ANASAYFA MUTFAK OKULU PANETTONE

MUTFAK OKULU

Panettone

Malzemeler
Pandispanya için

1 paket (11 gr) instant maya
80 ml sıcak su
Y arım su bardağı un
1. Hamur için
1 paket (11 gr) instant maya
2 yumurta
45 ml ılık su
175 gr un
175 toz şeker
115 gr tereyağı
2. Hamur için
2 yumurta
3 yumurta sarısı
45 ml bal
15 ml vanilya
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı portakal suyu
6 gr tuz
225 gr tereyağı
420 gr un + 100 gr (yoğurmak için)
Son hamur için
250 gr kuru üzüm
75 gr limon kabuğu şekerlemesi
75 gr portakal kabuğu şekerlemesi
1 rendelenmiş portakal kabuğu
1 rendelenmiş limon kabuğu
2-3 yemek kaşığı un


Pandispanya için
Maya ve suyu bir cam kaseye alıp kremamsı bir kıvam alana kadar yaklaşık 10 dakika karıştırın. Unu ekleyip yoğurun. Kabın üzerini kapatın ve 30 dakika dinlenmeye bırakın.


1. Hamur için
Su ve mayayı bir cam kaseye koyarak kremamsı bir kıvam alana kadar yaklaşık 10 dakika çırpın. Bu karışımı pandispanya karışımına ekleyip tahta kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Unu, yumurtayı ve şekeri ekleyin. Tereyağını da ekleyerek 5-6 dakika daha yoğurun. Hamurun üzerini kapatın ve kabarması için yaklaşık 1.5 saat dinlenmeye bırakın.


2. Hamur için
Yumurta, yumurta sarısı, şeker, bal, vanilya ve tuzu tahta kaşıkla karıştırın. Tereyağını ekleyin. Unu da ekleyerek pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar karıştırın. Hamuru unladığınız tezgaha alarak yoğurun (ancak yüzeye 100 gr’dan fazla un koymayın ekmeğin lezzeti bozulur). Hamuru yağladığınız derin bir kaba alarak üzerini kapatın. Sıcak bir yerde 2-4 saat arası bekleterek hamurun 3 katı kabarmasını bekleyin.


Dolgusu ve son aşama
Üzümleri suya koyarak 30 dakika bekletin. Yumuşayan üzümleri kağıt havlu üzerine alarak iyice kurutun. Dinlenen hamura iç malzemeyi de ekleyerek iyice karıştırın. 18 santimlik bir kelepçeli kalıbı yağlayın ve hamuru içine aktarın. Hamurun üzerine daha da çok kabarması için X şeklinde çizikler atın. Sıcak bir yerde en az 2 saat hamurun kabarması için bekletin.

Pişirme
Hamurun kabarma süresinin son 30 dakikasında fırını 200 dereceye ayarlayın. Kabaran hamurunuzun üzerine tekrar X şeklinde çizikler atın ve 10 dakika pişirin. Sonra fırının ısısını 175 dereceye düşürün ve 10 dakika daha pişirin. Sonra fırının ısısını 165 dereceye düşürüp rengi iyice kahverengileşene kadar yaklaşık 30 dakika daha pişirin. Fırından çıkarıp soğuması için bekletin (aynı hamuru küçük muffin kalıplarına koyarak hazırlayabilirsiniz). Küçük ekmekleri 200 derecede 25, 175 derecede 10 ve 165 derecede 12 dakika pişirin).

Süslemek için
File badem
Kakao
Pudra şekeri

Ekmeği veya ekmekleri fırından aldıktan sonra üzerine kakao, pudra şekeri ve file badem serpip servis yapın.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!