Gıllor
Hazırlanma Süresi : 45 dakika
Pişirme Süresi : 5 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Erzincan mutfağıyla özdeşleşen gıllor, aslında yoğurtlu bulgur köftesi ismiyle de bilinir. Doğu Anadolu mutfağında çok sevilen bu tarif, köftelik bulgur ve tereyağlı sos ile hazırlanır. Genellikle sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edilir. Malzemeler hazırsa, Erzincan usulü gıllor tarifine geçebiliriz.

Sarımsaklı bulgur köftesi tarifine göz atmayı unutmayın.

Gıllor Tarifi İçin

Malzemeler

Sosu için: 

Üzeri için:

Gıllor

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Öncelikle bulguru tencereye alın. Üzerine tuz ve kaynar su ekleyin ve ocağın altını açın.
  2. Su kaynayınca kısık ateşte bulgurun suyunu çekmesini bekleyin.
  3. Bulgur piştikten sonra geniş bir tepsiye dökün ve üzerine un ilave edin. Hafifçe karıştırarak soğumaya bırakın. 
  4. Bu esnada soğanı ince ince doğrayın. Tavaya tereyağı ve sıvı yağı alıp soğanları ekleyerek kavurun. 
  5. Soğanlar hafifçe karamelize olduğunda pul biber serpiştirin. 
  6. Sarımsağı soyun ve ezin. Yoğurtları karıştırın. İçine tuz ve sarımsak ekleyerek çırpın. 
  7. Bulgur yeterince soğuduğunda yumurta ekleyerek elinizle yoğurun. 
  8. Kıvamı tat tutmadıysa, bir kaşık daha un ilave edebilirsiniz.
  9. Bulgura elinizle şekil vererek köfteler yapın. 
  10. Tencereye kaynar su alın. Üzerine sıvı yağ ve tuz ekleyin. 
  11. Hazırladığınız köfteleri kaynar suya alın ve 5-6 dakika pişirin. 
  12. Pişirme işleminin ardından suyunu süzerek servis tabağına alın. 
  13. Gıllor köftesine, soğanlı yağ ve sarımsaklı yoğurt döktükten sonra servis edin. Afiyet olsun.
  Püf Noktası
  • Bulgurları çok uzun süre pişirmeyin. Aksi takdirde köfteler dağılmaya başlayacaktır.

Tarif Kategorileri

Doğu Anadolu Yemekleri Ana Yemek Tarifleri MasterChef Tarifleri Yöresel Tarifler

Benzer Tarifler

Yumurta Pilavı
Gliko
Dut Çullaması
Erzurum Ketesi
Lalanga
Gırar Çorbası