Dört kutu sütle ortalama iki tencere yoğurt hazırlanabilir. Süt kaynatılırken bir miktar eksildiği için yoğurt miktarı sütten biraz daha az olur. Tencerenin boyutuna göre bu miktar bir ya da üç tencereye de dağılabilir.
Genelde bir kutu süt 1 litre olur. Yani 4 kutu süt = 4 litre süt.
Süt kaynatılırken buharlaşma nedeniyle yaklaşık %5–10 oranında eksilme olur. Yani geriye yaklaşık 3,6–3,8 litre süt kalır.
Süt ılıyınca yoğurt mayası eklenir. Yoğurt, süt kadar yer kaplar, çünkü mayalama sırasında hacim neredeyse aynı kalır.
Orta boy bir tencere genellikle 2 litre süt alır.
4 litre sütle yaklaşık 2 orta boy tencere yoğurt yapılır. (Her tencere 2 litre sütle dolarsa).
Daha küçük tencereler kullanırsan bu miktar 3 küçük tencere yoğurda denk gelir; daha büyük tencere kullanırsan tek tencerede de hepsi sığabilir.
Şunlara da göz atın:
1 Litre Süte Kaç Kaşık Pirinç Unu Konur?