Adaçayı Nasıl Yetiştirilir?

Bahçede kendi bitkilerini yetiştirmek isteyenleri böyle alalım. ''Adaçayı nasıl yetiştirilir, bakımı nasıl yapılır?'' sorularını sizler için cevapladık. İşte, balkonda ve bahçede adaçayı yetiştirme teknikleri:
Adaçayı Nasıl Yetiştirilir?
21 Ağustos 2023, 15:23

Çiftçiliğe yeni başlayan kişiler veya amatör olarak arka bahçelerinde bitki yetiştirmek isteyenler, aşağıdaki adımları takip ederek kolayca adaçayı yetiştirebilir. Güneşli alanları tercih eden adaçayı, süzek toprakları sever. Gölge olan yerlerde gelişimleri yavaşlar. Adaçayı hem tohum olarak, hem de fide olarak yetiştirilebilir. Ancak tohumdan yetiştirilecekse, çiçek verme süresinin daha uzun olacağı unutulmamalıdır. Çiçekçi ve yapı marketlerden temin edilen adaçayı tohumlar, fide haline geldiğinde açık alanlara ekilmelidir. 

adaçayı yetiştirme

Adaçayı Nasıl Yetiştirilir?

  1. İklim: Adaçayı sıcak havaları seven bir bitkidir. Bu yüzden rüzgardan korunan yerlerde yetiştirilmesi gerekir. Gelişme evresinde neme ihtiyaç duyar. Kuraklığa dayanıklıdır. Bu yüzden ekim işleminin ilkbahar aylarında yapılması önerilir.
  2. Toprak: Adaçayı kurak toprakları sever. Bu yüzden kireç bakımından zengin kumlu-tınlı veya tınlı-kumlu toprak kullanabilirsiniz. 
  3. Ekim işlemi için ilk olarak saksıları toprakla doldurun. Her saksıya 3-4 adet adaçayı tohumu ekin ve üzerini toprakla kapatarak ilk can suyunu verin.
  4. İlk 15 gün boyunca her gün sprey yöntemiyle sulayın. Yaklaşık 25 günün sonunda adaçayı tohumları büyüyerek fide haline gelir. 

adaçayı yetiştiriciliği

  1. Fide haline gelen adaçayının mutlaka bahçe gibi geniş bir alana ekilmesi gerekir. Bunun için fideler arasında 30-60 cm boşluk bırakılmalıdır. 
  2. Yılda iki kez çiçek açan adaçayı bitkisi, güneşli yerlerde verimli bir şekilde büyür. Hasat için uygun yapraklar istiyorsanız, ortalama 1 buçuk yıl beklemeniz gerekir. 
  3. Birinci yılın sonuna kadar hasat yapılmaz. 1. yılın sonunda azotlu gübre verilerek gübreleme işlemi yapılır. 
  4. Sulama işlemi, toprak nemli kalacak şekilde yapılmalıdır. Kışın haftada 1, yazın ise haftada 2 kez sulama yapabilirsiniz. 
  5. Ortalama 1 buçuk yılın sonunda, hasat işlemine geçilebilir. 
  6. Hasat işlemi, bitki çiçeklenmeden önce yapılır. Eğer çiçeklenme başladıysa, hasattan istenen verim alınamaz.
  7. Adaçayı yaprakları elle veya otomatik makineler yardımıyla toplanır. 

Adaçayı Yaprağı Kurutma

Güneş gören bir alana temiz bir örtü serin. Topladığınız adaçayı yapraklarını örtünün üstüne birbirine değmeyecek şekilde yerleştirin. En fazla 35 derece sıcaklıkta kurumaya bırakın. Ara sıra yaprakları ters yüz etmeyi unutmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Bamya nasıl yetiştirilir?
  2. Fesleğen nasıl yetiştirilir?
  3. Ispanak nasıl yetiştirilir?
  4. Dereotu nasıl yetiştirilir?
  5. Mikro filizler nasıl yetiştirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo