Besinler Bozulmadan Nasıl Saklanır?

Çabuk bozulan yiyeceklerin doğru saklama yöntemleriyle daha uzun ömürlü olduğunu biliyor muydunuz? Her besinin yapısına uygun olacak şekilde saklama koşulları vardır? Besinler buzdolabında nasıl doğru saklanır diye merak edenler için, birbirinden kolay saklama yöntemleri:
Besinler Bozulmadan Nasıl Saklanır?
24 Nisan 2024, 21:12

Çabuk bozulmaya başlayan yiyeceklerden herkes şikayetçidir. Daha iki gün önce alınan sebzeler çürümeye başladıysa, peynirlerin kenarları küflendiyse, hazırladığınız kavanozlardaki emekleriniz boşa gittiyse buna dur demenin vakti geldi. Her besin farklı bir yapıya sahip olduğu için, saklama koşulları da farklıdır. Kimi daha sıcak ortam ister, kimi buzluktan çıkarılmaz. İşte, tam da bu yüzden yiyeceklerin doğru saklanma koşullarını sizlerle paylaşıyoruz. Böylece ev ekonomisine de katkıda bulunabilirsiniz. Besinler buzdolabında nasıl doğru saklanır diyenler için, birbirinden pratik saklama yöntemleri:

Kuru Bakliyatlar Nasıl Saklanır?

  1. Kuru bakliyatlar plastik kap ve poşetler yerine, cam kavanozlarda saklanmalıdır.
  2. Esmer şeker 4-6 ay, cam kavanozda saklanan toz şeker ise 1-2 yıl kadar dayanır. 
  3. Pirinç, kuru fasulye ve nohut gibi bakliyatlar ise cam kavanozlarda hava almayacak şekilde saklanmalıdır. Bakliyatlar, serin ve kuru bir yerde hiç hava almadan 2 yıl dayanabilir.

Baharatlar Nasıl Saklanır?

  1. Baharatları saklarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ocağa, fırına ve doğalgaza yakın yerlerde olmaması gerektiğidir.
  2. Baharatlar, sıcak yerde saklandığında renk ve tat değişimine uğrar.
  3. Baharatları buzdolabında veya ağzı kapalı kavanozlarda serin ve kuru bir ortamda saklayabilirsiniz.
  4. Çayı da ağzı kapalı bir kavanozun içinde, karanlık ve serin bir yerde muhafaza edin.
  5. Doğranmış sarımsaklar ise zeytinyağı konulmuş bir cam kavanozda saklanmalıdır.

Peynir Buzdolabında Nasıl Saklanır?

  1. Peynirleri önce yağlı kağıda, ardından alüminyum folyoya sararak daha uzun süre saklayabilirsiniz. Ayrıca peyniri sardığınızda kurumasını da önlemiş olursunuz.
  2. Lor peyniri kesilen sütten yapıldığı için buzdolabında 3-4 gün saklanabilir. Sonrasında bozulmaya başlayacaktır.
  3. Beyaz peyniri daha uzun süre saklamak için, bir kabı zeytinyağıyla doldurun ve peyniri bu kabın içerisine koyun. Bu şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz.
  4. Dil peyniri, taze kaşar peyniri gibi yumuşak bir yapıya sahip olan peynirler, paket açıldıktan sonra 3 hafta muhafaza edilebilir.
  5. Eski kaşar, hellim, tulum ve mihaliç gibi sert peynirler, hava almayacak şekilde streç film ile kapatılmalıdır. Bu şekilde 3-4 hafta saklanabilir.
  6. Krem peynirleri ağzı kapatılarak buzdolabında 10-12 gün saklanabilir.

Yumurtalar Bozulmadan Nasıl Saklanır?

  1. Buzdolabında yumurtaların saklanması için özel bir bölme vardır. Yumurtalar, bölmeye sivri ucu aşağı gelecek şekilde yerleştirildiğinde daha uzun süre taze kalır.
  2. Yumurtaların içine koku geçmesini önlemek için, yumurta kartonunda saklamanızı öneriyoruz.
  3. Yumurtaların ortalama saklama süresi 3-4 haftadır.
  4. Haşlanmış yumurtaları kabuğunu soymadan 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
  5. Yumurta sarılarını saklamak için bir kabın içerisine biraz sıvı yağ ekleyin. Yumurtanın sadece sarı kısımlarını bu kaba koyarak ağzını kapayın. 3-4 gün saklayabilirsiniz.
  6. Yumurta beyazını ise başka bir kabın içinde hava almayacak şekilde kapatarak 2-3 gün saklayabilirsiniz.

Ekmek, Kek Gibi Hamur İşi Tarifler Nasıl Saklanır?

  1. Hazırladığınız keki bir kabın içine yerleştirin ve kaba 1 dilim elma koyarak ağzını kapatın.
  2. Ekmek sakladığınız poşetin içerisine bir parça kereviz ekleyerek daha uzun süre saklayabilirsiniz.
  3. Ekmeklerin bayatlamasını önlemek ve daha uzun süre saklamak için, temiz bir beze sarabilirsiniz.

Meyve ve Sebzeler Buzdolabında Nasıl Saklanır?

  1. Meyve ve sebzeleri haşladıktan sonra kilitli torba, streç film veya plastik poşetlere doldurabilirsiniz.
  2. Poşete koyduğunuz sebze ve meyveleri derin dondurucuda veya buzdolabının buzluk kısmında saklayabilirsiniz.
  3. Elektrik kesintisi durumunda dondurucunun kapağını kesinlikle açmamanız gerektiğini unutmayın.
  4. Meyve ve sebzeler elektrik kesintisi veya dolap arızası gibi durumlarda 48 saat boyunca bozulmadan durabilir.
  5. Besinleri poşetledikten sonra üzerine tarihi yazın. Bu sayede daha kolay bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.

Besinleri Dondurmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Elektrikler kesilirse içi oldukça dolu olan derin dondurucuyu kesinlikle açmayın. Bu şekilde 48 saate kadar yiyeceklerinizi 0 derecede tutma etkisini sürdürür. Ancak derin dondurucunuz nispeten boş ise, bu gıdaları 24 saate kadar bozulmadan saklayabilir.
  2. Eğer yaşadığınız bölgede çok sık elektrik kesintisi oluyorsa, derin dondurucunuzu mümkün olduğu kadar dolu tutmaya gayret gösterin. Az gıda koyabiliyorsanız, boşlukları buz torbalarıyla doldurun. Çünkü kesintilerde, bu buz torbaları içerdeki soğuk havanın daha uzun süre kalmasına yardımcı olurlar.
  3. Siz yokken derin dondurucunuzun çözülüp çözülmediğini anlamak için, bir kavanozu buz küpleriyle doldurup, içine koyun. Döndüğünüzde buzlar erimiş, şekil değiştirmişse derin dondurucunuz çözülmüş ve tekrar donmuş demektir. Bu, içindeki yiyeceklerin gerektiği gibi saklanamadığına işarettir. 
  4. Derin dondurucuda saklama kabı olarak, cam şişeleri (özellikle dar ağızlı olanları) kullanmayın. Çünkü donunca genleşen sıvılar, camın kırılmasına neden olabilir. 
  5. Yiyecekleri derin dondurucuda alüminyum folyo yerine, plastik torbalara koyarak ya da streç filme sararak dondurmayı tercih edin. 
  6. Yağlar, protein ve karbonhidratlardan daha zor donar ve derin dondurucudaki saklama ömürleri daha kısadır. Bu nedenle pirzola gibi yağlı etlerinizi, derin dondurucuda saklamayı düşünüyorsanız, önce fazla yağlarını ayıklamanız gerekmektedir.
  7. Pişirdiğiniz yemeği donduracağınızı önceden biliyorsanız, çok fazla baharat kullanmamaya özen gösterin. Çünkü dondurulduklarında baharatların tatları keskinleşebilir.

Meyve ve Sebzeleri Dondurmadan Önce Haşlama Süreleri

  1. Doğranmış lahana: 1.5 dakika
  2. Karnabahar, biber, kereviz: 3 dakika
  3. Mısır: 4-10 dakika
  4. Havuç: 2-5 dakika
  5. Soğan ve ıspanak: 2 dakika
  6. Patlıcan: 4 dakika
  7. Bezelye: 2-3 dakika
  8. Taze fasulye: 2-3 dakika
  9. Kabak: 1 dakika

Sebzeleri haşladıktan sonra buzlu suyun içine atın ve şoklama işlemi için 1 dakika bekletin. Ardından kağıt havlu ile kurulayıp poşetlere yerleştirin ve dondurucuya koyun.

Şunlara da göz atın;

  1. Kışlık yemekler nasıl saklanır?
  2. Et nasıl saklanır?
  3. Anne sütü nasıl saklanır ve verilir?
  4. Taze meyve ve sebze nasıl seçilir?
  5. Meyve ve sebzeler nasıl dezenfekte edilir?
  6. Balık nasıl temizlenir?
  7. Turşu suyunun kullanım alanları
  8. Sebzeleri pişirirken yapılan hatalar
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo