ANASAYFA TARİFLER ŞERBETLİ TATLI TARİFLERİ LOKMA

Lokma

Lokma

İlk kez Araplar tarafından yapıldığı düşünülen çıtır lokma, Osmanlı sarayının en önemli lezzetlerinden biriydi. Ana malzemeleri un, maya ve tuz olan bu tatlı, özellikle doğumlarda ve bayramlarda dağıtılmasıyla bilinir. Amerika, Avustralya, Fransa gibi birçok ülkede tüketilir. Eski zamanlarda içi boş bir şekilde hazırlansa da, günümüzde çikolata ve meyve sosları ile birlikte sunulur. Malzemeleriniz hazırsa, ustasından lokma tarifine başlayabiliriz.

Özel günlerde sunabileceğiniz şerbetli tatlılar mı arıyorsunuz? Türk mutfağının unutulmayan lezzetleri arasında yer alan şam tatlısı tarifine göz atabilirsiniz.

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

30 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Tarif Defterime Ekle

Lokma Tarifi İçin malzemeler

  • 2 su bardağı un
  • 5.5 g kuru maya
  • Yarım çay bardağı ılık su
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 yumurta
  • Bir tutam tuz

Kızartmak için

  • Ayçiçek yağı

Şerbeti için

  • 2 su bardağı su
  • 2.5 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Üzeri için

  • Tarçın

Lokma Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için; su ve şekeri geniş bir tencerede şeker tamamen eriyinceye kadar kaynatın. Limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Hamuru için; mayayı geniş bir karıştırma kabına alın. Toz şeker ve ılık suyu ilave edip mayayı eritin. Unu ayrı bir karıştırma kabına eleyin.
  • Bir tutam kadar tuz ilave edip ortasını havuz gibi açın. Mayayı unlu karışıma ilave edip 10 dakika kadar oda sıcaklığında bekletin.
  • Yumurta ve suyu ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Kabın üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin.
  • Dinlenen hamuru sıkma torbasına doldurun. Kızgın yağa ceviz büyüklüğünde parçalar sıkın. Sıcak lokmaları soğuk şerbete atın. Lokmalar şerbeti iyice çektikten sonra üzerine tarçın serpiştirin.
  • Dilerseniz, lokmaları çikolata sosu ile doldurarak servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Lokma Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Lokma hamurunun gevşememesi için, bir tutam limon tuzu ilave edin.
  • Hamuru hazırladıktan sonra nemli bir bez ile örtün ve kenarda dinlendirin. Bu sayede daha kolay bir şekilde mayalanacaktır.
  • Lokmaları pişirirken iki farklı yağ kullanmak daha iyi sonuç verecektir. İlk yağda lokmalar kabarana kadar pişirin ve ardından diğer yağ tavasına alın. Böylece çıtırlaşmasını sağlayabilirsiniz.
  • İsteğe göre lokmayı tatlandırmak için, hamurun içerisine haşhaş veya kahve tozu ekleyebilirsiniz.

1 Porsiyon Lokma Kaç Kaloridir?

  • Standart malzemelerle hazırlanan lokma tatlısının bir porsiyonu 510, orta boyutlarla hazırlanmış bir adedi ise yaklaşık 75 kaloridir. Karbonhidrat ve şeker değeri yüksek olduğu için, diyabet hastalarının ölçülü bir şekilde tüketmesi önerilir.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!