Mayasız Ekmek

Mayasız Ekmek
29 Ocak 2024

Temel ihtiyaçlardan biri olan ekmek, ülkemizde en çok tüketilen besinlerden biridir. Genellikle fırınlarda satılan ekmek çeşitleri, evde yapıldığında daha sağlıklı ve lezzetli oluyor. Klasik ekmek tariflerinden sıkılanlar için, mayasız bir tarif sunuyoruz. Listedeki malzemeleri hazırladıysanız, mis gibi kokusuyla tüm evi saracak mayasız ekmek yapımına geçebiliriz.

Ben yinede maya kullanayım diyenlerdenseniz, nefis kuru mayalı ekmek tarifine göz atın.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Mayasız Ekmek için

Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

  • Susam
  • Haşhaş tohumu
Mayasız Ekmek

Nasıl Yapılır

  1. Boş bir kabın içerisine ilk olarak 2 buçuk bardak unu ekleyin. Ardından süt, sıvıyağ, tuz, su ve kabartma tozunu ekleyin.
  2. Tüm malzemeleri karıştırın ve yoğurmaya başlayın. Daha sonra kalan yarım bardak unu da ilave edin ve tekrar yoğurun.
  3. Malzemeleri karıştırıp hamuru toparladıktan sonra, bir kenarda bekletin.
  4. Bu esnada 18-22 cm aralığında bir pişirme kalıbı kullanın. Kalıbı unlayıp yağladıktan sonra, hamuru kalıbın içerisine yerleştirin.
  5. Üst kısmını ve kenarları spatula ile düzeltin. Son olarak üzerine susam veya haşhaş tohumu serpiştirin.
  6. Hamuru, önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 35-40 dakika pişirin.

Örgü Ekmek Yapmak İçin;

  1. Hamuru iki eşit parçaya bölün ve parçalara elinizle şekil verin.
  2. Her iki parçanın eşit uzunlukta ve kalınlıkta olmasına özen gösterin.
  3. Parçaların uçlarını birbirine yapıştırın. Daha sonra parçaları birbirinin üstünden geçirin. 
  4. Son olarak en alta geldiğinizde, başta yaptığınız gibi parçaları birbirine yapıştırın.

Mayasız Ekmek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Hamur kıvamının yumuşak olmasına özen gösterin. Sertleşmemesi için, unu kontrollü bir şekilde ekleyin.
  2. Mayasız ekmek yapımında hamuru çok fazla yoğurmamaya özen gösterin. Malzemelerin karışması yeterli olacaktır.
  3. Pişirme kalıbını mutlaka yağlayın ve az miktarda un serpiştirin. Bu sayede pişen ekmekler daha kolay bir şekilde çıkacaktır.
  4. Örgü ekmekleri, yağlı kağıt serili fırın tepsisinde pişirebilirsiniz.
  5. Her fırının performansı farklı olduğu için, pişirme esnasında ekmekleri kontrol edin. Üzeri kızarmaya başladığında fırını kapatabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo