Nisan sonu Side’de muhteşem bir festivaldeydim: Uluslararası Manavgat Girit’ten Side’ye Kültür ve Lezzet Festivali. Festivalin ev sahibi Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara’ydı. Mübadele öncesi Manavgat’a göçen Giritlilerin köklü kültürleri ve eşsiz yemekleriyle Side’nin tarihine lezzet kattığını gördük. Bu eşsiz mutfak mirası, dünyaca ünlü şeflerin tadım etkinlikleri, konser, müzik dinletisi, folklor-dans, sinema gösterimi, söyleşi ve sempozyum etkinlikleriyle zenginleşti. Girit’ten Side’ye teması altında hem yerli hem de sevgili Maria Ekmekçioğlu’nun katkılarıyla yabancı şefler yemeklerini halka tattırdı. İşte bunlardan sadece minik bir bölümü, yapanların tarifleriyle sizinle paylaşıyorum.
Malzemeler
1 kg şevketibostan
½ kg arapsaçı
500 gr kuzu eti
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limon suyu
2 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı un
Yapılışı:
Temizlenmiş şevketibostanı yıkayın, ince ince doğrayıp sararmaması için limonlu suda bekletin. Soğanı küçük küçük doğrayın. Soğanı, eti ve zeytinyağını tencereye koyun. Et, suyunu çekinceye kadar kavurun. Üzerine ½ su bardağı su ilave ederek kısık ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin. Daha sonra şevketibostanı ekleyin. 3-5 dakika karıştırarak pişirin. Un ve ½ limon suyunu ekledikten sonra kalan suyu da sıcak olarak ilave edin. Ateşi kısarak 30 dakika kadar pişirin. 15’inci dakikada arapsaçlarını da ilave edin. Otlar yumuşayınca sıcak olarak servis edin.
Malzemeler
2 adet yufka
1 adet tavuk göğsü
2 adet tavuk budu
1 adet soğan
3 bardak baldo pirinç
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
50 ml zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı tavuk suyu
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı çam fıstığı
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
Tuz
Yapılışı:
Tavuk etlerini yumuşayana kadar pişirin. Ilınınca uzun ince parçalar haline getirin. Pirinci yıkayın, soğanı ince doğrayarak soteleyin, içine pirinci ekleyin ve 3 dakika kavurun. Tuzu, biberi, tarçını, çam fıstığını ve kuş üzümlerini ilave edin. Üzerine 2 su bardağı su koyarak pişirin. 30 cm’lik tepsiyi tereyağı ile yağlayın, yufkayı kırıştırarak tepsiye yerleştirin. Pilavın yarısını yufkanın üzerine yayın, tavuk parçalarını pilavın üzerine dizin. Pilavın kalanını da üzerine yerleştirin. Diğer yufkayı pilavın üzerine yayın. Kalan tereyağını eriterek yufkanın üzerine sürün. 180 derecede, üzeri kızarana kadar pişirin. Bir bardak soğuk tavuk suyunu çullamanın üzerine dökün ve tekrar fırında 10 dakika pişirin. Sıcak sıcak servis edin.
Malzemeler
½ su bardağı pirinç
½ su bardağı sıcak su
1 demet taze soğanın yeşil kısmı
½ demet dereotu
½ demet maydanoz
Tuz
Karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı
Çanak enginar (5-6 adet)
Kabak çiçeği
Yapılışı:
Pirinci yıkayıp üzerine sıcak suyu ekleyerek kısık ateşte suyu çekinceye kadar pişirip soğumaya bırakın. Yeşillik ve taze soğanı ince ince doğrayıp pirince ekleyin. Tuz ve karabiber ilave edin. Zeytinyağını gezdirin ve güzelce karıştırın. Kullanacağınız taze çanak enginarları 10 dakika limonlu su içinde haşlayın.Konserve enginar için haşlamaya gerek yok. Her bir enginar çanağının içine, dolma harcından dolu dolu 1 yemek kaşığı koyun. Kabak çiçeklerinin tohumlarını temizleyin, yaprağı ikiye bölüp açın. Her bir enginar çanağının üzerini güzelce kapatın. Kabak çiçekleri küçükse birbirinin üstüne gelecek şekilde iki üç çiçek de kullanabilirsiniz. Bu tarif için, dolmayı yapacağınız gün sabah erken saatte toplanmış kabak çiçeklerini kullanmanızı tavsiye ederim. Tencerenin dibine maydanoz ve dereotu yapraklarını yayın. Üzerine dolmaları yerleştirin, tencereye sıcak su ilave edin ve biraz zeytinyağı gezdirin. Dolmaların üstüne, ıslattığınız bir yağlı kağıdı kapatın, sonra tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 10 dakika pişirin. Tencerede bir saat dinlendirip servis edin.
Malzemeler
2 su bardağı yoğurt
2 su bardağı şeker
1.5 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ-zeytinyağı karışımı
1 yemek kaşığı sirke
3 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tepeleme karbonat
1 yemek kaşığı toz tarçın
Aldığınca un
Yapılışı:
Tüm malzemeyi yoğurun ve yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru 20 dakika dinlendirin. Hamura “S” veya “U” şeklini vererek susamı üzerine serpin. Tepsiye fırın kağıdı yayarak kurabiyeleri üzerine yerleştirin. 180 derece fırında, kurabiyelerin üzeri kızarana kadar pişirin. Ilınınca servis edin. Bayramlarda tüm evlerde yapılan, uzun süre bayatlamadan kalan bir kurabiyedir.