketin.

  1. Et Ve Kümes Hayvanları

Güvenli bir sıcaklıkta pişirilen kıyma ve kümes hayvanları, 5°C veya altında saklandıkları sürece buzdolabında yaklaşık 1-2 gün dayanabilir.

Biftek, fileto, pirzola ve kızartma gibi diğer et ve kümes hayvanları buzdolabında 3-4 gün dayanır. Bunları pişirmeden önce çözdürürseniz, buzdolabında yaptığınızdan emin olun; asla tezgahta değil. Çözüldükten sonra 2 gün içinde pişirin.

Mikrodalgayı kullanarak da çözdürebilirsiniz ancak yiyeceği hemen kullandığınızdan emin olun. Açılmış şarküteri eti açıldıktan sonra 3-5 gün içerisinde tüketilmelidir. Aynı şekilde yumurta, ton balığı veya tavuk salatası gibi soğuk şarküteri salataları da 3-5 gün içerisinde tüketilmelidir.

deniz ürünleri

  1. Kabuklu Deniz Ürünleri, Yumurtalar, Çorbalar Ve Güveçler

Yumurtalar da Salmonella bakterisini taşıyabileceğinden daha yüksek riskli bir besindir. Kabuklu haşlanmış yumurtalar pişirilip buzdolabında saklandıktan sonraki 7 gün içinde tüketilmelidir. Kabuklu deniz ürünleri ve balıklar hassastır çünkü bunlar sizi hasta edebilecek histamin gibi birçok patojeni veya toksini barındırabilir. Deniz ürünleri içeren artıkları 3 gün içinde tüketin. Etli veya balıklı veya etsiz çorbalar ve güveçler genellikle buzdolabında 3-4 gün dayanır.

  1. Restoran Ve Ev Yapımı Yemekler

Restoranlardan arta kalan yiyeceklerle uğraşırken, malzemelerin kullanılmadan önce ne kadar taze olduğunu bilemeyeceğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Bu artıkları, ev yapımı muadillerini tüketebileceğinizden daha erken, 3-4 gün içinde yemelisiniz. Ancak arta kalan yemek çiğ balık veya sebze gibi ham maddeler içeriyorsa onu 24 saat içinde tüketin.

Yemeğin Bozulup Bozulmadığı Nasıl Anlaşılır?

Yiyeceklerinizi bozulma belirtileri açısından gözlemleyerek ve koklayarak kontrol etmelisiniz. İlk olarak, beyaz, yeşil, turuncu-kırmızı, pembe veya siyah tüyler de dahil olmak üzere çeşitli renklerde olabilen küfün dokusundaki veya görünümündeki değişiklikleri arayın. Bu, yiyeceğin bozulduğunu ve atılması gerektiğini gösterir. Küf görürseniz koklamayın çünkü bunu yapmak solunum sorunlarına neden olabilir.

Sümüksü bir tabaka oluşturan şarküteri ürünleri gibi yiyecekler de atılmalıdır. Artıklarınız kötü kokuyorsa, artık yemek için uygun değillerdir. Benzer şekilde, eğer gıdanın rengi değişirse, onu yemek artık güvenli veya zevkli olmayabilir. Ancak, kalanlardan bir ısırık alırsanız ve tadının bir şekilde bozulduğunu fark ederseniz, onları hemen atın ve mümkünse, yutmadığınız her şeyi tükürün

Yiyeceklerin, bakarak veya koklayarak anlaşılamadan bile bozulabileceğini unutmayın; bu nedenle yukarıdaki yönergeleri izleyin.

dondurucu

Doğru Depolama İçin İpuçları

Bakteriler 4°C ile 60°C arasında gelişir. Bu sıcaklık aralığı “tehlikeli bölge” olarak bilinir. Yiyecekleri tehlike bölgesinden uzak tutmak için kalanları 2 saat içinde buzdolabında saklayın veya dondurun. Dışarıdaysanız ve sıcaklıklar 32°C'nin üzerindeyse, 1 saat içinde buzdolabına koymalı veya dondurmalısınız.

Sıcak yiyecekleri daha küçük, sığ ve hava geçirmez kaplarda saklamak daha iyidir. Bu, yiyeceklerin daha hızlı ve daha eşit şekilde soğumasını sağlayacaktır. Soğutma çoğu bakterinin büyümesini yavaşlatsa da Listeria monocytogenes gibi bazı mikropların soğutulmuş sıcaklıklarda hala büyüyebileceğini akılda tutmak önemlidir.

Bu nedenle belirli bir öğeyi buzdolabınızda ne kadar süreyle sakladığınızı aklınızda tutmanız önemlidir. Yemeğinizi, saklarken ilk hazırladığınız tarih ve saatin yanı sıra atılması gereken tarihle birlikte etiketlemek yararlı olabilir.

Bir diğer yararlı ipucu ise buzdolabınızdaki eşyaları saklama sıranızı dikkate almaktır. Çiğ gıdaların yanı sıra, yemeye hazır gıdaları da üst rafta saklayın. Bu arada pişmemiş etleri buzdolabının alt kısmında saklayın. Bu, pişmemiş et veya kümes hayvanlarının yemek artıklarınızı kirletebilecek suların damlamasını önleyecektir. Yiyecekleri tehlike bölgesinden çıkarmak için en az 74°C'ye kadar yeniden ısıtın. Soslar ve soslar kaynayana kadar yeniden ısıtılmalıdır.

Bozulmuş Yiyecekleri Yemenin Riskleri

Gıda kaynaklı hastalıkların iki ana nedeni, gıdanın güvenli bir iç sıcaklığa uygun olmayan şekilde pişirilmesi ve gıdanın güvenli olmayan sıcaklıklarda dışarıda bırakılmasıdır. Yaygın gıdalarda birçok patojen türü bulunabilir ve gıda zehirlenmesine neden olabilir:

  1. Listeria Monocytogenes: şarküteri ürünleri, az pişmiş yumurtalar, iyi yıkanmamış meyve ve sebzeler, füme deniz ürünleri.
  2. Ciguatoksin: orfoz ve kırlangıç balığı gibi tropikal ve subtropikal balıklar.
  3. Bacillus Cereus: pirinç, fasulye, patates, makarnalar, etler, sebzeler ve balık.
  4. Staphylococcus Aureus: şarküteri ürünleri, soğuk salatalar, hamur işleri, pudingler, sandviçler.
  5. Salmonella: yumurtalar, meyveler, sebzeler, fındık ezmesi, et ve kümes hayvanları
  6. Escherichia Coli: az pişmiş etler, az yıkanmış meyve ve sebzeler (özellikle yeşil yapraklı sebzeler), pastörize edilmemiş süt ürünleri.

Bununla birlikte, sporları havada serbestçe yüzdüğü ve yiyeceklerin üzerine konduğu için artıklar bu patojenler açısından özellikle risk altındadır. Bu, bulantı, kusma, ishal veya bu semptomların bir kombinasyonuna neden olabilecek mikotoksinler üretebilen küfün gelişmesine izin verir.

Daha Yüksek Risk Altında Olanlar

Hamile kişiler, gıdaların uygun şekilde pişirilmesi, saklanması ve yeniden ısıtılması konusunda özellikle dikkatli olmalıdır. Özellikle Listeria kaynaklı gıda zehirlenmelerine karşı özellikle savunmasızlar. Listeria plasentayı geçip gelişmekte olan bebeğe zarar verebilir. 65 yaş üstü veya bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler de gıdaların güvenli bir şekilde hazırlanması ve saklanması konusunda çok dikkatli olmalıdır. Bu, aşağıdaki koşullarla yaşayanları içerir:

  1. HIV
  2. AIDS
  3. Multipl Skleroz
  4. Crohn Hastalığı
  5. Kanser

Şunlara da göz atın;

  1. Artan kızarmış yiyecekler dondurulmalı mı?
  2. Artan yemekleri saklamak için ipuçları
  3. Artan makarna sosu nasıl saklanır?
  4. Artan tart hamurunu değerlendirmenin yolları

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo