ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ HAMURİŞİ TARİFLERİ EKMEK TARİFLERİ EKŞİ MAYALI ÇAVDAR UNLU EKMEK

Ekşi Mayalı Çavdar Unlu Ekmek

Ekşi mayalı çavdar unlu ekmek

@berguzar.erden Bergüzar Erden'in tarifiyle oldukça özel bir lezzetle karşınızdayız. Besin değeri bakımından diğer ekmek çeşitlerine göre daha zengin olan çavdar unu, lif, potasyum, protein ve kalsiyum içerir. Kolon sağlığını korumasıyla bilinen çavdar unu, kalorilerin yakılmasında da oldukça etkilidir. Bu nedenle uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen ekmeklerden biridir. Malzemeleri hazırladıysanız, ekşi mayalı çavdar unlu ekmek yapımı için kolları sıvayalım ve tarif detaylarına geçelim.

Farklı bir versiyonu olan çavdar ekmeği veya ev yapımı mayasız ekmek tarifini de deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

50 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Ekşi Mayalı Çavdar Unlu Ekmek Tarifi İçin malzemeler

  • 450 g organik ekmeklik beyaz buğday unu
  • 50 g çavdar unu
  • 360 ml su
  • 150 g ekşi maya
  • 8 g tuz
  • 10 ml su

Ekşi maya için:

  • 40 gram ekşi maya
  • 60 gram un
  • 50 ml su

Ekşi Mayalı Çavdar Unlu Ekmek Nasıl Yapılır?

  • Ekşi maya için tüm malzemeleri bir
  • kapta karıştırın ve kabarıncaya kadar oda sıcaklığında bekletin.
  • Unları ve suyun yarısını maya ile birlikte bir kapta iyice karıştırın. Kalan suyu dikkatlice kuru kalan yerlere elinizle dökerek güzel toparlanan esnek bir hamur elde edin. Hamurun üstünü nemli bir bezle kapatarak 1 saat dinlendirin.
  • Tuzu 10 ml suyun içinde eriterek hamurun üstüne dökün. 5-10 dakika daha yoğurarak pürüzsüz bir hamur elde edin.
  • 30-40 dakika sonra ellerinizi ıslatıp hamuru 4 tarafından esneterek katlayın ve bu işlemi 3-4 kez tekrarlayın
  • Baloncuklar çıkmış, hafif hacimlenmiş ve mayalanmış hamuru az unlanmış tezgaha alın.
  • Hamuru hafif katlayıp üstünü nemli bezle veya kapakla kapatıp 30 dakika dinlendirin.
  • Son şeklini vermek için hamuru, üstünü hafif unlayıp ters çevirin, kenarlardan ortasına doğru güzelce katlayın. Dış kısmı gergin pürüzsüz olsun. Hamur elinize
  • yapışıyorsa parmak uçlarınızı hafif zeytinyağına değdirebilirsiniz.
  • Bir ekmek sepetinin içine bir bez serin
  • ve bir süzek yardımıyla bezin her tarafına güzelce un eleyin. Son şeklini verdiğiniz hamuru sepete alarak 15 dakika oda sıcaklığında bekletin
  • Hazırladığınız sepete düzgün tarafı altta kalacak şekilde yerleştirin. üstünü, kenarlarını hafif unlayın ve hamura değmeyecek
  • şekilde poşete geçirerek 8-12 saat kadar buzdolabında mayalanmaya bırakın.
  • Fırını, ekmeğinizi pişireceğiniz kapaklı döküm tencereyle birlikte 240 derece sıcaklıkta 30 dakika ısıtın.
  • Sepetteki hamuru buzdolabından çıkartın ve sıcak tencereye alarak 30 dakika süreyle fırında pişirin. Daha sonra üstünün kızarması için kapağını açarak 15-20 dakika daha pişirin.
  • Soğuduktan sonra dilimleyerek servis edin.
Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.