Su böreği, geniş tepsiler içinde hazırlanan bir börek türüdür. Su böreği “kaç kişiye yeter?” sorusu ise, aslında böreğin tepsi boyutuna, kalınlığına, kesim şekline ve sofradaki diğer yiyeceklere bağlıdır.
''Su böreği kıymalı mı peynirli mi yapılır, böreğin üstü parlak olması için ne yapılır ve 1 tepsi su böreğinde ne kadar kıyma kullanılır?'' başlıklı haberlere de göz atın.
1 kilo su böreği genellikle orta boy bir yuvarlak tepsi (30–32 cm çap) veya küçük dikdörtgen tepsi böreği ölçüsüne denk gelir. Börek piştikten sonra klasik olarak baklava dilimi ya da kare dilim şeklinde kesilir. 1 kilo su böreğinden, ortalama olarak 12-16 dilim çıkar. Eğer dilimler iri kesilirse 8–10 dilim, küçük kesilirse 20’ye yakın dilim bile olabilir.
12–16 dilim demek, normal porsiyonlarda 6–8 kişiye yeter. Yanında salata, çorba veya başka yemekler varsa kişi sayısı daha da artabilir. Sadece börek ikram edilecekse, özellikle kıymalı ve peynirli su böreği doyurucu olduğundan kişi başına genellikle 2 dilim hesap edilir.
Baklava dilimi (üçgen): Yuvarlak tepside en çok tercih edilen yöntemdir. Bir tepsiden 12–16 üçgen dilim çıkar.
Kare kesim: Dikdörtgen veya kare tepside kullanılır. Küçük kareler halinde kesilirse 16–20 dilim, büyük karelerde ise 9–12 dilim olur.
İri dilimleme: Genellikle misafir sofrasında değil, aile içinde tercih edilir. Böyle kesilirse 8–10 dilim ile sınırlı kalır.