Bel Fıtığı Egzersizleri: Uzmanından 4 Farklı Egzersiz Önerisi

Bel fıtığı için hangi egzersizler yapılır? Bel fıtığını önlemek için ne yapmak gerekir? İşte, Fizyoterapist Necdet Döner'den bel fıtığına iyi gelen 4 egzersiz önerisi:
Bel Fıtığı Egzersizleri: Uzmanından 4 Farklı Egzersiz Önerisi
02 Kasım 2022, 10:45

Bel omurları arasında yer alan diskin zamanla deforme olması sonucu disk dışarıya doğru taşma yaparak arkasında bulunan omuriliğe bası yapar bu taşan dokuyu fıtık olarak adlandırıyoruz. Bel bölgesinde meydana gelirse bel fıtığı boyun bölgesinde meydana gelirse boyun fıtığı olarak söyleyebiliriz. Peki bel fıtığından hangi egzersizleri yapmalıyız bel fıtığından korunmak için neler yapmalıyız bu yazımda bu konulara değinmek istiyorum.

Bel Fıtığı Egzersizleri

Cerrahi gerektirmeyen bel fıtığı durumlarında egzersiz etkili bir ilaçtır diyebiliriz. Egzersiz bel bölgesindeki adeleleri gevşetir ve diske binen baskıyı azaltır vücudun doğal ağrı kesici hormonu olarak bilinen endorfin salınımını da uyarır. Tabii ki bu egzersizleri bir uzman onayıyla beraber yapmakta fayda olacaktır. Egzersiz yaparak bel fıtığı ağrısını en aza indirebiliriz. Hemen egzersizlerimize geçelim.

piriformis germe egzersizi

  1. Piriformis germe egzersizi

Her iki diziniz bükük bir şekilde sırt üstü uzanın, bir bacağınızı diğer bacağınızın üzerine atın ve alttaki bacağınızı elinizle kendinize doğru çekin son noktada 15 saniye bekleyin ve yavaşça bırakın bu egzersizi on tekrar olacak şekilde yapınız.

  1.  Dizleri göğse çekme egzersizi

Sırt üstü uzanın ve dizinizi göğsünüze doğru çekin bırakın on beş tekrar olacak şekilde yapalım ardından diğer dizimize geçelim aynı şekilde on beş tekrar göğsümüze doğru çekip bırakalım. Hareketi tamamladıktan sonra her iki dizimizi de çekerek egzersizi devam ettirelim.

köprü egzersizi

  1. Köprü kurma egzersizi

Sırt üstü dizlerimiz bükük bir şekilde uzanalım. Ellerimizi yanlara doğru uzatabiliriz ardından belimizi yukarıya doğru yavaşça kaldırıp indirelim bunu da on beş tekrar olacak şekilde uygulayalım.

Bakınız; Köprü hareketinin faydaları nelerdir?

hamstring germe hareketi

  1. Hamstring germe hareketi

Sırt üstü uzanın bir ayağınızı kendinize doğru çekin ve elleriniz çektiğiniz dizinin altına koyun ardından ayağınızı yukarıya doğru kaldırın son noktada birkaç saniye bekleyin indirin bu hareketi on beş tekrar olacak şekilde yapalım.

Bel Fıtığından Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?

Bel fıtığından korunmak için omurlara fazladan binen yükü azaltmalıyız yani fazla kilomuz varsa önce bunlardan kurtulmaya çalışalım. Sigara kullanıyorsak bırakmaya çalışalım. Ağır bir eşya kaldırırken daha dikkatli olalım. Örneğin ağır bir eşyayı kaldırırken dizlerimizi bükelim eşyayı vücudumuza yakın tutalım ve öyle kaldıralım ki yük doğrudan belimize binmesin. Gün içerisinde 30-45 dakika yürüyüş yapabiliriz. Yukarıda bahsetmiş olduğum egzersizleri günde 3-4 kez olacak şekilde uygulamaya çalışalım, egzersizleri yaparken ağrılarınız artıyorsa egzersizi sonlandıralım.


Şunlara da göz atın;

  1. Boy uzatma egzersizleri
  2. Regl egzersizleri
  3. Bacak sıkılaştırma egzersizleri
  4. Masa başı çalışanlar için egzersiz önerileri
  5. Şınav çekmenin faydaları nelerdir?
Kategoriler
Lezzet Logo