ANASAYFA TARİFLER EKMEK TARİFLERİ ÇAVDARLI SİYAH RUS EKMEĞİ

Çavdarlı Siyah Rus Ekmeği

Çavdarlı siyah Rus ekmeği

Çavdar ekmeği, yüksek tokoferol, selenyum, A vitamini ve diğer antioksidan içeriği nedeniyle çok değerlidir. Çavdar ekmeği, geleneksel Rus mutfağının ayrılmaz bir parçasıdır. Sevgili Bergüzar Erden’den çavdar unu, ekşi maya, pekmez ve kişnişin kombinasyonu sizi şaşırtacak derecede mükemmel bir lezzete sahip Rus ekmeği tarifi;

Nefis köy ekmeği ve Alman ekmeği tarifine de göz atın.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

1 saat

Pişirme
Süresi

1 saat

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Çavdarlı Siyah Rus Ekmeği Tarifi İçin malzemeler

  • 360 g ekmeklik beyaz un
  • 300 g tam tahıllı çavdar unu
  • 350 g su + 10 g su
  • 2 yemek kaşığı kimyon tohumu
  • 1 yemek kaşığı kişniş tohumu
  • 1/2 yemek kaşığı rezene tohumu
  • 10 g tuz

Ön maya için

  • 30 g ekşi maya
  • 90 g un
  • 60 g su

Kahveli su için

  • 200 g sıcak su
  • 2 yemek kaşığı granül kahve
  • 30 g sirke
  • 40 g üzüm pekmezi
  • 30 g tereyağı
  • 30 g bitter çikolata
  • 1 yemek kaşığı şeker

Çavdarlı Siyah Rus Ekmeği Nasıl Yapılır?

  • Ekşi maya, un ve suyu iyice karıştırarak katı bir ön maya hazırlayın. Ön maya 3 katı kadar kabarıp aktif hale gelince hamuru yoğurun. (Ön mayanın aktif hale gelmesi oda sıcaklığına ve mayanızın gücüne bağlı olarak 5-10 saat sürebilir.)
  • Kahveli su için, sıcak suyun içine önce kahveyi sonra diğer malzemeleri ilave ederek karıştırın.
  • Kimyon, kişniş ve rezeneyi önceden ısıttığınız bir tavaya alarak 2 dakika kavurduktan sonra havanda dövün.
  • Hamur yoğurma kabına, kavurduğunuz kimyon, kişniş ve rezene ile unu alarak karıştırın.
  • Daha sonra ön maya ile kahveli suyu ilave ederek toparlanan bir hamur elde edene kadar yoğurun ve 30 dakika süreyle dinlenmeye bırakın.
  • 10 g tuzu, 10 g su ekleyerek bir kasenin içinde eritin. Hazırladığınız tuzlu suyu hamurun üzerine dökerek 10 dakika süreyle yoğurun ve serin bir odada 8-10 saat süreyle mayalanmaya bırakın. (Buzdolabına koymayın)
  • Mayalanmaya bıraktığınız hamuru, 2 katına yaklaştığında ıslak ellerinizle hafifçe katlayın ve 1 saat daha dinlendirin.
  • Hamur mayalama sepetine bir bez serin ve tam buğday unuyla unlayın.
  • Hamurun üstünü hafif unlayın ve un serptiğiniz bir tahtaya çevirin. Elinize çok az yağ sürerek hamura yuvarlak şekil verin ve pürüzsüz taraf altta kalacak şekilde mayalama sepetine alın.
  • Üzerine un eledikten sonra hamura değmeyecek şekilde bir poşetle kapatın ve oda sıcaklığında 2-3 saat süreyle mayalanmaya bırakın.
  • Fırını, döküm tencere ile birlikte 240 derecede 30 dakika süreyle ısıtın.
  • Hamuru sıcak tencereye çevirip çizin ve tencerenin kapağını kapatarak 30 dakika süreyle fırında pişirin.
  • 30 dakika sonra tencerenin kapağını açın ve 30 dakika daha ekmeğin üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Ekmeğinizi tel ızgara üzerine alın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis edin.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!