ANASAYFA TARİFLER ZEYTİNYAĞLI YEMEK TARİFLERİ FINDIK DOLMASI

Fındık Dolması

Fındık dolması

Rize mutfağının özgün lezzetlerinden olan fındık dolması, karalahana ile hazırlanır. İç harcında pirinç, kuş üzümü ve zerdeçala ek olarak fındık kullanılır. Karadeniz mutfağında özel bir yere sahip olan fındık dolması, sindirimi kolaylaştırır. İçeriğinde diyet lifi olduğu için, düşük kalorilidir. Malzemeleriniz hazırsa, Rize usulü fındık dolması nasıl yapılır gelin birlikte görelim.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

50 dakika

Pişirme
Süresi

50 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Tarif Defterime Ekle

Fındık Dolması Tarifi İçin malzemeler

  • 1 demet karalahana
  • 2 su bardağı fındık
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • 1 avuç kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz, karabiber
  • 1 çay kaşığı zerdeçal

Pişirmek için 

  • Et suyu

Üzeri için

  • Sarımsaklı yoğurt
  • Tereyağı, toz kırmızı biber

Fındık Dolması Nasıl Yapılır?

  • Karalahanaları yumuşamaları için bir tencerede hafifçe haşlayın. Haşlanan karalahanaların ortasındaki damar kısımlarını keserek çıkartmak yerine sarabilecek gibi olsun diye biraz ezin.
  • Bir tava alıp, robottan geçirdiğiniz fındıkları kavurmaya başlayın. Tereyağı, pirinç, tuz, kuş üzümü, zerdeçal ve karabiberi ekleyin. Beraber kavurun ve bir tabağa aktarın.
  • Boşalan tavanıza az miktarda su koyun, ince ince doğradığınız soğanı suda öldürün, şeffaflaşıncaya kadar pişirin.
  • Üzerine az et suyu ve tabaktaki fındıklı malzemeleri ekleyip beraber kavurun. 
  • Pişen malzemelerinizle karalahanaları sarıp, tencerenize yerleştirin. Üzerine su ve et suyu ekleyip, pişmeye bırakın.
  • Sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kızarttığınız pul biber ile servis edin. 
  • Fındık dolmasını doğal meyvelerle hazırlanan ev yapımı hoşaf ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Fındık Dolmasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarife başlamadan önce karalahanaları tuz ile ovun ve bol suda durulayın.
  • Lahananın sararken kırılmaması için, yumuşayana kadar haşlayın.
  • Haşladığınız lahanayı soğuk suya batırın ve bir süre bekletin. Böylece daha kolay bir şekilde sarabilirsiniz.
  • Karalahananın damarlı kısımlarını ezmek için, bardakların altını kullanabilirsiniz.
  • Lahanaları sararken harcı fazla doldurmayın. Aksi takdirde pirinçler şiştiğinde lahana yaprakları patlayacaktır
  • Mevsim uygun ise karalahana yerine çok fazla kullanmadığımız gıda kaynaklarından ebegümeci yaprağı da kullanabilirsiniz.

1 Porsiyon Fındık Dolması Kaç Kaloridir?

  • Fındık dolmasının bir porsiyonu, yaklaşık 130 kaloridir. Vitamin bakımından zengin olan bu tarifi, diyet listelerine ekleyebilirsiniz.

Faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağlılar sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, kökeni Osmanlı mutfağına dayanan kıymalı kabak dolması veya zeytinyağlı biber dolması tarifine göz atın.

Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!