Pekmezli Kek
24 Mayıs 2025

Doğal tatlandırıcısıyla öne çıkan, besleyici içeriğiyle gönül rahatlığıyla tüketilebilecek bir lezzet arayanlar için harika bir önerimiz var: Tam buğday unu, zeytinyağı ve hem keçiboynuzu hem üzüm pekmeziyle hazırlanan bu pekmezli kek tarifi, rafine şekersiz ama bir o kadar da lezzetli! Kakaonun ve tarçının dengelediği aromasıyla, hem çay saatlerine yakışacak hem de kahvaltı sonrası tatlı ihtiyacınızı karşılayacak bu pekmezli kek tarifi, özellikle doğal ve sağlıklı atıştırmalıklar arayanların favorisi olmaya aday. Peki; pekmezli kek nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri...

Babata Keki tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon pekmezli kek kaç kaloridir?

Bir porsiyon pekmezli kek 300 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Pekmezli Kek için

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • Yarım su bardağı keçiboynuzu pekmezi
  • Yarım su bardağı üzüm pekmezi
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı tam buğday unu
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin (veya 1 tatlı kaşığı doğal vanilya özütü)
Pekmezli Kek

Nasıl Yapılır

  1. Yumurtaları geniş bir karıştırma kabına alın ve 2-3 dakika kadar çırpın.
  2. Üzerine keçiboynuzu pekmezi, üzüm pekmezi, süt ve zeytinyağını ekleyin. Tüm sıvı malzemeleri iyice karıştırın.
  3. Ayrı bir kapta un, kakao, tarçın, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın.
  4. Kuru malzemeleri sıvı karışıma eleyerek ekleyin. Mikser ya da spatula ile homojen bir kek hamuru elde edin.
  5. Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına dökün. 
  6. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 35–40 dakika pişirin. 
  7. Fırından çıkan pekmezli keki oda sıcaklığında dinlendirin. Soğuyunca dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Ilık olarak çay ya da kahve eşliğinde servis edebilirsiniz. Özellikle bitki çayları (rezene, rooibos, adaçayı) veya Türk kahvesiyle çok iyi uyum sağlar.
  • Üzerine hafifçe tarçın serpiştirip, birkaç dilim taze muz veya armut ile sunarak tatlıyı meyveyle dengeleyebilirsiniz.
  • Kek dilimlerinin üzerine yoğurt veya süzme yoğurtla hazırlanmış az şekerli bir krema ekleyebilirsiniz.
  • Birkaç damla tahin veya hurma şurubu gezdirerek sunumu zenginleştirebilirsiniz.
  • Kahvaltılarda ya da ara öğünlerde besleyici bir dilim olarak da tercih edilebilir.
Püf Noktası
  • Eğer sütün çok sıcak olması durumunda pekmez eklenirse besin değeri düşebilir. Oda sıcaklığında malzemeler kullanmak en ideali.
  • Yumurta kokusunu bastırmak ve dengeli tat için üzüm ve keçiboynuzu pekmezini birlikte kullanmak, hem aromayı hem de yapıyı iyileştirir.
  • Tam buğday unu daha yoğun olduğu için karışımı çok sertleştirmemeye dikkat edin. Gerekirse 1–2 yemek kaşığı süt ekleyerek kıvamı dengeleyin.
  • Kakao, pekmezin aromasını bastırmasın diye ölçüsünü düşük tutmak önemli. Aksi halde keçiboynuzu tadı arka planda kalabilir.
  • İlk 30 dakika fırın kapağını açmayın. Sonra kürdan testiyle pişip pişmediğini kontrol edin. Kekin üstü fazla kızarırsa hafifçe yağlı kağıtla örtebilirsiniz.
  • Karışıma 1 yemek kaşığı yoğurt veya 1 rendelenmiş olgun muz ekleyebilirsiniz. Bu, aynı zamanda yapay tatlandırıcı kullanmadan doğal bir nemlilik sağlar.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo