1 Haftada 5 Kilo Verdiren Meşhur Karpuz Diyeti Nasıl Yapılır?

Son zamanların en popüler diyetleri arasında yer alan meşhur karpuz diyeti nedir, nasıl yapılır? Karpuz diyeti zayıflatır mı? Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler için Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan karpuz diyeti ve karpuz diyeti listesi
1 Haftada 5 Kilo Verdiren Meşhur Karpuz Diyeti Nasıl Yapılır?
24 Ağustos 2022, 12:35

Yaz aylarının son sağlık trendlerinden biri olan karpuz diyetinin 1 haftada 5 kilo verdirdiği iddia ediliyor. Karpuzun içeriğinde yüksek miktarda su olduğu için, diyet yerine detoks olarak da düşünülebilir. Karpuzun %2'si lif, %6'sı şeker ve kalan %92'lik kısmı ise su içermektedir. Diğer hızlı kilo verdiren diyetlerde olduğu gibi, karpuz diyeti de vadedilen sürede hızlı kilo vermeyi sağlamaktadır. Bununla birlikte vücutta buluşan aşırı toksin, tuz, su ve diğer kirliliklerden kurtulmanızı sağlar. Peki, karpuz diyeti nasıl yapılır? Karpuz diyeti zayıflatır mı? Karpuz diyeti hızlı kilo verdiren diyetlerde olduğu gibi kısa vadeli bir çözümdür. Verilmek istenen kilo, 1 haftaya sığdırıldığı için sınırlayıcıdır. Ayrıca çok fazla lif ve su tüketildiğinden şişkinlik veya ishal ile sonuçlanabilir.

Karpuz Diyeti Listesi

Karpuz diyeti 2 türlü olabilir; Karpuz diyeti kısa vadeli ve uzun vadeli olmak üzere ikiye ayrılır. Uzun vadeli plan da kendi içinde 2 aşamaya ayrılır. Bu durum daha az kalori alarak daha fazla kilo verme stratejisi olarak da bilinir. Öncelikle diyetleri uygulamadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir. Herhangi bir sağlık problemini yoksa diyeti, doğru bir şekilde uygulayın. Eğer diyeti uygularken bir sağlık sorunu yaşarsanız, diyeti kesin ve derhal doktora görünün. İkinci aşama 6-10 gün sürmektedir. İkinci aşamada başka yiyecekler yenilse de, akşam yemeklerinde daha fazla karpuz yemeniz gerekir.


Uzun Vadeli Karpuz Diyeti Planı (Tavsiye Edilmez)

İlk 1-3 gün arası yalnızca karpuz yiyin. Sonraki 6-10 gün aralığında ise bir dilim peynir, bir kase yulaf ezmesi, kızarmış ekmek dilimi yiyebilirsiniz. Ara öğünlerde yaklaşık 2-3 dilim karpuz yemeniz önerilir. Öğle yemeğinde ise haşlanmış tavuk göğsü, salata veya balık yiyebilirsiniz. Akşam yemeklerinde ilk günlere göre daha fazla karpuz yemek gerekir.


Kısa Vadeli Karpuz Diyeti Planı (Kısmen Önerilen)

Kısa vadeli plan yaklaşık 5 günü içermektedir. Kahvaltıda karpuz ve bir dilim kızarmış ekmek yiyebilirsiniz. Ara öğünlerde siyah çay, yeşil çay veya kahve tüketebilirsiniz. Öğle yemeğinde haşlanmış tavuk veya balık ve bir dilim kepekli ekmek  yenilmesi önerilir. Akşam öğününde ise 100 gram pirinç, 2 dilim karpuz, yeşil sebzeli pilav ya da 100 gram balık tüketebilirsiniz.

Karpuz Diyeti Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Karpuz diyeti esansiyel besin ögesi olan yağ gruplarını içermez. Karpuz diyetinin aşırı dozda uygulanmaması gerekir.
  2. Diyabet hastaları, karaciğer problemi yaşayanlar, hamileler, çocuklar ve bağışıklığı düşük olanlar karpuz diyetinden kaçınmalıdır.
  3. Karpuz diyetini bıraktığınız gibi eski beslenme şekline geri dönerseniz, eskisinden daha çok kilo alırsınız.
  4. Diyete uygun olup olmadığınızı öğrenmek için, mutlaka sağlık personellerine danışın.
  5. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ve sadece hızlı kilo verme başlangıcı istiyorsanız, birkaç gün diyeti uygulayabilirsiniz.
  6. Diyetin bitiminde beslenme alışkanlıklarınıza nasıl devam edeceğinize önceden karar vermeli ve diyet programı hazırlamalısınız.


Şunlara da göz atın:

  1. Karpuzun faydaları nelerdir?
  2. Aralıklı oruç diyeti nedir?
  3. 8 saat diyeti nasıl uygulanır?
  4. İyi karpuz nasıl seçilir?
  5. En etkili detoks tarifleri
Kategoriler
Lezzet Logo