ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER YANINA NE GİDER? HAZİRANIN GÜZELİ KARPUZ: KARPUZ HANGİ YİYECEKLERLE İYİ GİDER?

HAZİRANIN GÜZELİ KARPUZ: KARPUZ HANGİ YİYECEKLERLE İYİ GİDER?

Haziran ayında tezgahlardaki yerini alan karpuzun faydaları nelerdir? Karpuz hangi besinlerle tüketilir? İşte, Dyt. Ezgi Dilan'dan karpuz ve karpuzlu tarifler:
Haziranın Güzeli Karpuz: Karpuz Hangi Yiyeceklerle İyi Gider?

Haziran ayı yaz meyvelerinin en fazla çeşidinin olduğu ay. Kavun, karpuz, kiraz, şeftali, hambeles, kayısı gibi pek çok meyve bu ay raflarda yerini almaya başlıyor. 

Karpuzda bu meyvelerden birisi. Sağlıklı yaşam için her gün ne kadar renkli ve çeşitli beslenirsek bizim için o kadar iyi. Özellikle bağışıklığı güçlendirmek, kansere karşı korunmak için. Renkli beslenmede en çok tercih etmemiz gereken meyve-sebze grubu mor ve kırmızı renkli olanlar. Bu meyve ve sebzeler antioksidan kapasitesi en yüksek olan grup. Karpuz özellikle içeriğindeki yüksek su oranı nedeniyle yaz mevsiminde sıvı alımını da destekleyen meyvelerden. Ara öğünlerde tüketebileceğimiz gibi ana öğünlerimizde de yer verebileceğimiz bir meyve. 




Karpuz su oranı yüksek olduğu için kısa sürede acıkma hissini tetikleyen bir meyve. Bu nedenle karpuzun yanında peynir, ceviz, badem gibi tokluk hissini sağlayacak besinleri tüketmek önemli. Aynı zamanda yine yüksek su oranı kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olabilmekte. Bu nedenle diyabetli bireylerin karpuzu tüketmeden önce kan şekeri kontrolü yapmaları ve porsiyona dikkat etmeleri önemli. Karpuzu sadece meyve olarak değil dondurma, smoothie gibi çeşitli şekillerde de tüketebilirsiniz. 

Karpuzu sevdirecek 2 pratik tarif ile öğünlerinizi çeşitlendirin. 




Karpuz-Ahududu smoothie: 

Malzemeler: 

  • 1 dilim karpuz
  • ½ su bardağı dondurulmuş ahududu
  • 5 dal nane
  • ½ adet limon suyu 


Hazırlanışı: Tüm malzemeleri blenderdan geçirip ara öğünde afiyetle tüketin.


Semizotlu karpuz salata: 

Malzemeler: 

  • ½ demet semizotu
  • 2 dilim karpuz
  • 4 yemek kaşığı lor peyniri
  • 4 dal fesleğen
  • 4 dal nane
  • 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu
  • 2 yemek kaşığı kabak çekirdeği için 
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi 


Hazırlanışı: Yeşillikleri 15 dakika karbonatlı suda beklettikten sonra yıkayıp doğrayın. Karpuzu küp küp doğrayın. Tüm malzemeleri karıştırıp tüketin.

Sağlıklı günler dilerim… 


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!