Kalın Kıyı
Hazırlanma Süresi : 35 dakika
Pişirme Süresi : 35 dakika
Kaç Kişilik: 9 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Kırklareli'ye özgü lezzetli, çıtır ve bol soslu kalın kıyı tarifini mutlaka denemelisiniz. İç harcı kıyma ile doldurulan ve el açması yufkadan oluşan kalın kıyı, Trakya mutfağında önemli bir yere sahiptir. Özellikle köy yerlerinde kadınların toplanarak hazırladığı kalın kıyı böreği, çayın yanında servis edilir. Damaklardan ve hafızalardan silinmeyen kalın kıyı tarifi için malzemeleriniz hazırsa detaylara geçebiliriz.

Alternatif börek tarifleri için el açması patatesli börekıspanaklı etli börek ve kestaneli ve bal kabaklı börek tariflerine göz atabilirsiniz. 

Kalın Kıyı Tarifi İçin

Malzemeler

İç harç:

Sos için:

Kalın Kıyı

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Yaş maya, şeker ve süt karıştırılarak 10 dakika bekletilir.
  2. Derin bir kabın içerisine un, yumurta, tuz ve sıvıyağ dökülür. 
  3. Sıvı karışım eklenerek yoğurulur ve ardından mayalanması için bekletilir.
  4. Mayalanan hamurdan bezeler alınarak açılır. İlk açılan hamur fırın tepsisinin içerisine yerleştirilir. Üzerine ayçiçek yağı serpilir.
  5. Yufkalar büzülerek ortalama 40 cm çapındaki tepsinin kenarlarına dizilir. En son eklenen yufka ilk yufka gibi tepsinin tamamına yayılır. Tepsinin ortasında 10 cm çapında bir boşluk bırakılır. 
  6. İnce kıyılan soğan yağ koyulmuş tencerede kavrulur. Salça ve kıyma eklenerek kavrulmaya devam edilir. Su eklenerek kıvam alana kadar pişirilir. 
  7. Böreğin ortasındaki boşluğa harç koyulur. 
  8. Yoğurt, un ve yağ çırpılır. Böreğin ortasına dökülür. Önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
  9. Pişen börek kenarlarından koparılarak ortasındaki harca banarak yenir. Afiyet olsun. 

Tarif Kategorileri

Farklı Hamur İşi Tarifler Marmara Yemekleri Börek Tarifleri Yöresel Tarifler Kahvaltılık Tarifler

Benzer Tarifler

Kapalı börek
Lobyani (Barbunya Böreği)
Adana böreği
Tis Böreği
Peta böreği
Haşhaşlı ve yeşil mercimekli çıtır börek