Kaju Sütü Nasıl Yapılır? Kaju Sütünün Faydaları Nelerdir?

Kaju sütünün faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Kaju sütü nasıl yapılır? İşte, kaju sütü nasıl yapılır ve kaju sütünün faydaları:
Kaju Sütü Nasıl Yapılır? Kaju Sütünün Faydaları Nelerdir?
24 Nisan 2024, 22:27

Kaju sütü, bütün kaju ve sudan yapılan popüler bir bitkisel süt sayılan bir içecektir.  Kremsi, zengin bir kıvama sahiptir ve vitaminler, mineraller, sağlıklı yağlar ve diğer faydalı bitki bileşikleri ile yüklüdür. Şekersiz ve şekerli çeşitleri bulunan kaju sütü, çoğu tarifte inek sütünün yerini alabilir. Bağışıklığı artırabilir ve kalp, göz ve cilt sağlığını iyileştirebilir. İşte kaju sütünün beslenme ve sağlığa 10 faydası:


Kaju Sütünün Faydaları Nelerdir?



  1. Besinlerle Yüklüdür

Kaju sütü sağlıklı yağlar, protein ve çeşitli vitamin ve mineraller içerir. Bu son derece besleyici içeceğin içindeki yağın çoğu, kalp sağlığını artıran ve başka faydalar sunan doymamış yağ asitlerinden gelir. Hazır kaju sütlerine vitamin ve mineraller takviye edilebilir.  Bununla birlikte, genellikle daha az yağ ve protein sağlarlar ve lif içermezler. Ek olarak, mağazadan satın alınan çeşitler yağlar, koruyucular ve ilave şekerler içerebilir. Ev yapımı kaju sütlerini süzmeden tüketebilirsiniz, süzülmesine gerek yoktur, bu da lif içeriğini artırır. Ayrıca sinir fonksiyonu, kalp sağlığı ve kan basıncı regülasyonu dahil olmak üzere birçok vücut süreci için hayati bir mineral olan magnezyum ile doludurlar. Tüm kaju sütleri doğal olarak laktoz içermez ve süt ürünlerini sindirmekte zorluk çekenler için inek sütünün yerine kaju sütünü tercih edebilir. Ev yapımı versiyonlar inek sütünden daha az protein, kalsiyum ve potasyum içerir, ancak daha sağlıklı doymamış yağlar, demir ve magnezyum içerir.


  1. Kalp Sağlığını Artırabilir

Araştırmalar kaju sütünü daha düşük kalp hastalığı riskine bağladı. Bitki bazlı içecek, çoklu doymamış ve tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Bu yağları daha az sağlıklı olanlar yerine tüketmek kalp hastalığı riskinizi azaltabilir. Kaju sütü ayrıca kalp sağlığını artırabilecek ve kalp hastalıklarını önleyebilecek iki besin olan potasyum ve magnezyum içerir. Bununla birlikte, mağazadan satın alınan kaju sütü, ev yapımı çeşitlere göre kalp-sağlıklı doymamış yağların yanı sıra potasyum ve magnezyumda daha düşük olma eğilimindedir.


  1. Göz Sağlığına İyi Gelir

Kaju, lutein ve zeaksantin antioksidanları bakımından zengindir. Bu bileşikler, serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız moleküllerin gözlerinize verdiği hücresel hasarı önleyebilir. Lutein ve zeaksantin açısından zengin yiyecekler yemek, görme kaybına neden olan bir göz hastalığı olan yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) riskinizi azaltabilir. Yüksek kan lutein ve zeaksantin seviyeleri de yaşlı erişkinlerde yaşa bağlı katarakt riskinin %40 daha düşük olmasıyla ilişkilendirilmiştir. Kaju fıstığı iyi bir lutein ve zeaksantin kaynağı olduğundan, diyetinize kaju sütü eklemek göz sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir.


  1. Kan Pıhtılaşmasına Yardımcı Olabilir

Kaju sütü, kanın pıhtılaşması için hayati önem taşıyan K vitamini açısından zengindir. Yeterli K vitamini almamak aşırı kanamaya neden olabilir. Sağlıklı yetişkinlerde K vitamini eksikliği çok nadir görülürken, iltihaplı bağırsak hastalığı ve diğer emilim bozukluğu sorunları olan kişilerde eksiklik olma olasılığı daha yüksektir. Kaju sütü gibi K vitamini açısından zengin gıdaları tüketmek, bu proteinin yeterli seviyelerini korumaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, artan bir diyet K vitamini alımı, kan inceltici ilaçların etkinliğini azaltabilir. Kan inceltici ilaçlar alıyorsanız, diyetinizde değişiklik yapmadan önce sağlık uzmanınıza danışın.


  1. Kan Şekeri Kontrolünü İyileştirebilir

Kaju sütü içmek, özellikle diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilir. Kaju, vücudunuzda uygun kan şekeri kontrolünü teşvik edebilecek bileşikler içerir. Kaju sütündeki bazı bileşikler diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilir.


  1. Cildiniz İçin İyidir

Kajuya bakır yüklenir. Bu nedenle, bu kuruyemişlerden elde edilen süt - özellikle ev yapımı olanlar - bu mineral açısından da zengindir. Bakır, cilt proteinlerinin oluşturulmasında büyük rol oynar ve optimal cilt sağlığı için önemlidir. Bu mineral, cildin elastikiyetine ve gücüne katkıda bulunan iki protein olan kolajen ve elastin üretimini düzenler. Vücudunuzdaki optimal kolajen seviyelerini korumak cilt sağlığını desteklerken yetersiz kolajen cildin yaşlanmasına neden olabilir. Kaju sütü ve diğer bakır açısından zengin yiyecekleri tüketmek vücudunuzun doğal kolajen üretimini artırabilir ve cildinizin sağlıklı ve genç görünmesini sağlayabilir.


  1. Antikanser Etkileri Olabilir

Test tüpü çalışmaları, kaju sütündeki bileşiklerin belirli kanser hücrelerinin gelişimini engelleyebileceğini düşündürmektedir. Kaju fıstığı, kanser gelişiminde rol oynadığı düşünülen serbest radikallerle savaşabilen bir bileşik olan anakardik asitte özellikle yüksektir. Kaju sütü tüketmek vücudunuza kanser hücrelerinin büyümesini önlemeye yardımcı olabilecek anakardik asit sağlayabilir. Bununla birlikte, mevcut araştırmalar test tüpü çalışmaları ile sınırlıdır. Kajuların potansiyel antikanser özelliklerini daha iyi anlamak için özellikle insanlarda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.


  1. Bağışıklık Sağlığını Artırır

Kaju fıstığı ve bunlardan elde edilen süt, antioksidanlar ve çinko ile yüklenir. Bu bağışıklığı artırmaya yardımcı olabilir. Araştırmalar, kuruyemişlerin vücudunuzdaki iltihaplanma tepkisini azaltabileceğini ve bağışıklığı iyileştirebileceğini gösteriyor, çünkü bunlar muhtemelen mükemmel bir antioksidan kaynağı ve iltihaplanma ve hastalıklarla savaşan diğer bileşiklerdir. Ek olarak, vücudunuz hastalık ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan bağışıklık hücreleri oluşturmak için çinko kullanır. Bu mineral ayrıca iltihaplanma ve hastalıkla ilgili hücre hasarını durdurabilen bir antioksidan görevi görebilir.


  1. Demir Eksikliği Anemisini İyileştirebilir

Vücudunuz yeterince demir almadığında, kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşımasına yardımcı olan protein hemoglobini yeterli miktarda üretemez. Bu, anemi ile sonuçlanır ve yorgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı, soğuk eller veya ayaklar ve diğer semptomlara yol açar. Bir çalışma, düşük demir alımı olan kadınların, yeterli demir tüketimi olanlara göre anemi geliştirme olasılığının kabaca altı kat daha fazla olduğunu buldu. Bu nedenle, diyetinizden yeterli miktarda demir almak, demir eksikliği anemisinin semptomlarını önlemek veya iyileştirmek için önemlidir. Kaju sütü yüksek oranda demir içerdiğinden, yeterli seviyeleri korumanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, vücudunuz bir C vitamini kaynağı ile tüketildiğinde bu tür demiri daha iyi emer. 


Kaju Sütü Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  1. 1 su bardağı çiğ kaju 
  2. 4 su bardağı su 
  3. 1 tatlı kaşığı bal (isteğe bağlı)
  4. 1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  1. Çiğ kaju su içerisinde 4 saat kadar bekletilir. 
  2. Süzülen kajular blendera alınır. 
  3. Su, bal, tarçın eklenerek blenderdan geçirilir. 
  4. Tülbent ya da ince delikli süzgeçten süzülerek cam şişeye aktarılır, buzdolabında saklanır. 


Şunlara da göz atın;

  1. Fındık sütü nasıl yapılır?
  2. Badem sütü nasıl yapılır?
  3. Soya ürünleri
  4. Avokadonun faydaları nelerdir?




Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo